Bélbetegségek: Irritábilis bél szindróma (IBS), colitis ulcerosa, Crohn-betegség és az epe kapcsolata

Bélbetegségek: IBS, colitis ulcerosa, Crohn-betegség, SIBO és az epe kapcsolata

Bélbetegségek: IBS, colitis ulcerosa, Crohn-betegség, SIBO és az epe kapcsolata

Irritábilis bél szindróma - IBS és diszbiózis

Az IBS kb. 75%-ban diszbiózissal társul, ekkor a vastagbél baktériumai az emésztetlen tápanyagokat elfogyasztják és e közben a jelentős mennyiségben keletkező gáz puffadást okoz.

'Az IBS krónikus gyomor-bélrendszeri rendellenesség, amelyet hasi fájdalom, megváltozott bélműködés (hasmenés, székrekedés vagy mindkettő) és puffadás jellemez. A következők segíthetnek: elegendő víz-, esszenciális zsírsavak-, probiotikumok-, és magas rosttartalmú ételek fogyasztása, emésztő enzimek szintjének növelése, valamint FODMAP-diéta. A személyre szabott útmutatáshoz elengedhetetlen az egészségügyi szakemberrel való konzultáció.
Az IBS az európai felnőtt korú lakosság 15-20%-át érinti, megjelenésének hátterében a stressz, a helytelen étkezési szokások, a dohányzás, a túlzott alkohol fogyasztás állhatnak.'

Az elmúlt 10 év során rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk a GALLMET epesav kapszulák IBS-re való alkalmazásával kapcsolatban, főként olyanoktól, akiknél székrekedés jelentkezett.

Crohn-betegség

'A Crohn betegség az emésztőrendszer krónikus gyulladásos betegsége, mely ismeretlen eredetű. Többnyire a vékonybél és a vastagbél érintett, de bizonyos esetekben a tápcsatornára, a nyelőcsőre és a gyomorra is kiterjedhet. A Crohn betegség kialakulásának oka egy, a gyomor bélrendszerben élő baktériumra adott rendellenes immunválasz.'

Colitis ulcerosa

'A colitis ulcerosa, vagyis a fekélyes vastagbélgyulladás a gyulladásos bélbetegségek egyik fajtája, ami az emésztőrendszer krónikus gyulladásával jár, jellegzetesen hasi fájdalom és hasmenés kíséri. A colitis ulcerosa a belek gyulladását és kifekélyesedését okozza, általában egy összefüggő területen érinti a vastagbél nyálkahártya felületes rétegeit, a végbéltől kezdődően. Kialakulásának oka az immunrendszer védekező mechanizmusa és a genetikai hajlam lehet.'

Kontaminált vékonybél szindróma - SIBO

A gyomorégés kezelésére használt protonpumpa-gátlók – más néven PPI – (omeprazol, pantoprazol stb.), csökkentik a gyomorsavszintet. Ha gyomorsavból vagy epéből nincs elegendő az elfogyasztott étel „fertőtlenítéséhez”, akkor baktériumok juthatnak át a vékonybélbe és ha ott túlszaporodnak (SIBO), akkor a baktériumok hatására a tápanyagokból gázok keletkeznek. A gázok megnövelik a gyomor belső nyomását, amely megnyitja a nyelőcső zárógyűrűjét és a gyomor savas tartalma a nyelőcsőbe nyomódik. A SIBO meglehetősen gyakori, egészséges emberek közt 2.5-22%-ra becsülik, míg a kórosan elhízott személyek esetében 17%-os.

'A kontaminált bél szindróma (SIBO, Small Intestinal Bacterial Overgrowth) egy, főként az emésztőrendszert érintő kórkép. A SIBO – ahogy az angol kifejezés is mutatja – a bélbaktériumok túlszaporodását jelenti a vékonybélben. Ha valamilyen oknál fogva a vékonybélben megnövekedik a vastagbélből származó baktériumok száma (és szennyeződik, azaz kontaminálódik a vékonybél), kellemetlen panaszok jelentkeznek, úgymint például a puffadás, fokozott gázképződés, hasi görcsök, hasmenés-székrekedés váltakozása.'

Mi a szerepük a fenti bélbetegségekben az epesavaknak és az epének?

Ha probléma adódik a zsírok lebontásával (pl. epehólyag műtét miatt), akkor rothadási folyamatok révén fog a zsíremésztése megtörténni, ami elrontja a vastagbélben a baktériumflórát. Ez lehetővé teszi, hogy az oda nem való mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak a belekben. Ennek köszönhetően beindulhatnak gyulladásos folyamatok, melyek fájdalommal, görcsökkel járnak és kialakulhat az IBS és a diszbiózis. Továbbá, ha az epesavak fertőtlenítő szerepe nem működik megfelelően, akkor az étellel bekerült baktériumok elszaporodhatnak a vékonybélben és kialakulhat a kontaminált vékonybél szindróma, azaz a SIBO.

A megfelelő májműködéssel, epe termeléssel, epe körforgással (enterohepatikus körfolyamat) megelőzhetők a felsorolt bélbetegségek. Amennyiben az epe körforgás nem megfelelő, úgy epesavak szedésével hozzájárulhatunk  ezen betegségek és tüneteinek enyhítéséhez  és a gyorsabb felépüléshez, mivel az epesavak támogatják az epekörforgást, az emésztést, a bél- és az immunrendszer egészségét.

Dr. Tihanyi István főorvos és Béky László természetgyógyász szakértők beszélgetése az epesavak és a bélgyulladások összefüggéséről (Felirattal, kb 3 perc, Echo TV - Vitalitás)

GALLMET-Extra epesav, emésztőenzim és gyógynövény kapszula

A fent említett bélbetegségek elrontják a tápanyagok felszívódását a szervezetben, amely kedvezően befolyásolhatók emésztő enzimek szedésével. Az emésztetlen táplálék táptalajt biztosít különféle baktériumok elszaporodásához, ami SIBO-hoz, IBS-hez, diszbiózishoz és primer endotoxémiához vezethet. Az epesavakon kívül a GALLMET-Extra kapszula emésztőenzimeket is tartalmaz, amelyek segítenek a tápanyagok hatékonyabb feldolgozásában és hasznosulásában, ezáltal gátolva a káros baktériumok elszaporodását (diszbiózis) a bélben. A GALLMET-Extra összetevői – például a máriatövis kivonata (szilimarin) – a máj védelme mellett a klinikai vizsgálatok alapján javíthatják a gyulladásos bélbetegségben szenvedők életminőségét.

A GALLMET-Extra jelenleg csak webáruházunkban kapható, azonban hamarosan a gyógyszertárakban és a gyógynövény szaküzletekben is kapható vagy megrendelhető lesz!

 • Akció! Gallmet-Extra 60 enzimeket, epesavakat és gyógynövényeket tartalmazó kapszula, a hasnyálmirigy, az epe, a máj és az emésztőrendszer támogatására

Az oldal nyomtatásához kattintson az ikonra:

A GALLMET Mix és Natural termékek MINDEN gyógyszertárban és egyes gyógynövény szaküzletekben is kaphatók vagy megrendelhetők!

A GALLMET Mix és Natural termékek hasonló mennyiségben tartalmaz epesavakat, de a GALLMET-Mix gyógynövényeket is tartalmaz, melyek kiegészítik az epesavak emésztést támogató hatását.

Több flakon GALLMET-Mix és Natural kapszula egyidejű vásárlása esetén mennyiségi kedvezményt adunk!​
Felhívás: felhívjuk kedves vásárlóink figyelmét, hogy az ünnepi időszakban a kiszállítás több napot csúszhat a szállítók túlterheltsége miatt.

Vásároljon közvetlenül a gyártótól!

 • Akció! Gallmet-Extra 60 enzimeket, epesavakat és gyógynövényeket tartalmazó kapszula, a hasnyálmirigy, az epe, a máj és az emésztőrendszer támogatására
 • GALLMET-Natural 90 epesav kapszula
 • GALLMET-Mix 90 epesav és gyógynövény kapszula
 • GALLMET-Natural 60 epesav kapszula
 • GALLMET-Mix 60 epesav és gyógynövény kapszula
 • GALLMET-Natural 30 epesav kapszula
 • Gallmet Mix 30 epesav és gyógynövény kapszula
 • GALLMET-Natural 90 bile acid capsules
 • GALLMET-Mix 90 bile acid and herbal capsules
 • GALLMET-Natural 60 bile acid capsules
 • GALLMET-Mix 60 bile acid and herbal capsules
 • GALLMET-Natural 30 bile acid capsules
 • GALLMET-Mix 30 bile acid and herbal capsules
 • Gallmet Natural 90 és Gallmet Szív + Ér együtt

  Gallmet-Natural 90 db + SZÍV+ÉR 90 db együtt kedvezőbben

  19 890 Ft
  Akciós ár:
  16 400 Ft

  A kedvezményes ár rendelésenként egyszer vehető igénybe, más 90 db‑os GALLMET kedvezménnyel nem vonható össze, a kedvezményeket a pénztárban részletezzük.

  Megveszem
 • Gallmet Mix 90 és Gallmet Szív + Ér együtt

  Gallmet-Mix 90 db + SZÍV+ÉR 90 db együtt kedvezőbben

  19 890 Ft
  Akciós ár:
  16 400 Ft

  A kedvezményes ár rendelésenként egyszer vehető igénybe, más 90 db‑os GALLMET kedvezménnyel nem vonható össze, a kedvezményeket a pénztárban részletezzük.

  Megveszem
 • Gallmet-Natural90-AntiBac

  Gallmet-Natural 90 db + AntiBac 30 db együtt kedvezőbben

  14 900 Ft
  Akciós ár:
  11 650 Ft

  A kedvezményes ár rendelésenként egyszer vehető igénybe, más 90 db‑os GALLMET kedvezménnyel nem vonható össze, a kedvezményeket a pénztárban részletezzük.

  Megveszem
 • Gallmet-Mix90-AntiBac

  Gallmet-Mix 90 db + AntiBac 30 db együtt kedvezőbben

  14 900 Ft
  Akciós ár:
  11 650 Ft

  A kedvezményes ár rendelésenként egyszer vehető igénybe, más 90 db‑os GALLMET kedvezménnyel nem vonható össze, a kedvezményeket a pénztárban részletezzük.

  Megveszem

A GALLMET terméket mindenki saját felelősségére használja és ajánlott, hogy az orvosával is egyeztessen!

A nemzetközi szállítási díjak és határidők megtekintéséhez tegyen a kosárba terméket, majd adja meg a címét!

További egészségügyi javaslatok az epesavak alkalmazási területeiből:

egészséges emésztés

Az epe és az emésztés

Az epe és az epesavak meghatározó szerepe az emésztésben

epehólyag műtét után jelentkező problémák

Epehólyag műtét után

Mit tehet az epehólyag műtét után jelentkező problémák esetén?

Reflux, bélgyulladás

Bélbetegségek

IBS, Colitis ulcerosa és Crohn kór kapcsolata az epével

epekő feloldás

Epekő oldás

Hogyan kezelhető az epekő epesavakkal?

magas koleszterin

Magas koleszterinszint

Hogyan szabadítja meg az epe a szervezetet a felesleges koleszterintől?

Stesszes életmód

Stressz

A stressz okozta emésztési problémák és az epesavak kapcsolata.

Epesavak és immunrendszer kapcsolata.

Immunrendszer támogatás

Az epesavak jótékony hatása az immunrendszerre

psoriasis

Pikkelysömör

Pikkelysömör (psoriasis) kedvező befolyásolása epesavakkal

epeholyag es epeko

Epekő elhajtása

Epekő elhajtása, eltávolítása, epehólyag műtét fajtái

Vitaminok és az epe

Zsírban oldódó vitaminok hasznosulása és az epe kapcsolata

elhízás

Testsúly csökkentés

Hogyan járulhat hozzá a fogyáshoz az epe megfelelő működése?

Epesavak és immunitás

Epesavak és az immunrendszer

Az epének van egy dezinficiáló, tehát fertőtlenítő hatása

fertőzések ellen

Fertőzések esetén

Mit tehetünk különböző fertőzések enyhítésére?

cukorbetegség és az epe

Cukorbetegség és az epe kapcsolata

Hogyan befolyásolják az epesavak a diabéteszt?

Epesavak szerepe

Az epesavak élettani hatásai

epekő, epekő feloldás, epehólyag műtét

Epekőzúzás (ESWL)

Hogyan gyógyítható az epekő?

Epekörforgás és epesavak szerepe

Epe körforgás: áttekintés és előadás

Az epesavak szerepe az életminőségünkben

gallmet.hu
hu_HUMagyar
Görgessen a tetejére