fbpx

Az epesavak szerepe az életminőségünkben – epe körforgás

Az epesavak szerepe az életminőségünkben - epe körforgás

"Népies" ismertető

Epekörforgás és epesavak szerepe

A kólsav tartalmú epét a máj termeli, mely az epehólyagba kerül és ott tárolódik. Étkezéskor a táplálék kb. 1-2 órán belül a gyomorból a nyombélbe kerül, ahol a nyállal és a gyomorsavval előkészített, megkezdett emésztési folyamat folytatódik.

A nyombélbe került, elő feldogozott tápláléktól, a nyombél nyálkahártyájáról kap egy kolecisztokinin vezérlést az epehólyag, melyre az epe a nyombélben végződő epevezetéken a nyombélbe kerül, a zsírok és részben a fehérjék elbontásához. Ezzel egyidőben a hasnyálmirigy enzimek is a nyombélbe kerülnek, mivel a hasnyálmirigy is a nyombélbe csatlakozik, ahogy az epevezeték is. Az epefolyadékkal és hasnyálmirigy váladékkal lekezelt táplálék tovább halad a vékony, majd a vastagbél felé, miközben a kólsav dezoxikólsavvá alakul át. Ennek kb. 10%-a a széklettel kiürül szervezetből, amíg kb. 90%-a a véráram útján visszakerül a májba, ahol a dezoxikólsav kólsavvá alakul vissza és a folyamat kezdődik előröl, azaz ciklikusan ismétlődik: enterohepatikus körfolyamat = epe körforgás.

 

Amennyiben a kor, az életmód, az étrend, az öröklött tényezők, betegségek, terhesség (pl. a magzat az emésztőszerveket nyomva, azok működése megváltozhat), stb. miatt vagy közben ez a folyamat élettanilag nem megfelelően működik, megváltozik, elromlik, úgy emésztési problémák lépnek fel: puffadás, székrekedés, hasmenés, jobb oldali bordaív alatti sajgás, illetve hátba kisugárzó fájdalom, szúró érzés stb. Ebben kb. kétszer annyian érintettek a nők, mint a férfiak. A nőknél általában az érzékenyebb idegrendszerből fakadó fokozottabb stressz is szerepet játszik, mert az epehólyagból az epe továbbjutását biztosító „szelep”, az Oddi-féle záróizom (Oddi sphincter) a stressztől többször/gyakran nem nyit ki megfelelően és ezáltal az epe beszorul az epehólyagba, besűrűsödhet és epekőhöz is vezethet, az emésztés pedig tökéletlen lesz.

A kb. 15 mm-nél kisebb puha, koleszterin kövek jó eséllyel a GALLMET-el is feloldhatók.

Amennyiben a belekbe nem kerül megfelelő mennyiségű epesav, úgy az elhalt gramm negatív baktériumok sejtfalából származó lipopoliszacharidok, azaz endotoxinok (belső mérgek) közömbösítése, semlegesítése nem történik meg megfelelően és emiatt a nem megfelelően közömbösített endotoxinok a citokinek útján gyulladásokat válthatnak ki más szerveinkben, ami idővel betegségekhez vezet és amelyeknek az okát az előzőekben leírt folyamatelemzések sokszor nem tárnak fel megfelelően, így az egyes betegségek valódi oka ismeretlen maradhat, emiatt nem okozati, hanem tüneti kezeléseket alkalmazhatnak.

A GALLMET étrend kiegészítők természetes epesav (és gyógynövény) tartalmúak és az epesavak pótlásával, okozati alapon képesek az epe körforgás zavarait kompenzálni, illetve enyhíteni úgy, hogy a gyomorsavnak ellenálló intestinosolvens kapszula csak a nyombélben fejti ki a hatását ott, ahova az epevezeték is becsatlakozik, tehát a GALLMET kapszula hatóanyaga nem kerül a gyomorba.

Epehólyag műtétek után az epe csordogál, mivel nincs epehólyag, bár a máj és az epevezeték is képes tárolni kisebb mennyiségű epét. Viszont (fő)étkezéseknél esetleg túlétkezéseknél – amikor sok élelem van a gyomorban – akkor az élelem zsír- és részben fehérje tartalmától függően a csordogáló epe nem elégséges a zsír és fehérje bontáshoz, emiatt emésztési problémák merülhetnek fel, amit például pótlólagos epesav adagolással és ezzel az epe körforgás segítésével lehet kompenzálni. Természetesen diétával, gyógynövényekkel is lehet egyensúlyozni bizonyos mértékig és egyéntől függően, de a bélben lévő endotoxinok közömbösítését ezek általában nem tudják megoldani, mert ahhoz elsősorban megfelelő mennyiségű epesav szükséges. Az epehólyag műtöttek emésztést és életminőségét javítja ha a főétkezéseknél epesavakat szednek.

A fentieket mindenki saját felelősségére értelmezze és használja!

Az epesavak élettani jelentősége és az emésztés kapcsolódása, valamint az enterohepatikus körfolyamat (epe körforgás) - Videóval

Az epesavak élettani jelentősége és az emésztés kapcsolódása, valamint az enterohepatikus körfolyamat (epe körforgás)

Szerző, előadó és termékfejlesztő (www.gallmet.hu és www.antibacvir.hu): Dr. Várhalmi Antal Miklós

Forrás: Vitalitás TV Extra – 2022. márciusi előadás

Az előadás szövege (22 oldal) elolvasható / letölthető PDF formátumban IDE kattintva!

Az oldal nyomtatásához kattintson az ikonra:

A GALLMET Extra, Natural, Mix és Szív+Ér termékek megvásárolhatók vagy megrendelhetők minden magyar gyógyszertárban!

A GALLMET termékek MINDEN gyógyszertárban és a gyógynövény szaküzletekben is kaphatók vagy megrendelhetők!

A Gallmet epesav kapszulák hasonló mennyiségben tartalmaznak epesavakat, de a GALLMET-Mix emésztést támogató gyógynövény kivonatokat is tartalmaz. A GALLMET-Extra pedig emésztő enzimeket és gyógynövény kivonatokat is tartalmaz, melyek szintén támogatják az emésztést.

Több flakon GALLMET-Mix és Natural kapszula egyidejű vásárlása esetén mennyiségi kedvezményt adunk!​
Felhívás: felhívjuk kedves vásárlóink figyelmét, hogy az ünnepi időszakban a kiszállítás több napot csúszhat a szállítók túlterheltsége miatt.

Vásároljon közvetlenül a gyártótól!

A GALLMET terméket mindenki saját felelősségére használja és ajánlott, hogy az orvosával is egyeztessen!

A nemzetközi szállítási díjak és határidők megtekintéséhez tegyen a kosárba terméket, majd adja meg a címét!

gallmet.hu
hu_HUMagyar