Hasnyálmirigy elégtelenség esetén emésztés támogatása

Hasnyálmirigy elégtelenség esetén emésztés támogatása

Amikor fellép a hasnyálmirigy elégtelenség akkor, a hasnyálmirigy nem működik megfelelően és az emésztésben kulcsfontosságú szereppel bíró emésztőenzimek termelése zavart szenved. Ezt előidézheti krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, cisztás fibrózis, cöliákia stb.

Hasnyálmirigy gyulladás

'A hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis) a hasnyálmirigy leggyakrabban előforduló betegsége. Szerencsés esetben a heveny gyulladás teljesen meggyógyulhat, máskor viszont maradványtünetekkel gyógyul vagy fennmaradhat krónikus (idült) formában. A hasnyálmirigy gyulladás kialakulhat életmódbeli problémák miatt, túl sok alkohol fogyasztása és epeúti probléma miatt. Tünetei: puffadás, émelygés, hányás, felhasi fájdalom, amely kisugározhat a hátba, mellkasba vagy alhas felé is.'

Cisztás fibrózis

'A cisztás fibrózis egy öröklött, genetikai betegség, melynek során a külső-belső nyálkahártyák nedvességéért, az elválasztott nyák sűrűségéért felelős sejtfali szállítófehérje nem megfelelően működik, ezért a szervezet mirigyei a normálisnál sokkal sűrűbb váladékokat termelnek. Amennyiben hasnyálmirigyben jelentkezik, úgy a mirigy elégtelen működése emésztési problémákat okoz.’

Cöliákia (lisztérzékenység)

'A cöliákia, régies nevén lisztérzékenység egy autoimmun betegség, amelyben a szervezet saját maga ellen indít károsító (immun)választ, mely a vékonybélbolyhok pusztulását eredményezi. Ezáltal csökken a tápanyagok, a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, és felszívódási zavar alakul ki, de nemcsak emésztőrendszeri tüneteket, hanem egyéb szervekre (pl. csontrendszer, bőr) is kihatással van.’

Mit lehet tenni a felsorolt betegségek esetén?

A hasnyálmirigy betegségeinek kezelése orvosi feladat, azonban emésztőenzimek és epesavak szedése enyhítheti a betegségek tüneteit és gyorsíthatják a felépülést.

A GALLMET-Extra kapszula összetevőinek hatása az emésztésre és a hasnyálmirigy működésére:

 • Epesavak: ‘Az epesavak egyik legfontosabb funkciója a zsírok lebontása, apró részecskékre bontják az olajat és a zsírt. Ezenkívül aktiválják a lipázt, a zsírbontó enzimet, melynek segítségével felgyorsul a szervezetben a zsírok és olajok lebontása és felszívódása.’
  Forrás: Dr. Balaicza Erika belgyógyász szakértői beszélgetése az epesavak zsírbontásáról
 • Papain és bromelain: ez a papajában és az ananászban található növényi alapú enzim, ami  lebontja a fehérjéket, pozitív hatással van emésztési panaszok és gyulladások esetén.
 • Alfa-amiláz: Ez az enzim kifejezetten a szénhidrátokat veszi célba, egyszerűbb cukrokká bontva azokat a könnyebb felszívódás érdekében. Szedése előnyös lehet hasnyálmirigy-elégtelenségben szenvedők vagy rezisztens keményítőt nehezen emésztők számára.
 • Lipáz enzim: létfontosságú a zsírok emésztéséhez, szedése hasznos lehet hasnyálmirigy- elégtelenségben szenvedők számára vagy olyan állapotokban, amelyek károsan befolyásolják a zsíremésztést, mint például a cöliákia.
 • Szójalecitin: segítheti a zsíremésztést azáltal, hogy emulgeálja a zsírokat, így azok könnyebben lebonthatók a lipáz által. Előnyös lehet zsírmájbetegség kezelésében és a zsírfelszívódás javításában is.
 • A cickafark hozzájárul az emésztési komfortérzethez.
 • A máriatövis elősegíti az emésztést, a megfelelő máj-működést, az epetermelést és védi a májat.
 • Az articsóka hozzájárul a máj egészségéhez, a szervezet méregtelenítéséhez és a bélrendszer komfortjához, segíti az emésztőnedvek áramlását.

A GALLMET-Extra jelenleg csak webáruházunkban kapható, azonban hamarosan a gyógyszertárakban és a gyógynövény szaküzletekben is kapható vagy megrendelhető lesz!

 • Akció! Gallmet-Extra 60 enzimeket, epesavakat és gyógynövényeket tartalmazó kapszula, a hasnyálmirigy, az epe, a máj és az emésztőrendszer támogatására
gallmet.hu
hu_HUMagyar
Görgessen a tetejére