Koleszterinszint természetes csökkentése epesavakkal

Szükségünk van koleszterinre?

Az emberi szervezet számára szükség van koleszterinre, … nagyon fontos sejtépítő elem és ebből gyártja a szervezet az epesavakat.
A zsírt és zsírszerű élelmet koleszterin nélkül nem tudja a szervezet feldolgozni. Forrás: L. Réti Anna írása Dr. Légrády Péterről – Koleszterinre szükség van (Kurir 1992.)

Hogyan szabadulhatunk meg a felesleges koleszterintől?

A magyar férfiak 47%-ának, a nők 39%-ának magas a koleszterinszintje. Forrás
A táplálékkal bevitt, feleslegessé váló koleszterint egyetlen sejtünk sem képes elbontani. Az egyik természetes lehetőség, hogy megszabaduljunk a felesleges koleszterintől … a saját vagy kívülről bevitt epével történő koleszterin kiválasztás. A felesleges koleszterin kb. 20-30%-a alakul át epesavakká, míg a kb. 70% átalakulás nélkül bekerül (az epehólyagba). Ha az epesavaknak a szervezet általi termelése illetve előállítása valamilyen okból csökken és a koleszterin nagy része direkt formában választódik ki az epével, akkor jelentős mértékben megnő az epekőképződés veszélye. Tehát epesavak szájon át történő bevitelével elősegíthető a felesleges koleszterin lebontása.

Forrás: Dr. Tihanyi László – A koleszterin és az epekövek 

Dr. Tihanyi István főorvos az epesavak és a magas koleszterinszint csökkentéséről (kb 3 perc):

!!! További egészségügyi javaslatok:

Az epe és az epesavak meghatározó szerepe az emésztésben. Hogyan előzhető meg és hogyan kezelhető az epekő epesavakkal? Mit tehet az epehólyag műtét után? Hogyan szabadítja meg az epe a szervezetet a felesleges koleszterintől? Az epesavak jótékony hatása az immunrendszerre is. Pikkelysömör (psoriasis) kedvező befolyásolása epesavakkal Stressz és emésztési problémák összefüggése A természetes epesavak élettani hatásai