A stressz és az epeműködés valamint az emésztés összefüggése

A mai világban szinte lehetetlen a stresszmentes életmód. A közlekedésben, a munkában, bevásárláskor, a postán, idegen embercsoportok között, az életvitelben stb. stressznek vagyunk kitéve.

Stesszes életmód

A kolerikus vagyis epés ember a közhiedelem  szerint mérges, ideges, hirtelen kijön a sodrából. Ez a népi mondás is arra utal, hogy a stressz negatív hatással van az epe ürülésére, ugyanis egy csatorna, a vater papilla segítségével jut az epe a patkóbélbe, stressz esetén viszont ennek a simaizomból álló része összehúzódik (görcsbe összerándul), ilyenkor az ott lévő szájadék összeszűkül és nem lesz könnyen átjárható, így nem jut el a megfelelő helyre az epe, ahol felhasználásra kerülne.

Ezért, ha stresszes állapotban ülünk le enni és zsírosabb ételeket is fogyasztunk, akkor ez az összehúzódott vater papilla nem engedi átfolyni rendesen az epét. Ennek lehet az a hatása, hogy felpuffadunk az ételtől. Hiába termelődik elég epe, mégsem jut el a patkóbélbe és nem végzi el megfelelően a zsírbontást.

’A stressz jelentős hatást gyakorol az egész emésztőrendszerre, így az epetermelésre/ürülésre is. Az epetermelés/ürülés zavara pedig csökkenti vagy felfüggeszti a szervezet egyik igen fontos védekező rendszerét, az epesavak detergens hatásán alapuló ún. fiziko-kémiai védelmet, melynek hiányában a szervezet védtelenné válik a bélben lévő egyes toxinok (például endotoxinok) és ún. „nagy vírusokkal” (például herpesz) szemben.’ Forrás: Dr Bertók Lóránd: Újabb szempontok a stressz kór-élettanában (Magyar Tudomány, 2007/05)

Mit tehet, aki gyakran stresszes környezetben éli hétköznapjait?

  • Aki gyakran stresszes környezetben éli mindennapjait érdemes magnézium tartalmú készítményeket fogyasztania, mert az ellazítja a simaizmokat, így a vater papillát is, valamint erősíti a stressztűrő képességet. Különösen javasolt azoknál, akiknek az epehólyagjában már megjelentek kis koleszterin polipok. Ezek lesznek a későbbi epekő-képződménynek a magjai.
  • Emellett érdemes epesav tartalmú készítményeket  és epehígító, epehajtó gyógynövényeket fogyasztani.

Dr. Balaicza Erika szakértői beszélgetése a témáról 4 percben (Fix TV – Szinusz műsor 2016.04.06.)

A GALLMET termékek MINDEN gyógyszertárban is kaphatók illetve megrendelhetők!