The association of garlic with Helicobacter pylori infection and gastric cancer risk: A systematic review and meta-analysis
Download PDF
ABSTRACT
BackgroundGarlic may be protective against Helicobacter pylori infection and gastric cancer development. We conducted this study to quantitatively update evidence on garlic intake and gastric cancer with the inclusion of most recent cohort studies and qualitatively summarize epidemiological studies of garlic consumption and Helicobacter pylori infection.
Materials and methodsPubMed, Embase, MEDLINE, and Cochrane Library were searched on April 2018. We conducted a meta-analysis to determine whether garlic intake reduced gastric cancer risk using random-effect models and a systematic review to summarize evidence on the association between garlic consumption and Helicobacter pylori infection. Risk of bias was assessed using tools of Cochrane risk of bias and Robins-I for randomized and nonrandomized studies, respectively. ResultsMeta-analysis of 18 studies (142 921 subjects) demonstrated high garlic consumption (as comparing the highest category to the lowest) was associated with a reduced gastric cancer risk (OR = 0.51, 95% CI = 0.44-0.57). This association became nonsignificant if only derived from the prospective studies (OR = 0.95, 95% CI = 0.66-1.24). Thirteen studies (4889 participants) were included in the systematic review for garlic consumption and Helicobacter pylori infection; ten of which found no significant results. The majority of these studies were poor in quality given the small sample size and high risk of bias.
Conclusions:Pooled evidence, mainly from case-control studies, suggested a significant inverse association of garlic intake with gastric cancer risk. Given the limitations of included studies, current epidemiological evidence is not sufficient to reach any definite conclusion regarding the association of garlic with Helicobacter pylori infection.
Source: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30155945/
Az oldal nyomtatásához kattintson az ikonra:
A Gallmet Immune (AntiBac) kapszula MINDEN gyógyszertárban kapható vagy megrendelhető!
GALLMET-Immune (AntiBac) – 60 db epesav és gyógynövény kapszula
9 990 FtKapszula ár: 167 FtMegveszemGALLMET-Immune (AntiBac) – 30 db epesav és gyógynövény kapszula
5 990 FtKapszula ár: 200 FtMegveszemGALLMET – C-vitamin + Echinacea 60 db kapszula az immunrendszer normál működéséhez
4 370 FtKapszula ár: 146 FtMegveszem
A káros baktériumok és mikroorganizmusok elleni védekezés elősegítése. A vírusfertőzések által legyengített szervezet és leterhelt immunrendszer miatti bakteriális felülfertőzések hatásának enyhítése
- A fokhagymával kapcsolatos gyógyszerészeti kutatások eleinte a kórokozók elleniség szempontjából folytak. A 20. század elején ismerték fel, hogy fogyasztása szerepet játszhat a kardiovaszkulárisB9 betegségek megelőzésében és kezelésében.
- A hatóanyagok kórokozók elleni hatásátB2 számos kísérletben igazolták. A kéntartalmú vegyületek bizonyított antibakteriális hatása miatt elméletileg felhasználható a Helicobacter pylori fertőzések eradikációjában.B19 B13
- Epidemiológiai (járványtani) vizsgálatok szerint a rendszeres fokhagyma fogyasztók körében ritkábban fordulnak elő bizonyos emésztőrendszeri daganat típusok,B10 ami feltehetőleg részben a hatóanyagok antibakteriális hatásának tulajdonítható.
- A fokhagyma számos légúti kórokozó (baktériumok, vírusok) szaporodását gátoljaB16 laboratóriumi körülmények között.
- A légúti fertőzések elleni hatást modern, klinikai vizsgálatban igazolták.B16 Egy vizsgálat szerint a megelőzési céllal, tartósan szedett fokhagyma jelentősen csökkentette a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát.
- HUMÁN VIZSGÁLATOK
- A fokhagyma szív-érrendszeri hatásai közül az érelmeszesedés lassítását, valamint a koleszterinszintet és a vérnyomást csökkentő hatását klinikai vizsgálatok támasztják alá.B7
- A fokhagyma rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti az érfal károsodásáért felelős LDL-koleszterin vérszintjétB9 B1, ezért alkalmazzák az érelmeszesedés kialakulásának lassítására.
- Azoknál, akik sok fokhagymát fogyasztanak, kisebb eséllyel alakul ki gyomor- és vastagbéldaganat.B10
- A pemetefű immunmoduláns hatását Salmonella typhimuriumD3 kórokozóval megfertőzött állatokon mutatták ki. Több kórokozó ellen (Gram+ baktériumok, gombák, paraziták, mint Toxoplasma gondii, Trichomonas vaginalis és Plasmodium berghei, E. Coli) antimikrobiális hatást mutatottD3 D4 laboratóriumi körülmények között. Vírusellenes hatásúnak bizonyult herpeszvírus ellen.D2 D3
- Az endotoxinok a Gram-negatív baktériumok alkotórészei.G16 A fajra jellemző lipopoliszacharid (LPS) részből, valamint a konzervatív lipid-A-ból állnak, amely a molekula toxikus része.
- Az emlősök szervezetében sok millió Gram-negatív baktérium él, normális esetben ez nem okoz egészségkárosító problémát. Kóros esetben, nagyobb mennyiségben a vérbe kerülő endotoxin hatására kialakul az endotoxémia, amely traumát és sokkot okozhat. Ez akkor történhet meg, ha a baktérium elpusztul vagy szaporodni kezd, ezekben az esetekben ugyanis az endotoxinok elszabadulnak a baktériumból és a szervezetbe kerülnek. A szervezet védekező mechanizmusa a véráramba kerülő endotoxin mennyiségének növekedése miatt túlterheltté válik, az immunrendszer “túlreagálja” a veszélyt, amely szövetroncsolódáshoz, endotoxikus sokkhoz, végül halálhoz vezethet. Az ilyen kóros esetek gyakori velejárója és fokozott kockázati tényezője a szepszis.
- Kiderült, hogy mindazok a hatások, melyek a bélnyálkahártyát károsítják, csökkentik vagy teljesen lehetetlenné teszik egy peptid, a kolecisztokinin termelődését, melynek hiányában az epehólyag nem tudja az epét a bélbe üríteni, és ennek részleges hiányában a szétesett baktériumokból felszabaduló endotoxinok fel tudnak “szívódni”, és a keringésbe kerülve endotoxémiát, súlyosabb esetben sokkot váltanak ki. Természetes körülmények között azonban az epesavak védik a szervezetet a bélben mindig jelen lévő endotoxinok ellen, mert azokat atoxikus részekre hasítják.
Kiderült az is, hogy ez a védelem minden lipoid szerkezetű ágens (például burokkal bíró ún. nagy vírusok) ellen is védelmet jelent. Ez az epesavak detergens hatásán alapuló védelmi rendszer a fiziko-kémiai védelem.
Az immunrendszer és a természetes védekező képesség támogatása, különösen a felső légutak szintjén
- A légúti fertőzések elleni hatást modern, klinikai vizsgálatban igazolták.B16 Egy vizsgálat szerint a megelőzési céllal, tartósan szedett fokhagyma jelentősen csökkentette a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát.
- A bodzatermés nagy mennyiségű antociánt tartalmaz (ez adja a színét). Ezek a vegyületek antioxidáns hatásúakG5, vírusellenes hatásúak a légúti vírusokkal szemben (pl. influenzavírus), valamint az immunrendszerre hatva segítik a vírusellenes védekezést.A6 A4 A3
- A bodzatermés kivonatának hagyományos vizsgálataiban kimutatták, hogy influenza fertőzötteknél gyorsítja a gyógyulást és mérsékli a betegség tüneteit.A4
- Hasonló hatást figyeltek meg megfázás esetén is.A5 A klinikai vizsgálatok eredményeinek újraelemzéseA9 (metaanalízise) megerősítette a fenti megállapításokat.
- A több évszázados keleti népi tapasztalat és a tájékozódó jellegű tudományos vizsgálatok alátámasztják a kurkuma gyulladáscsökkentő hatását, és ezzel kapcsolatban klinikai bizonyítékok is rendelkezésre állnak.E19
- A kurkumin igazolt immunstimuláns hatással bír: az immunválasz során fokozta az ellenanyagok termelését és a fehérvérsejtszámot.E2 Az immunrendszerre kifejtett hatás azonban ennél komplexebb. Kísérletesen előidézett, allergénnel provokált légúti obstrukció esetén szintén mérsékelte a légúti szűkületet.E6
- Ez a hatás az NF-κB útvonal gátlásával alakul ki, aminek szerepe van az asztma kialakulásábanE7 is. Az allergiaellenes hatás ételallergiáknál is kialakul.E21
A béltraktusnak, mint az „immunrendszer központjának” a segítése, hozzájárulva az egészséges emésztéshez, a máj, az epe normál működéséhez, valamint a bél mikrobiológiai egyensúlyához
- A pemetefű étvágyjavító és emésztést segítőD1 hatása keserűanyag-tartalmával függ össze. A keserű íz érzékelése reflexesen javítja az étvágyat, és az emésztőnedvek elválasztásának fokozásával az emésztést is elősegíti.
- A kurkuma epe termelést fokozó és epehólyagot összehúzó hatással is bír. Emésztési panaszokat enyhítő hatásához a drog kivonatának görcsoldó aktivitása is hozzájárul.E15
- A kurkuma kivonata csökkenti a trigliceridszintet, ami részben a fokozott epetermelődéssel magyarázható.E9
- A kurkumával kapcsolatos klinikai adatok zöme az indiai kurkumával végzett vizsgálatokból származik. A kurkuma epeserkentő (epekiáramlást fokozó) és emésztést javító (diszpesziás panaszokat csökkentő) hatásait humán vizsgálatok igazoljákE18, de átfogó klinikai tanulmányok mindeddig nem születtek. A kurkuma koleszterinszint-csökkentő hatását több klinikai vizsgálat, valamint ezek metaanalízise is megerősíti.E10
- A több évszázados keleti népi tapasztalat és a tájékozódó jellegű tudományos vizsgálatok alátámasztják a kurkuma gyulladáscsökkentő hatását, és ezzel kapcsolatban klinikai bizonyítékok is rendelkezésre állnak.E19 A kurkuminoidok gyulladáscsökkentő hatását több humán vizsgálat pozitív eredményei is megerősítik, fogyasztása enyhítette az ízületi fájdalmakat.E12 Több klinikai vizsgálat jelzi, hogy a kurkumin – feltehetőleg gyulladáscsökkentő hatásából adódóan – enyhíti a colitis ulcerosa tüneteit.E11
- Az andrográfisz belsőleg májvédő és antioxidáns.C16
- Epehiányos állapottal összefüggő, immunhiányos állapot: Az epesavak szerepe az emésztésben és hiányuk hatásai az epehólyag műtét után. Amennyiben az epe termelés, az epe ürülés, az epe körforgás nem megfelelő (epehiányos állapot keletkezik, mely az embereknek minimum a 25%-ára jellemző és sok betegség közvetlen vagy közvetett okozója), úgy a zsírok lebontása és az emésztés sem lesz megfelelő, mely székrekedéssel, puffadással, rossz közérzettel esetleg hasmenéssel is párosulhat, sőt más betegségek kialakulásának is oka lehet. Ez az étkezésekhez kapcsolódóan, epesavak adagolásával kedvezően befolyásolható. Az epehólyag műtét után az epehólyag tároló funkciója kiesik. Az epe folyamatosan csorog a nyombélbe, így nagyobb epeigény esetén (magasabb zsírtartalmú étkezés) esetén nincs tartalék epe az epehólyag hiánya miatt. Így a zsírok nem teljesen emésztődnek meg (zsíranyagcsere zavar) és a vastagbélbe jutva a bélflóra gázképződés mellett bontja a megemésztetlen részeket, has puffadást és esetleg hasmenést is okozva. Az epehólyag hiánya miatt az étkezésekhez kapcsolódó, esetenkénti epehiányos állapot és az ebből fakadó más betegségek epesavak adagolásával kedvezően befolyásolhatók.
A bakteriális kórházi fertőzések hatásainak csökkentésében közreműködés, különös tekintettel a többségi Gram-negatív baktériumokra
- Gram-negatív baktériumok okozta vérmérgezés (szepszis) és sokkG17
- A modern kórházakban a gram-negatív bakteriémia és a kapcsolódó szeptikus sokknak gyakori az előfordulása. A bakteriémia az életképes organizmusok jelenléte a keringésben. Az Egyesült Államokban a gram-negatív bakteriémia becsült gyakorisága évente 71 000–330 000 eset. Ennek a betegségnek tulajdonított halálesetek évente 18 000 és 132 000 fő között vannak. A szepszist szisztémás betegségnek tekintik, amelyet a vérben mikroorganizmusok vagy ezek termékei okoznak. A kritikusan beteg betegeknél a gram-negatív bakteriémia szinonimája a gram-negatív szepszisnek. A szeptikus sokk egy olyan klinikai szindróma, amelyet keringési elégtelenség és nem megfelelő szöveti perfúzió (keringés) jellemez. A szeptikus sokkot elsősorban, bár nem kizárólag a gram-negatív bacillusokkal társítják. A gram-negatív bakteriémia esetek kimenetelét meghatározza a beteg mögöttes betegsége. Az életveszélyes betegségben szenvedő betegek prognózisa nagyon rossz, míg a korábban egészséges emberek szepszise jó előrejelzést mutat. A gram-negatív baktériumok általános mortalitása (halálozási ráta) 25%. A szeptikus sokk kialakulásakor a halálozás 50-60%-ra nő. A fertőző organizmussal szemben megfelelő antibiotikumok csökkenthetik a halandóságot, de a tényezők túlnyomó többsége az eredmény előrejelzésében azt sugallja, hogy a megelőzés és a korai kezelés a legjobb eszköz a halandóság csökkentésére.
- Multirezisztens kórokozók gyakoriságának változása és ennek vonatkozásai az intenzív osztályonG18
- A kórházi fertőzések (nosocomialis infekciók) gyakorisága és a kórokozók antibiotikum-rezisztenciája világszerte emelkedést mutat az intenzív osztályokon. A nem fermentáló Gram-negatív baktériumok által okozott véráramfertőzések nagyobb mortalitással hozhatók összefüggésbe. Cél és módszer: A szerzők célja a 2008-ban és 2010-ben sebészeti intenzív osztályon kezelt betegek hemokultúráiból izolált nosocomialis kórokozók antibiotikum-érzékenységi adatainak összehasonlítása volt. Eredmények: A methicillinrezisztens Staphylococcus aureus és a kiterjesztett spektrumú béta-laktamázt termelő Klebsiella ssp. és Escherichia coli érzékenysége nem változott, az Acinetobacter baumannii és a Pseudomonas aeruginosa antibiotikum-rezisztenciája nagymértékben nőtt. A multirezisztens Gram-negatív kórokozókkal fertőzött betegek mortalitását nagyobbnak találták az antibiotikum-érzékeny baktériummal fertőzött betegekhez képest. A fokhagyma, a pemetefű és az epesavak hatóanyagai antibakteriális hatásuk révén a kórházi fertőzések többségét jelentő Gram-negatív baktériumok ellen hatásosan felhasználhatók!
- A kórházi fertőzések (nosocomialis infekciók) gyakorisága és a kórokozók antibiotikum-rezisztenciája világszerte emelkedést mutat az intenzív osztályokon. A nem fermentáló Gram-negatív baktériumok által okozott véráramfertőzések nagyobb mortalitással hozhatók összefüggésbe. Cél és módszer: A szerzők célja a 2008-ban és 2010-ben sebészeti intenzív osztályon kezelt betegek hemokultúráiból izolált nosocomialis kórokozók antibiotikum-érzékenységi adatainak összehasonlítása volt. Eredmények: A methicillinrezisztens Staphylococcus aureus és a kiterjesztett spektrumú béta-laktamázt termelő Klebsiella ssp. és Escherichia coli érzékenysége nem változott, az Acinetobacter baumannii és a Pseudomonas aeruginosa antibiotikum-rezisztenciája nagymértékben nőtt. A multirezisztens Gram-negatív kórokozókkal fertőzött betegek mortalitását nagyobbnak találták az antibiotikum-érzékeny baktériummal fertőzött betegekhez képest. A fokhagyma, a pemetefű és az epesavak hatóanyagai antibakteriális hatásuk révén a kórházi fertőzések többségét jelentő Gram-negatív baktériumok ellen hatásosan felhasználhatók!
- A fokhagyma számos légúti kórokozó (baktériumok, vírusok) szaporodását gátoljaB16 laboratóriumi körülmények között.
- A légúti fertőzések elleni hatást modern, klinikai vizsgálatban igazolták.B16 Egy vizsgálat szerint a megelőzési céllal, tartósan szedett fokhagyma jelentősen csökkentette a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát.
- A pemetefű immunmoduláns hatását Salmonella typhimuriumD3 kórokozóval megfertőzött állatokon mutatták ki. Több kórokozó ellen (Gram+ baktériumok, gombák, paraziták, mint Toxoplasma gondii, Trichomonas vaginalis és Plasmodium berghei, E. Coli) antimikrobiális hatást mutatottD3 D4 laboratóriumi körülmények között. Vírusellenes hatásúnak bizonyult herpeszvírus ellen.D2 D3
- A kurkumin igazolt immunstimuláns hatással bír: az immunválasz során fokozta az ellenanyagok termelését és a fehérvérsejtszámot.E2 Az immunrendszerre kifejtett hatás azonban ennél komplexebb. Kísérletesen előidézett, allergénnel provokált légúti obstrukció esetén szintén mérsékelte a légúti szűkületet.E6
- Ez a hatás az NF-κB útvonal gátlásával alakul ki, aminek szerepe van az asztma kialakulásábanE7 is. Az allergiaellenes hatás ételallergiáknál is kialakul.E21
- Az endotoxinok a Gram-negatív baktériumok alkotórészei.G16 A fajra jellemző lipopoliszacharid (LPS) részből, valamint a konzervatív lipid-A-ból állnak, amely a molekula toxikus része.
- Kóros esetben, nagyobb mennyiségben a vérbe kerülő endotoxin hatására kialakul az endotoxémia, amely traumát és sokkot okozhat. A szervezet védekező mechanizmusa a véráramba kerülő endotoxin mennyiségének növekedése miatt túlterheltté válik, az immunrendszer “túlreagálja” a veszélyt, amely szövetroncsolódáshoz, endotoxikus sokkhoz, végül halálhoz vezethet.
- Természetes körülmények között – bizonyos kóros esetekben – az endotoxin mindig a bélből szívódik fel a keringésbe, és indít el kóros folyamatokat. Természetes körülmények között azonban az epesavak védik a szervezetet a bélben mindig jelen lévő endotoxinok ellen, mert azokat atoxikus részekre hasítják. Kiderült az is, hogy ez a védelem minden lipoid szerkezetű ágens (például burokkal bíró ún. nagy vírusok) ellen is védelmet jelent. Ez az epesavak detergens hatásán alapuló védelmi rendszer a fiziko-kémiai védelem.
További egészségügyi javaslatok az epesavak alkalmazási területeiből:
Az epe és az emésztés
Az epe és az epesavak meghatározó szerepe az emésztésben
Epehólyag műtét után
Mit tehet az epehólyag műtét után jelentkező problémák esetén?
Bélbetegségek
IBS, Colitis ulcerosa és Crohn kór kapcsolata az epével
Epekő oldás
Hogyan kezelhető az epekő epesavakkal?
Magas koleszterinszint
Hogyan szabadítja meg az epe a szervezetet a felesleges koleszterintől?
Stressz
A stressz okozta emésztési problémák és az epesavak kapcsolata.
Immunrendszer támogatás
Az epesavak jótékony hatása az immunrendszerre
Pikkelysömör
Pikkelysömör (psoriasis) kedvező befolyásolása epesavakkal
Epekő elhajtása
Epekő elhajtása, eltávolítása, epehólyag műtét fajtái
Vitaminok és az epe
Zsírban oldódó vitaminok hasznosulása és az epe kapcsolata
Testsúly csökkentés
Hogyan járulhat hozzá a fogyáshoz az epe megfelelő működése?
Epesavak és az immunrendszer
Az epének van egy dezinficiáló, tehát fertőtlenítő hatása
Fertőzések esetén
Mit tehetünk különböző fertőzések enyhítésére?
Cukorbetegség és az epe kapcsolata
Hogyan befolyásolják az epesavak a diabéteszt?
Epesavak szerepe
Az epesavak élettani hatásai
Epekőzúzás (ESWL)
Hogyan gyógyítható az epekő?
Epe körforgás: áttekintés és előadás
Az epesavak szerepe az életminőségünkben