Epesavak élettani hatásai

(Kivonatok szakirodalmakból és szakértői videóbeszélgetésekből)

1. Emésztés támogatása - zsírbontás az epesavak segítségével

’A gyomor, máj, epehólyag, nyombél és hasnyálmirigy szoros kölcsönhatásban állnak egymással. Tökéletesen kiegyensúlyozott együttműködésüknek köszönhető a jó emésztés.
Már az étel látványára, illatára, de még inkább az ízére aktivizálódik a nyáltermelés, felkészül a gyomor és az epehólyag is az emésztésre, felgyorsul az epetermelés. Amennyiben az epetermelés, az epeürülés, és az epekörforgás nem megfelelő, úgy a zsírbontás és az emésztés sem lesz kiegyensúlyozott, és ez székrekedést, puffadást, rossz közérzetet, esetleg hasmenést is okozhat.’1
’A keletkező epesav természetes szappanként apró cseppekké alakítja a zsírokat, melyekhez így már az emésztőnedvek hozzáférnek, azaz a zsír megemésztéséhez elengedhetetlenül szükségesek.
Ebből következően: ha nem jut elég epe a patkóbélbe az ételek mellé, akkor a zsírok emésztése tökéletlen lesz.’
A bélbe jutó epesavak zsírfölszívódást lehetővé tévő hatásuk révén gondoskodnak a zsírban oldódó vitaminok fölszívódásáról, majd a vérben is keringő epesavak segítségével a vérből a sejtfal kettős zsír-fehérje rétegén keresztül a sejtbe való eljutásáról– a vitaminok igazi célállomásához.
Ha kevés epe jut a patkóbélbe; azaz, ha nincs kellő mennyiségű, epe a zsíroldáshoz, akkor a szervezetünkben a zsíroldékony vitaminoknak nemcsak a fölszívódása, de felhasználása sem történik meg megfelelően. Következményként a részleges és esetleg tartós A-, D- és E-vitamin hiányából eredő vagy azzal összefüggő problémák keseríthetik életünket, mint pl.:
– az A vitamint illetően: bőr-, légzőszervi és emésztési bajok, rosszindulatú hám eredetű daganatok (= rák);
– a D vitaminnal kapcsolatosan: csontritkulás, bőrbetegségek (pikkelysömör rosszabbodása, vélhetően megléte is), a sejtek éretté válásának elmaradása (rosszindulatú daganatoknál az éretlen sejtek súlyosbítók);
– az E vitaminnal összefüggésben: meddőség és menstruációs kórságok, apadó anyatej, ízületi (főleg porc) betegségek és a szabad gyökök garázdálkodásából fakadó bajok, elsősorban a rosszindulatú daganatok.
A patkóbélbe jutó epesavak az emésztődő zsíros ételpéppel összekeveredve fokozzák a cholecystokinin fölszabadulását, ami a tökéletes emésztés lezajlását döntően befolyásolja.’2
„A bélbe jutott epesavaknak csak igen kis százaléka ürül ki a széklettel, nagy részük az enterohepatikus körforgással újra felszívódik, a májba kerül, majd ismét kiválasztódik az epével.”3
’Ebből következően, ha kevés epesav kerül a nyombélbe, azaz ha elegendő zsírral nem segítjük az epe(hólyag) jó kiürülését, az emésztés tökéletlen lesz, ami nemcsak a zsírokat, de a fehérjéket és szénhidrátokat is érinti, mivel a hasnyálmirigyből származó emésztőnedvek nem tartósan és nem folyamatosan, hanem a szükségesnél kisebb mennyiségben keverednek a megemésztendő ételhez.’4

Dr. Balaicza Erika szakértői beszélgetése az epesavak hatásterületeiről

2. Az epesavak hatása az epekövességre

„Az epekő a leggyakoribb epebetegség. A magyar lakosság 15%-át érinti élete folyamán ez a probléma.”5
’Az epekőképződés megelőzésének egyik legfontosabb eleme, hogy a máj termeljen elég epét és megfelelő legyen az epeürülés és minél könnyebben ürüljön az epehólyagból. Fontos a tartalmas, kiegyensúlyozott étkezés. Reggelire érdemes lágytojást, szalonnát, vajas pirítós kenyeret enni, ezek „megszólítják” az epehólyagot és kiürül belőle az éjszaka folyamán termelődött epe.’6 Reggel étkezzünk úgy, mint a királyok, délben, mint a polgárok, este pedig, mint a koldusok.

Az epe tekintélyes mennyiségben tartalmaz koleszterint. A koleszterin oldékonysága rendkívül rossz, de az epe nagy epesav- és lecitintartalma lehetővé teszi oldott formában tartását. Kóros körülmények között a koleszterin/epesav-lecitin arány a koleszterin javára tolódik el, a koleszterin kicsapódik, koleszterinkristályok, azaz koleszterinből álló epekövek keletkeznek.’7

’Az epekőképződés több okból alakul ki:

  • egyik ok lehet a napi 3, de minimum 2 liternél kevesebb szénsav, ízesítő és egyéb adalék mentes vízbevitel.
  • ’Másik oka a genetika, tehát családon belül főleg a nőknél öröklődik.
  • Nők esetében a terhesség időszakában is gyakran előfordul.
  • Továbbá életmód és étrend is befolyásolja ezt.
  • Leggyakrabban a túlzott mértékű zsírfogyasztás állhat a háttérben. Tehát a túlsúly és a magas koleszterinszint is hajlamossá teszi az embereket az epekövességre.
  • Másik esetben pedig ennek ellenkezőjekor a diétázóknál alakul ki, mert nem fogyasztanak elegendő mennyiségű zsíros, olajos ételt, amely megfelelő epetermelésre serkenti az epehólyagot.
  • Tehát összességében, főleg a genetika, a rossz táplálkozási szokások, a májműködés zavara áll az epekövesség hátterében.’8
epekő

’Az epekövesség főbb tünetei:

  • a jobb bordaív alatti tompa fájdalom,
  • emésztési panaszok.
  • Ha a kő felsérti a hólyagfalat, elindul az epeútban, vagy teljesen kitölti a hólyagot – a fájdalom görcsössé válik, lapockába sugározhat, hányás, verejtékezés jellemző.’9

Mit tehet, akinél már kialakult az epekövesség?

  • Epesavat és mellé keserű anyagokból álló, gyógynövényeket tartalmazó szerek szedése
  • A kevésbé stresszes életmód enyhítheti az epekövesség tüneteit.
  • Emellett fontos a ’rostdús táplálkozás,
  • a rendszeres alkoholfogyasztás kerülése,
  • a rendszeres étkezés,
  • a megfelelő folyadékfogyasztás,
  • a túl zsíros – olajos – fűszeres – füstölt ételek kerülése.’10

3. Epesavak szerepe epehólyag műtét esetén

’Ma szinte minden epeműtétnél sor kerül az epehólyag eltávolítására epekő betegség miatt. Ha kiveszik az epehólyagot, természetesen annak a funkciója megszűnik, de epehólyag nélkül is lehet élni, bár megváltozott életminőségben. A máj ezután is folyamatosan termelni fogja az epét, ami a közös epevezetéken át a nyombélbe ürül folyamatosan.’11
’Ennek következtében, nagyobb epeigény esetén (pl. túlétkezés és/vagy magasabb zsírtartalmú ételek fogyasztásakor) nincs elegendő epe a kiegyensúlyozott emésztéshez, mivel nincs epehólyag és nincs ilyen esetekre tartalék epe (az epevezeték bizonyos fokig átveszi az epehólyag szerepét, de ez általában, és főleg étrendtől függően nem mindenkinél elegendő). A zsírok nem emulgeálódnak megfelelően, ezért a vastagbélbe jutva a bélflóra kezdi el bontásukat, fokozott gázképződést, puffadást, esetleg székrekedést vagy hasmenést is okozva.
Az epehólyag eltávolítását követő hasi panaszok jelentkezhetnek ugyanúgy, mint az epehólyag kivétele előtt, ezek a puffadás, székletürítési zavar stb. Ilyen probléma esetén két lehetőségünk van, egyrészt kisebb ételadagokat és alacsonyabb zsírtartalmú, kvázi diétás ételeket fogyasztunk vagy pedig étkezés előtt beveszünk epesav tartalmú készítményt.’12

4. Természetes koleszterin szint csökkentés

’Az emberi szervezet számára szükség van koleszterinre, nagyon fontos sejtépítő elem és ebből gyártja a szervezet az epesavakat. A zsírt és zsírszerű élelmet koleszterin nélkül nem tudja a szervezet feldolgozni.’13

’Az egyik természetes lehetőség, hogy megszabaduljunk a felesleges koleszterintől a saját vagy kívülről bevitt epével történő koleszterin kiválasztás. A felesleges koleszterin kb. 20-30%-a alakul át epesavakká, míg a kb. 70% átalakulás nélkül bekerül (az epehólyagba).
Ha az epesavaknak a szervezet általi termelése illetve előállítása valamilyen okból csökken és a koleszterin nagy része direkt formában választódik ki az epével, akkor jelentős mértékben megnő az epekőképződés veszélye.

Tehát epesavak szájon át történő bevitelével elősegíthető a felesleges koleszterin lebontása. Ha az epesavak szintézise valamilyen okból csökken és a koleszterin nagy része direkt formában választódik ki az epével, akkor jelentős mértékben megnő az epekőképződés veszélye. Az így keletkező koleszterin kövek, ha még nem nagyok (kb. 10-15 mm alatti koleszterin kövek), akkor epesavak maximum egy-két éven át tartó, tartós szájon át történő adásával feloldhatók.’14

magas koleszterin

5. Baktérium- és vírusölő képesség

Az epesavak képesek elpusztítani a baktériumok egy csoportját, melybe a garat baktériumai is tartoznak.
Ebből következően: csökkent gyomorsav termelés esetén a garatflóra normálisan jelen lévő tagjai lejutnak a patkóbélbe, és ha a nyombélbe kiömlő epesavak nem pusztítják el a legfölső légutak és a garat lejutott baktériumait, a vékonybélbe kerülő – ott már rothasztó hatású – kórokozók gázképződést, puffadást, szélgörcsöket, esetleg hasmenést okoznak. A vékonybél egyébként normálisan steril, abban a baktériumoknak semmi keresnivalójuk! A vékonybél utolsó szakaszába lejutó epesavak a normális székelési inger kiváltásának legdöntőbb tényezői.
Ebből következően: ha kevés epesav kerül a vékonybélbe, azaz ha étkezéssekkor nem ürítjük rendszeresen, naponta a tömény epét az epehólyagból, akkor székrekedés lép föl. Először a naponkénti székürítés marad el, ami aztán egyre inkább fokozódik, a pangó székletből egyre több víz szívódik föl, ami a normálisan formált székletet keménnyé, majd bogyóssá teszi. A töményebb epében lévő több epefesték a székletet sötétbarnára színezi. A világosabb széklet naponta jelzi az előző napi elégtelen epeürítést.’15
’A májfunkció esetleges károsodásával a csökken az epesav termelés és ez gátolja a zsírok emésztését. Ezen túlmenően a zsírok ilyenkor bevonják a fehérjét és ezzel gátolják azok emésztését is. Az emésztetlen fehérje a bélbaktériumok táptalajaként szolgál és a baktériumok túlszaporodását eredményezi.’16
„A székletünket 75%-ban víz, a fennmaradt 25%-ban fele-fele arányban emésztetlen rostok és elhalt, vagy élő baktériumok alkotják. A belekben a baktériumok pusztulása során endotoxinok (zsírszerű méreganyagok) képződnek. A folyamat során a felhalmozódott endotoxin makromolekulákat az epesavak kisebb molekulasúlyú, már nem mérgező egységekre bontják, így a bélcsatornában a méregtelenítés nagymértékben az epesavakhoz van kötve. Max Theiler kimutatta, hogy az epesavak inaktiválják még az olyan veszélyes kórokozót, mint a sárgaláz vírusát, és fontos szerepük van a herpesz vírusfertőzések elleni védekezésben is. Az endotoxinokra, baktériumokra, gombákra és vírusokra kifejtett semlegesítő hatását az epesavaknak, nevezzük fiziko-kémiai védekezőképességnek.”17
’Az epesavak a vastagbélben normálisan jelen lévő Gram-negatív baktériumok elhaló sejtfalának mérgező, nagy molekulájú anyagait (lipopoliszacharidok), endotoxinjait hatástalanítják, széttördelik. Az endotoxinok (= a szervezetünk által előállított mérgek) nagy molekulájuk révén allergizáló hatásúak, de szívritmus-zavart is okozhatnak, lázkeltőek, felelősek a szepszisért, azaz a vérmérgezésért, különösen műtétek után, és közre játszhatnak a férfi meddőségben is. Az epe által nem megfelelően közömbösített endotoxinok citokineket válthatnak ki különböző szerveinkben, melyek gyuladásokat előidézve betegségeket okozhatnak. Ezeknek a betegségeknek a kiderítése összetettebb megfontolásokat és eljárásokat igényel, mivel enélkül csak tüneti kezelések történnek.
Ebből következően: ha nem jut elegendő epesav a vastagbélbe, akkor annak baktériumaiból származó mérgeket nem képesek hatástalanítani, s a fönt említett tünetek és betegségek kialakulását okozhatják.
Az epesavak az endotoxinok hatástalanítása révén komoly szerepet játszanak a szervezet fizikai és kémiai károsító hatások elleni védelmében, amit az ezirányú kutatásai miatt a nagy nemzetközi hírnévnek örvendő Bertók Lóránd professzor találóan a szervezet fiziko-kémiai defenziójának nevezett el és vezetett be a tudomány nemzetközi fogalomtárába.

6. Összefoglalva

  • Az epesavak tehát rendkívül fontos szerepet töltenek be az emésztésben, az emésztőrendszer szerveinek működésében,
  • a zsírok és zsíroldékony anyagok forgalmában,
  • a fölöslegben maradó koleszterin eltávolításában, az egészség megőrzésében és a szervezet fiziko-kémiai védekezésében.
  • Mindezen feladataikat viszont csak akkor tudják jól ellátni, ha étkezésünk kellően nagy zsírtartalmával elérjük az epe(hólyag) tökéletes kiürülését reggel és lehetőleg még egyszer, késő délután. Természetesen a zsír mellett, az arányos szénhidrát és a fehérje bevitellel is törődni kell. Az egészségügyi szakirodalomban a következő ajánlott arányokkal találkozhatunk: 50% szénhidrát, 30% fehérje és 20% zsír.’18

Hivatkozások:

1 Dr. Tihanyi István gyermekgyógyász és természetgyógyász szakorvos, homeopata, iridológus – Epesavak (http://www.doktortihanyi.hu/betegseg/epesavak)
2 Dr. Légrády Péter – Tojás Táplálkozás Egészség (Tojáskönyv) E. P. E. Kft. – Maecenas Könyvkiadó, Budapest, 2001
3 Guba Ferenc – Orvosi biokémia 394. oldal – Medicina Könyvkiadó, Budapest, 1988
4 Dr. Légrády Péter – Tojás Táplálkozás Egészség (Tojáskönyv) E. P. E. Kft. – Maecenas Könyvkiadó, Budapest, 2001
5 Házipatika – Mitől alakul ki az epekő? (https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/belgyogyaszat/cikkek/mitol_alakul_ki_az_epeko/20170202120519)
6 Dr. Tihanyi István főorvos és Béky László természetgyógyász – Echo TV – Vitalitás című műsor 2013.10.15. (https://youtu.be/2p7pIowhTeQ)
7 Guba Ferenc – Orvosi biokémia 394. oldal – Medicina Könyvkiadó, Budapest, 1988
8 Dr. Balaicza Erika főorvos szakértői beszélgetése – Fix TV, Szinusz 2016.06.08. (https://www.youtube.com/watch?v=m9rP3qrlGM8)
9 Dr. Plósz János gasztroenterológus – Webbeteg – Az epekő tünetei, kezelése (https://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/587/epekovesseg)
10 Henn Dóra dietetikus – Epekímélő étrend – Mit szabad, mit nem?
(https://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/19094/epekimelo-etrend)
11 Dr. Tihanyi László főorvos – Epehólyag eltávolítás (https://drtihanyi.hu/betegsegek/epeholyag-eltavolitas)
12 Dr Balaicza Erika főorvos szakértői beszélgetése Fix TV, Szinusz 2016.06.08. (https://www.youtube.com/watch?v=m9rP3qrlGM8)
13 L. Réti Anna írása Dr. Légrády Péterről – Koleszterinre szükség van (Kurir 1992.02.24.)
14 Dr. Tihanyi László főorvos – A koleszterin és az epekövek (https://drtihanyi.hu/betegsegek/a-koleszterin-es-az-epekovek)
15 Dr. Légrády Péter – Tojás Táplálkozás Egészség (Tojáskönyv) E. P. E. Kft. – Maecenas Könyvkiadó, Budapest, 2001
16 Guba Ferenc – Orvosi biokémia 394. oldal – Medicina Könyvkiadó, Budapest, 1988
17 Dr. Tihanyi István gyermekgyógyász és természetgyógyász szakorvos, homeopata, iridológus – Epesavak (http://www.doktortihanyi.hu/betegseg/epesavak)
18 Dr. Légrády Péter – Tojás Táplálkozás Egészség (Tojáskönyv) E. P. E. Kft. – Maecenas Könyvkiadó, Budapest, 2001

A GALLMET termékek MINDEN gyógyszertárban és a gyógynövény szaküzletekben is kaphatók vagy megrendelhetők!

Mindkét GALLMET termék  hasonló mennyiségben tartalmaz epesavakat, de a GALLMET-M gyógynövényeket is tartalmaz (mentalevél, a pemetefű, a fehérmályva gyökér, az édesgyökér és az édeskömény), melyek kiegészítik az epesavak emésztést támogató hatását.

Webáruházunkban a szállítási díjakat megfeleztük, 10.000 Ft felett pedig ingyenes a szállítás!

Az Önnek megfelelő kiszerelésű terméket azonnal kosárba teheti és megrendelheti!

További egészségügyi javaslatok az epesavak hatásterületeiből:

egészséges emésztés

Emésztés támogatása

Az epesavak egyik legfontosabb funkciója a zsírbontás

epekő

Epekő

Hogyan előzhető meg és hogyan kezelhető az epek epesavakkal?

Epeműtét

Mit tehet az epehólyag műtét után jelentkező problémák esetén?

magas koleszterin

Magas koleszterinszint

Hogyan szabadítja meg az epe a szervezetet a felesleges koleszterintől?

psoriasis

Pikkelysömör

Pikkelysömör (psoriasis) kedvező befolyásolása epesavakkal

IBS, colitis ulcerosa, crohn betegseg

Bélbetegségek

Irritábilis bélszindróma (IBS), Colitis ulcerosa, Crohn-betegség és az epe kapcsolata

immunrendszer

Immunrendszer támogatás

Az epesavak jótékony hatása az immunrendszerre

elhízás

Testsúly csökkentés

Hogyan járulhat hozzá a testsúly csökkenéshez az epe megfelelő működése?

Stesszes életmód

Stressz

A stressz és az epeműködés, valamint az emésztés összefüggése

Scroll to Top Optimized with PageSpeed Ninja