ANTIBAC terméktájékoztatók, Szakirodalmi tájékoztató és Laboratóriumi bevizsgálás

Termékismertetők több nyelven (.pdf):

ANTIBAC kapszulák laboratóriumi vizsgálata

A GALLMET termékeket a nemzetközi WESSLING laboratórium bevizsgálta a következőkre:

 • Mikrobiológia
 • szennyező anyagok,
 • nehéz fémek,
 • rádióaktivitás,
 • dopping mentesség,
 • potencianövelő mentesség,
 • allergén mentesség (glutén, laktóz, kazein)

A laboratórium teszteredményei (.pdf):

Szakirodalmi tájékoztató

Sambucus nigra (bodza) * Andrographis paniculata (andrográfisz) * Allium sativum (fokhagyma) * Marrubium vulgare (pemetefű) * Curcuma longa + Piperine (kurkuma + piperin) * Ox Bile (szarvasmarha epe) hatóanyagainak jelentősége és élettani hatása jellemzően a tudományos szakirodalomban

Jelen tájékoztató a fogyasztók vásárlást megelőző, megfelelő és teljeskörű tájékoztatását, valamint a megalapozott és tudatos fogyasztói döntés segítését szolgálja a felsorolt összetevők hatásainak, jellemzően a tudományos szakirodalom vázlatos bemutatásával. Ezzel elősegítve azt a fogyasztóvédelmi alapigényt is, miszerint a vásárlást megelőzően, a vásárlói döntéshez tudatni kell, hogy pontosan és egyértelműen mi mire szolgál, kiemelve a vásárlók / fogyasztóknak az életéhez és egészségéhez való kizárólagos jogainak érvényesíthetőségét is.

Jelen tájékoztató összeállítása során mindenben figyelembe vettük a jogszabályok azon törekvését, hogy a fogyasztó a lehető legteljesebb és legrészletesebb információval rendelkezzen a megvásárolandó termék összetevőinek hatásával kapcsolatosan, a vásárlást is megelőzően.

Az összetevők hatóanyagaival kapcsolatos információk ismeretterjesztő és ezáltal tájékoztató jellegűek, nem utalnak a termékben lévő szinergikus hatásaikra, melyek a termék tájékoztatón szereplőállításokban olvashatók.

Az alábbi összetevők hatásai egyedileg és együttesen sem jelentik azt, hogy ezek a hatások mindig és mindenkinél egyformán eredményesek.

Bármilyen egészségügyi probléma esetén keresse fel a kezelőorvosát!

1. A fekete bodza támogatja az emberi szervezet védelmét biztosító immunrendszert:

 • A bodzavirág évszázadok óta része az európai népi gyógyászatnak: elsősorban izzasztóként, illetve láz és meghűlés esetén alkalmazzák. Újabban a termés préslevét és kivonatát megfázásos betegségek esetén is alkalmazzák.
 • A bodzatermés nagy mennyiségű antociánt tartalmaz (ez adja a színét). Ezek a vegyületek vírusellenes hatásúak a légúti vírusokkal (influenza-, rhino- és koronavírus) szemben, valamint az immunrendszerre hatva segítik a vírusellenes védekezést1,2.

HUMÁN VIZSGÁLATOK

 • A bodzatermés kivonatának hagyományos vizsgálataiban kimutatták, hogy influenza fertőzötteknél gyorsítja a gyógyulást és mérsékli a betegség tüneteit3.
 • Hasonló hatást figyeltek meg megfázás esetén is4. A klinikai vizsgálatok eredményeinek újra elemzése5 (metaanalízise) megerősítette a fenti megállapításokat.

2. A fokhagyma hozzájárul a bél mikrobiológiai egyensúlyának a fenntartásához, valamint a káros baktériumok és mikroorganizmusok elleni védekezéshez:

 • A középkorban a fokhagymát a járványos betegségek megelőzésére használták.
 • Több leírás szerint is hatásosan lehetett alkalmazni a pestis prevenciójára.
 • A hatóanyagok kórokozók elleni hatását6 számos kísérletben igazolták. A kéntartalmú vegyületek bizonyított antibakteriális hatása miatt elméletileg felhasználható a Helicobacter pylori fertőzések eradikációjában is.7,8

HUMÁN VIZSGÁLATOK

 • A fokhagyma szív-érrendszeri hatásai közül az érelmeszesedés lassítását, valamint a koleszterinszintet és a vérnyomást csökkentő hatását9 klinikai vizsgálatok támasztják alá.
 • Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti az érfal károsodásáért felelős LDL-koleszterin vérszintjét10,11, ezért alkalmazzák az érelmeszesedés kialakulásának lassítására.
 • A fokhagyma szedése az érelmeszesedésre jellemző érfali lerakódások (plakkok) növekedését is visszafogta.
 • Azoknál, akik sok fokhagymát fogyasztanak, kisebb eséllyel alakul ki gyomor- és vastagbéldaganat12.
 • Az emésztőrendszeri fekély kiegészítő kezelésében szintén kedvező hatású.
 • A légúti fertőzések elleni hatást modern, klinikai vizsgálatban igazolták13. Egy vizsgálat szerint a megelőzési céllal, tartósan szedett fokhagyma jelentősen csökkentette a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát.

A 2019-es koronavírus-betegség (COVID‑19) fertőzés súlyossága meglehetősen változó, és a tünetek a tünetmentes betegségtől a súlyos akut légúti fertőzésig változnak. A láz, a száraz köhögés, a nehézlégzés, az izomfájdalom, a fáradtság, az étvágycsökkenés, a szaglási és ízlési zavarok a leggyakoribb általános tünetek. Az immunrendszer sejtjeinek csökkenése és a megnövekedett gyulladáskeltő citokinek a jellemzőek. Az Allium sativum (fokhagyma) eredetű vegyületek képesek csökkenteni a gyulladásos citokinek hatását, és az immunológiai rendellenességeket elfogadhatóbb szintre fordítani. Az Allium sativum előnyös megelőző intézkedés a SARS‑CoV‑2 vírussal való fertőzés előtt. Az Allium sativum funkcionális élelmiszer, amely jól ismert immunmódosító, kórokozó ellenes, gyulladáscsökkentő, káros mutációk ellen ható és daganatellenes tulajdonságairól. Vírusellenes hatékonyságát is bizonyították. Úgy találták, hogy ennek a növénynek egyes alkotóelemei aktívak az egysejtű paraziták ellen. Úgy tűnik, hogy helyreállítja a COVID‑19 fertőzésben szenvedő betegeknél megfigyelt legtöbb immunrendszeri működésképtelenséget és leállítja a citokin vihart.

Összegzésképpen elmondható, hogy az Allium sativum elfogadható megelőző intézkedés lehet a COVID‑19 fertőzéssel szemben az immunrendszer sejtjeinek fellendítése, valamint a gyulladáskeltő citokinek, valamint a gyulladáskeltő eredetű, zsírszövetből származó leptin hormon termelésének és kiválasztásának visszaszorítása érdekében.14

3. A keserű andrográfisz segíti a szervezet természetes védekező képességét, különösen a felső légutak szintjén:

 • A növény kivonatának különféle kórokozók (E. coli, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Pseudomonas aeruginosa, B. subtilis, Candida albicans) elleni, gyulladáscsökkentő, immunmoduláns15,16 és görcsoldó hatását kísérletesen igazolták.
 • Belsőleg májvédő és antioxidáns17, valamint helyileg alkalmazva sebgyógyulást elősegítő hatásait szintén kimutatták.
 • Számítógépes modellezéssel megállapították, hogy a növény andrografolidja képesek kapcsolódni a SARS‑CoV‑2 vírus proteázához, ezáltal gátolva annak szaporodását18,19. Az andrografolidok fokozzák a T-sejtek citotoxicitását, az NK sejtek működését, a fagocitózist és az antitestfüggő sejtmediált citotoxicitást20. Ezen bioaktivitások révén többféle vírus (hepatitis C és B, HIV, EBV, CHIKV) szaporodását képesek gátolni21.

HUMÁN VIZSGÁLATOK

 • Egy metaanalízisben több mint 7000 beteg adatai alapján elemezték az andrográfisz hatásosságát a megfázás kezelésében22. Az eredmények azt jelzik, hogy enyhíti a köhögést, a torokfájást, a megfázás tüneteit és gyorsítja a gyógyulást23,24 placebóhoz képest.
 • Az andrográfisz klinikailag igazoltan csökkenti a térd ízületi gyulladásának fájdalmát25 a placebóhoz viszonyítva.
 • Kiegészítő kezelésként pedig enyhíti a colitis ulcerosa26,27 tüneteit.
 • Tartósan alkalmazva egy vizsgálat szerint csökkenti a magas vérzsírszintet28.
 • A központi idegrendszert érintő betegségek kezelésében jelenős lehetőségeket mutat, mint az Alzheimer-kór, Parkinson-kór, szklerózis-multiplex, krónikus stressz okozta hangulatzavarok, szorongás és depresszió29.
 • Az andrográfisz hatóanyagai (andrographolid, a diterpenoid) gyulladáscsökkentő hatásait különböző körülmények között tesztelték, például iszkémia, pirogenezis, ízületi gyulladás, máj- vagy idegi toxicitás, rosszindulatú daganatok és oxidatív stressz. Gátolja a vírusok szaporodását és a vírusok által kiváltott betegségeket.30

4. Az orvosi pemetefű segíti a béltraktust, hozzájárul az egészséges emésztéshez, a máj és epe normál működéséhez:

 • A pemetefű epehajtó hatását állatkísérletekben igazolták.
 • Étvágyjavító és emésztést segítő31 hatása keserűanyag-tartalmával függ össze. A keserű íz érzékelése reflexesen javítja az étvágyat, és az emésztőnedvek elválasztásának fokozásával az emésztést is elősegíti.
 • Gyulladáscsökkentő, görcsoldó, vérnyomást és vércukorszintet csökkentő32,33,34,35 hatását állatkísérletes adatok támasztják alá.
 • Immunmoduláns hatását Salmonella typhimurium36 kórokozóval megfertőzött állatokon mutatták ki.
 • Több kórokozó ellen (Gram+ baktériumok, gombák, paraziták, mint Toxoplasma gondii, Trichomonas vaginalis és Plasmodium berghei, E. Coli) antimikrobiális hatást mutatott37,38 laboratóriumi körülmények között.
 • Vírusellenes hatásúnak bizonyult herpeszvírus ellen39,40.

HUMÁN VIZSGÁLATOK

 • Az orvosi pemetefűvel nem végeztek modern klinikai vizsgálatokat, fő felhasználási céljait (köhögés csillapítása, emésztési panaszok enyhítése, étvágyjavítás) a hagyományos alkalmazás során nyert tapasztalat támasztja alá41.

5. A kurkuma + PIPERIN segíti az immunrendszert, a tüdő és a légutak egészségét, valamint az allergiákkal szembeni védelmet, jelentős hatású antioxidáns

 • A kurkuma epe termelést fokozó és epehólyagot összehúzó hatással is bír.42 Emésztési panaszokat enyhítő hatásához a drog kivonatának görcsoldó aktivitása is hozzájárul.43 A kurkuma kivonata csökkenti a triglicerid szintet, ami részben a fokozott epetermelődéssel magyarázható.44
 • A kurkuma koleszterinszint-csökkentő hatását több klinikai vizsgálat, valamint ezek metaanalízise is megerősíti.45
 • A kurkuminoidok gyulladáscsökkentő hatását több humán vizsgálat pozitív eredményei is megerősítik, fogyasztása enyhítette az ízületi fájdalmakat.46 Több klinikai vizsgálat jelzi, hogy a kurkumin – feltehetőleg gyulladáscsökkentő hatásából adódóan – enyhíti a colitis ulcerosa tüneteit.47
 • A kurkuma hatóanyaga, a kurkumin különféle vírusok ellen vírusellenes hatást mutatott (hepatitisz-, Zika-, Chikungunya-, HIV-, HPV-, herpesz és influenzavírus), kísérletesen pedig gátolta a SARS‑CoV koronavírus szaporodását (a DNS-polimeráz és protein kináz gátlásával)48,49. Mindezen túl modulálja a vírusfertőzéssel együtt járó gyulladásos folyamatot és gátolja a vírusok sejtekbe jutását az ACE2 gátlásával. Immunmoduláns és gyulladáscsökkentő hatása révén elméletileg hasznos lehet a citokinvihar esetén, valamint mérsékelheti a sejtek károsodását. Véralvadást befolyásoló hatása teoretikusan szintén előnyös lehet, mivel a Covidos betegek egy részénél disszeminált koaguláció lép fel.50

6. Az EPESAVAK csökkentik az epehiányos állapotok miatti emésztési és epeműködési problémákat, ezzel jelentősen erősítve a legyengült immunrendszert is valamint közömbösítik a számtalan betegség okát képező Gram-negatív baktériumok elhalt sejtfalából képződő endotoxinokat és több vírustörzs esetén (influenza, korona, hepatitis, herpes/Epstein-Barr51, HIV, Ebola) fékezik a vírusok terjedését azzal, hogy a virionoknak a gazdasejtek membránjához való kapcsolódását meggátolja, ezzel megakadályozva a vírusok létrejöttét, de a már létrejött vírusoknál is lebontja ezt a virion-gazdasejt kapcsolódást:

6.1. AZ EPESAVAK SZEREPE AZ EMÉSZTÉSBEN és HIÁNYUK AZ EPEHÓLYAG MŰTÉT UTÁN (epehiányos állapotok)

Amennyiben az epe termelés, az epe ürülés, az epe körforgás nem megfelelő (epehiányos állapot keletkezik, mely az embereknek minimum a 25%-ára jellemző és sok betegség közvetlen vagy közvetett okozója), úgy a zsírok lebontása és az emésztés sem lesz megfelelő, mely székrekedéssel, puffadással, rossz közérzettel esetleg hasmenéssel is párosulhat, sőt más betegségek kialakulásának is oka lehet. Ez az étkezésekhez kapcsolódóan, epesavak adagolásával kedvezően befolyásolható.

Az epehólyag műtét után az epehólyag tároló funkciója kiesik. Az epe folyamatosan csorog a nyombélbe, így nagyobb epeigény esetén (magasabb zsírtartalmú étkezés) esetén nincs tartalék epe az epehólyag hiánya miatt. Így a zsírok nem teljesen emésztődnek meg (zsíranyagcsere zavar) és a vastagbélbe jutva a bélflóra gázképződés mellett bontja a megemésztetlen részeket, has puffadást és esetleg hasmenést is okozva. Az epehólyag hiánya miatt az étkezésekhez kapcsolódó, esetenkénti epehiányos állapot és az ebből fakadó más  betegségek epesavak adagolásával kedvezően befolyásolhatók.

6.2. TERMÉSZETES IMMUNITÁS. Az epesavakról: fiziko-kémiai védelem52. Az epesavak szerepe a szervezet fiziko-kémiai védelmében53,54.

Az epesavak szabályozzák az immunitást, az epesavaktól függ az immunitás, a legújabb nemzetközi kutatások alapján.55

„Az epesavak általunk felismert és azóta mások által is megerősített fontos hatása a szervezet különleges – a bélben érvényesülő – védelme.

Ennek vizsgálata kapcsán, 1969-ben állapítottuk meg, hogy az endotoxinok bélből történő felszívódását (transzlokációját) epesavhiány okozza. Természetes körülmények között azonban az epesavak védik a szervezetet a bélben mindig jelen lévő endotoxinok ellen, ha megfelelő mennyiségben vannak jelen, mert azokat atoxikus részekre hasítják. Kiderült az is, hogy ez a védelem minden lipoid (lipoproteid) szerkezetű ágens (például peplon burokkal bíró ún. nagy vírusok) ellen is védelmet jelent. Az epesavak detergens hatására a sárgaláz vírusa és más „athropod borne” vírusok (rendszertanilag jelenleg: Flaviviridae-család) inaktiválódnak.

Ezt az epesavak felületaktív (detergens) hatásán alapuló védelmi rendszert neveztük el fiziko-kémiai védelemnek (Bertók, 2002). Epehiány miatt kialakuló gyengébb vagy erősebb endotoxémiának szerepe lehet több kórforma, így például a szeptikus sokk, az epevezető elzáródás miatti sárgaságos betegek veseelégtelensége, bélischaemia, égési sokk, sugárbetegség, egyes endokrin kórképek, pikkelysömör, érelmeszesedés stb. kialakulásában. Kiderült, hogy mindazok a hatások, melyek a bélnyálkahártyát károsítják, csökkentik, vagy teljesen lehetetlenné teszik a kolecisztokinin termelődését, melynek hiányában az epehólyag nem tudja az epét a bélbe üríteni, és ennek részleges hiányában a szétesett Gramm-negatív baktériumok elhalt sejtfalából felszabaduló endotoxinok fel tudnak “szívódni” és a keringésbe kerülve endotoxémiát, a legkülönbözőbb betegségeket és súlyosabb esetben sokkot váltanak ki.

Megállapítható tehát, hogy az epesavak detergens hatásán alapuló fiziko-kémiai védelemben a szervezetnek olyan általános védekező mechanizmusát ismertük meg, amely nem korlátozódik a bakteriális endotoxinokra, hanem kiterjed mindazokra az „ágensekre” (például egyes vírusokra is), amelyeknek a felületén lipoprotein vagy lipoid (peplon) szerkezete van. A szervezet eddigi ismert védekezési mechanizmusai mellé tehát felsorakoztathatjuk a szervezet fiziko-kémiai védekező rendszerét is, amelynek letéteményesei a májban termelődő és a bél–máj körforgalomban részt vevő epesavak.”

6.3. STRESSZ. A stressznek a negatív hatása – az epe termelésre és epe ürülésre, így az emésztésre – ellensúlyozható epesavakkal56

„A stressz tehát egy olyan jellegzetes tünetcsoportban megnyilvánuló válasza a szervezetnek, amit bármilyen károsító tényező (testi vagy érzelmi) kiválthat, fokozottan az érzékenyebb idegrendszerű nőknél.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt, hogy a stressz jelentős hatást gyakorol az egész emésztőrendszerre, így az epe termelésre/ürülésre is (az epe ürülést biztosító Oddi szfinkter gyűrűizom nem nyit ki). Az epe termelés/ürülés zavara pedig csökkenti vagy felfüggeszti a szervezet egyik igen fontos védekező rendszerét, az epesavak felületaktív (detergens) hatásán alapuló ún. fiziko-kémiai védelmet, melynek hiányában a szervezet védtelenné válik a bélben lévő egyes toxinok (például endotoxinok) és ún. „nagy vírusok” (például herpesz csoport) támadásával szemben.”

6.4. Az epéből származó kenodezoxikólsav gátolja az influenza A vírusreplikációt a vírusos ribonukleoprotein komplexek exportjának blokkolása révén57

KIVONAT: Az influenza A vírus (IAV) fertőzés továbbra is komoly globális veszélyt jelent az emberekre, különösen a kockázati csoportokra: a kisgyermekek és az idősek. A kenodezoxikólsav (CDCA), az egyik elsődleges epesav, a máj koleszterinjéből keletkezik, és klasszikusan az étkezési zsírok emulgeálásában és felszívódásában működik. Klinikai szempontból a CDCA-t több mint öt évtizeden keresztül alkalmazzák koleszterin-epekővel rendelkező betegek kezelésére. Ebben a tanulmányban kimutattuk, hogy a CDCA csökkentette az influenza A vírus három altípusának szaporodását, ideértve a nagy fertőzőképességű H5N1 törzset is. Mechanikusan a CDCA hatékonyan korlátozta a vírusos ribonukleoprotein (vRNP) komplexek nukleáris exportját. Összegezve: a CDCA endogén fiziológiás kis molekulaként legalább részben gátolhatja az IAV replikációját in vivo a vRNP nukleáris exportjának gátlásával, és további lehetőségeket kínál az IAV fertőzések elleni potenciális antivirális szer kifejlesztésére.

6.5. Természetes molekulák, mint a gazdasejtekhez kapcsolódó koronavírus-lipid-függő kötődés gátlói: lehetséges stratégia a SARS‑COV‑2 fertőzőképesség csökkentésére58

A vírusfertőződés a gazdasejt plazmamembránjának és a vírus burkának kölcsönhatásaitól függ.

MÓDSZEREK ÉS EREDMÉNYEK: Az endocitózis által közvetített lipid struktúrák – például lipid raftek és koleszterin valamint az epe – szerepére összpontosítunk, melyeket endocitózis közvetít, amellyel a vírusok kapcsolódnak a sejtekhez és megfertőzik azokat. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy számos természetes eredetű anyag, például ciklodextrin, szterinek, epesavak csökkenthetik a sokféle vírus fertőzőképességét, ideértve a koronavírus családot is, azáltal, hogy befolyásolják a lipidfüggő kötődést az emberi gazdasejtekhez.

KÖVETKEZTETÉSEK: Bizonyos molekulák képesek csökkenteni egyes koronavírusok fertőzőképességét, valószínűleg azáltal, hogy gátolják a vírus lipid-függő kötődését a gazdasejtekhez.

6.6. Használhatók-e az epesavak természetes detergens (zsíroldó) tulajdonságai a COVID‑19 elleni küzdelemben?

A vírus általában a légutakat érinti, olyan betegséget okozva, amely az enyhe tünetektől a súlyos akut légzési tünetekig terjed, amelyek halálhoz vezetnek..

Úgy gondolják, hogy a burkolt vírusokban található lipidréteg nemcsak védi a genomját, hanem elősegíti a sejtbe való behatolását is. Ezenkívül úgy vélik, hogy ezek a vírusok érzékenyebbek a környezeti stresszorokra, mint például a magas hőmérséklet (> 70 ° C), a szélsőséges pH-érték stb. Nukleinsavat, fehérjéket és lipideket feltételezhetőleg nem kovalens kölcsönhatások tartják fenn, amelyeket detergens anyagok (zsíroldó) megszakítják, így elpusztítva a vírust.

Míg az epesavak magas koncentrációja a sejtmembrán lízisét (bomlását) okozhatja, alacsonyabb dózisok mellett rájöttek, hogy megkönnyítik a gyógyszerek (Amfotericin B és Resveratrol) bejuttatását a sejtekbe. Potenciális gyógyszerészeti alkalmazásuk miatt a kutatások az epesavak és származékaik szintézisére irányulnak. Manapság a szarvasmarha epéből nyert kólsavat használják az epesav származékok szintézisének alapanyagaként.

6.6.1. Az epesavak következő tulajdonságai valószínűleg hatásosak a SARS‑CoV‑2 ellen:59

Az epesavak gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek hasznosnak bizonyulhatnak a vírus patogenitásában vélhetően szerepet játszó citokinviharban.

Korábbi tanulmányok azt mutatják, hogy az epesavak beépülhetnek a membrán lipidjei közé, megváltoztatva azok eloszlását és a hozzájuk kapcsolódó fehérjék funkcióját. A kenodezoxikólsaval és urzodeoxikólsavval kapcsolatos előzetes munkánk során a fenti epesavakról kiderült, hogy stabilan kötődnek a SARS‑CoV‑2 S-glikoproteinjének receptorkötő doménjéhez. Ez azt mutatja, hogy az epesavak képesek megkötni a SARS‑CoV‑2‑t

Függetlenül attól, hogy az epesavak képesek lebontani a SARS‑CoV‑2 lipid burkolatát és így teljesen elpusztítják, továbbra is érdekes ennek a területnek a felfedezése. Lehetséges, bár kevés rá a bizonyíték, hogy a SARS‑CoV‑2 fertőzésben az epének védő szerepe lehet, mivel a bélben a vírus kevésbé aktív az epesavak jelenléte miatt.

Tehát, továbbra is kérdés, hogy a természetes hatású detergensek, például az epesavak / sók segíthetnek-e a SARS‑CoV‑2 burkolatának leválásában, ezáltal a virion-gazdasejt összeépítésének megzavarásában.

6.7. A hepatitis B és D vírusok bejutása és az epesók szállítása közös molekuláris determinánsokon osztozik a nátrium- taurokolát kotranszporter polipetiden60

KIVONAT: A máj epesavakat szállító nátrium-taurokolát-kotranszporter polipeptid (NTCP) felelős a nátrium-függő epesók jelentős részének hepatociták által történő felvételéért. Ezen túlmenően az NTCP sejt-receptorként is működik a hepatitis B virus (HBV) és hepatitis D vírus (HDV) szervezetbe történő bejutása során az NTCP és a HBV nagyméretű burokfehérje pre-S1 szakasza közötti specifikus kölcsönhatás révén. Az epesók megkötéséhez elengedhetetlen NTCP maradványok mutációi jelentősen akadályozzák a HDV és HBV okozta vírusfertőzést; és bár kisebb mértékben, de a nátrium megkötés szempontjából jelentős maradványok is gátolják a vírusfertőzést. Ezen eredmények azt jelzik, hogy a HBV és HDV bejutás szempontjából kritikus molekuláris determinánsok átfedést mutatnak az epesók NTCP által történő felvételével, ezzel arra utalva, hogy a vírusfertőzés zavarhatja az NTCP normál működését és így az epesavak, valamint származékaik antivirális gyógyszerekké történő továbbfejlesztésének lehetőségét rejtik magukban.

6.8. Nagyszabású, multicentrikus, kettős-vak vizsgálat urzodezoxikólsavval (UDAC) krónikus hepatitis C-ben szenvedő betegeknél61

HÁTTÉR: Az orálisan adagolt urzodezoxikólsavat (UDCA) szérum biomarkereken értékeltük az interferonra nem reagálók lehetséges kezeléseként.

MÓDSZEREK: Az emelkedett alanin-aminotranszferáz (ALT) szintet mutató CH-C betegek véletlenszerűen 150 (n = 199), 600 (n = 200) vagy 900 mg / nap (n = 197) adagolásban urzodezoxikólsavat (UDCA) kaptak 24 héten keresztül.

KÖVETKEZTETÉSEK: A 600 mg / nap UDCA dózis optimális volt az ALT és az AST szint csökkentésére CH-C betegeknél. A 900 mg / nap dózis tovább csökkentette a GGT-szintet, és előnyösebb lehet epeúti sérülésekben szenvedő betegeknél.

6.9. Az epesavak és a szintetikus farnezoid X receptor agonisták gátló hatása a rotavírus replikációjára62

KIVONAT: A rotavírusok (A csoportú rotavírusok) világszerte a csecsemőket és gyermekeket érintő súlyos gastroenteritis esetek legfontosabb okozói. Jelenleg vírusellenes gyógyszer nem áll rendelkezésre, és a rotavírusfertőzés vonatkozásában az antivirális fejlesztés terápiás célpontjaira vonatkozó információk korlátozottak. Korábban kimutatták, hogy a rotavírus replikációjában a lipid homeosztázis fontos szerepet játszik. A farnezoid X receptor (FXR) és természetes ligandum epesavai (például a kenodezoxikólsav [CDCA]) jelentős szerepet játszanak a koleszterin és lipid homeosztázisban. Az eredmények a következőket mutatják. Először is, a trigliceridek intercelluláris állományát a rotavirus fertőzés jelentősen megnövelte. Másodsorban, a CDCA, a dezoxikólsav (DCA) dózisfüggő módon jelentősen csökkentette a rotavírus replikációját a sejttenyészetben. Megállapítottuk, hogy az epesavak fontos szerepet játszanak a rotavírus replikációjának szupressziójában. Meglátásunk szerint a gátlási mechanizmus mögött a lipidszintézis rotavírusfertőzés által kiváltott visszaszorítása áll.

6.10. Az epesavak oldható gazdaszervezeti restrikciós faktorként működnek, melyek korlátozzák a citomegalovírus replikációját a hepatocitákban63

KIVONAT: A citomegalovírus (CMV) replikációjának és látenciájának elsődleges helyszíne a máj. A hepatociták kémiai szempontból változatos epesavakat termelnek, választanak ki és hasznosítanak újra, melynek eredményeként az epesavak és a citomegalovírus között elkerülhetetlenül bekövetkeznek kölcsönhatások.

JELENTŐSÉGE: A citomegalovírusok a Betaherpesvirinae alcsalád tagjai. Az elsődleges fertőzés látenciához vezet, melyből immunhiányos körülmények között a citomegalovírusok újra aktiválódhatnak, és súlyos betegség-megnyilvánulásokat, köztük hepatitist, okozhatnak. Jelen tanulmány a konjugált epesavaknak a hepatocitákban zajló MCMV-replikációra gyakorolt, előre nem látott vírusellenes aktivitását írja le. Az epesavak negatívan befolyásolják a vírus transzkripcióját, és átfogó hatással vannak a transzlációra. Adataink szerint az epesavak helyspecifikus oldható gazdaszervezeti restrikciós faktorokként működnek az MCMV-vel szemben, mely lehetővé teheti anti-citomegalovírus gyógyszerek racionális tervezését epesavak és ólomvegyületek felhasználásával.

6.11. Epesav-metabolizmus és jelátvitel64

KIVONAT: Az epesavak a bélből történő tápanyag felszívódásban, valamint a lipidek, toxikus metabolitok és xenobiotikumok biliáris szekréciójában fontos szerepet betöltő fiziológiai ágensek. Az epesavaknak a májból a bélbe, majd vissza a májba történő enterohepatikus keringése központi szerepet játszik a tápanyagok felszívódásában és eloszlásában, valamint az anyagcsere szabályozásában és a homeosztázisban. Az epesav anyagcseréjének rendellenességei kolesztatikus májbetegségeket, diszlipidémiát, zsírmájbetegségeket, szív- és érrendszeri betegségeket és cukorbetegséget okoznak. Az epesavak, az epesav-származékok és az epesav-megkötők olyan terápiás szerek, melyek alkalmasak a krónikus májbetegségek, az elhízás és a cukorbetegség kezelésére az emberi szervezetben.

6.12. Az epe körforgás zavara miatti megbetegedések – köztük a heveny hasnyálmirigy-gyulladás, a Barrett-nyelőcső és a vastagbélrák – terápiájának új irányait mutatta be dr. Hegyi Péter professzor, aki kutatótársaival a napokban számolt be erről a Physiological Reviews nevű szaklapban.65

Amennyiben az epe összetétele, mikrobiológiája vagy útvonala megváltozik, az komoly betegségek kialakulásához vezethet.

A tudományos cikkben mintegy tíz olyan gyógyszeres “támadási pontot” is azonosítottak, amelyekre ható gyógyszerek kifejlesztésével helyre lehet állítani az epesav normális körforgását és összetételét. Ezáltal csökkenteni lehet a betegségek kialakulásának esélyét és a már fennálló kóros állapot súlyosságát.

6.13. Antivirális immunitás: kapcsolat az epesavakkal66

Egy nemrégiben készült tanulmány az intracelluláris epesavaknak (BA) – a koleszterinből származó metabolitok egy osztályának – új funkcióját írja le, mely a TGR5-β-arresztin-SRC útvonalon keresztül számos kulcsfontosságú veleszületett antivirális jelátviteli komponenst aktivál az antivirális immunitás erősítése érdekében. Ez a megállapítás a veleszületett vírusellenes válasz új metabolikus szabályozó dimenzióját jelenti, és az epesavak pótlásával új vírusellenes stratégiát kínál.

6.14. Az epesavak immunmoduláló szerepe67

KIVONAT: A koleszterin enzimatikus oxidációja révén számos különálló epesav képződik, amelyek egyaránt zsíroldó szerként működnek, amely elősegíti az étrendi lipidek emésztését és felszívódását, valamint mint hormonok, amelyek öt különálló receptort aktiválnak. Ezen receptorok aktiválása megváltoztatja a gének expresszióját több szövetben, és nemcsak az epesav anyagcserében, hanem a glükóz homeosztázisában, a lipid és lipoprotein anyagcserében, az energiafelhasználásban, a bél motilitásában, a baktériumok szaporodásában, a gyulladásban és a máj-bél tengelyében is megváltozik. Ez az áttekintés az epesavak fiziológiás és patológiás és immunmoduláló szerepével kapcsolatos jelenlegi ismeretekre összpontosít, különös tekintettel a bakteriális lipopoliszacharidokra (endotoxinok), az epesavra és az immunológiai rendellenességekre. Áttekinti az epesavak sajátos szerepét a veleszületett immunitás, a különféle szisztémás gyulladások, gyulladásos bélbetegségek, allergia, psoriasis, kolesztazis, elhízás, metabolikus szindróma, alkoholos májbetegség és vastagbélrák szabályozásában.

6.15. Herpes/Epstein-Barr (EBV) vírus ellen az epesavakkal68,69

Az Egyesült Államokbanaz ötéves gyermekek mintegy felének és a felnőttek ~90%-ának van bizonyítottan korábbi fertőzése70. Különböző nem rosszindulatú, premalignus és rosszindulatú limfoproliferatív betegségekkel is társul.
Az EBV legkülső burkolata peplon (lipid, lipoprotein). A detergens epesavak az emésztőrendszerben és a keringési rendszerben megakadályozzák a EBV virionoknak a gazdasejtekhez való kötödést/replikálódást és a létrejött kötődéseket lebontják71,72,73.

6.16. Kórházi fertőzések: Gram-negatív baktériumok okozta vérmérgezés (szepszis) és sokk74

A modern kórházakban a gram-negatív bakteriémia és a kapcsolódó szeptikus sokknak gyakori az előfordulása. Az Egyesült Államokban a gram-negatív bakteriémia becsült gyakorisága évente 71 000–330 000 eset. Ennek a betegségnek tulajdonított halálesetek évente 18 000 és 132 000 fő között vannak. A szepszist szisztémás betegségnek tekintik, amelyet a vérben mikroorganizmusok vagy ezek termékei okoznak. A kritikusan beteg betegeknél a gram-negatív bakteriémia szinonimája a gram-negatív szepszisnek. A szeptikus sokk egy olyan klinikai szindróma, amelyet keringési elégtelenség és nem megfelelő szöveti perfúzió (keringés) jellemez. A szeptikus sokkot elsősorban, bár nem kizárólag a gram-negatív bacillusokkal társítják. A gram-negatív bakteriémia epizódjának kimenetelét meghatározza a beteg mögöttes betegsége. Az életveszélyes betegségben szenvedő betegek prognózisa nagyon rossz, míg a korábban egészséges emberek szepszise jó előrejelzést mutat. A gram-negatív baktériumok általános mortalitása (halálozási ráta) 25%. A szeptikus sokk kialakulásakor a halálozás 50-60%-ra nő. Multirezisztens kórokozók gyakoriságának változása és ennek vonatkozásai az intenzív osztályon75

A multirezisztens Gram-negatív kórokozókkal fertőzött betegek mortalitását nagyobbnak találták az antibiotikum-érzékeny baktériummal fertőzött betegekhez képest. A fokhagyma, a pemetefű és az epesavak hatóanyagai antibakteriális hatásuk révén a kórházi fertőzések többségét jelentő Gram-negatív baktériumok ellen hatásosan felhasználhatók!

6.17. COVID‑19: Van-e bizonyíték a gyógynövényes gyógyszerek adjuváns tüneti terápiás alkalmazásának alátámasztására?76

Háttér: A SARS‑CoV‑2 betegség (COVID‑19) önkezelésére vonatkozó jelenlegi ajánlások magukban foglalják az önkéntes karantént, a pihenést, a hidratálást és kizárólag láz esetén a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID) alkalmazását. Vélhetően számos beteg egyéb tüneti / adjuváns kezelést is alkalmaz, például növényi gyógyszereket.

Célok: A várható előnyök és kockázatok értékelése a kijelölt és hagyományosan „légzőszervi megbetegedésekre” javallt, a COVID‑19 járvány jelenlegi keretei között adjuváns kezelésként alkalmazott, növényi gyógyszerek vonatkozásában.

Módszer: A növények kiválasztása elsősorban a WHO és az EMA nyilvántartásában szereplő fajokon alapult, de néhány egyéb növényi gyógymód is megfontolásra került tekintettel a légúti betegségekhez kapcsolódó, széles körben elterjedt alkalmazásukra. Ezeket módosított PrOACT-URL módszerrel értékeltük, referencia gyógyszerként paracetamolt, ibuprofént és kodeint alkalmazva. A kezelések előny / kockázat egyensúlya pozitív, ígéretes, negatív és ismeretlen minősítéssel került besorolásra.

Eredmények: Összesen 39 olyan növényi gyógyszert sikerült beazonosítani, melyek nagy valószínűséggel vonzóak lehetnek a COVID‑19 betegek számára. Módszerünk alapján a növényi gyógyszerek haszon / kockázat értékelése 5 esetben bizonyult pozitívnak (Althaea officinalis, Commiphora molmol, Glycyrrhiza glabra, Hedera helix és Sambucus nigra), 12 esetben ígéretesek (Allium sativum, Andrographis paniculata, Echinacea angustifolia, Echinacea purpurea, Eucalyptus globulus illóolaj, Justicia pectoralis, Magnolia officinalis, Mikania glomerata, Pelargonium sidoides, Pimpinella anisum, Salix sp., Zingiber officinale), a többi ismeretlen minősítést kapott.

Következtetések: Munkánk azt sugallja, hogy számos növényi gyógyszer biztonsági határértéke meghaladja a referencia-gyógyszerekét, és megfelelő szintű bizonyíték áll rendelkezésre a klinikai vita megkezdéséhez azok adjuvánsként történő esetleges alkalmazhatóságáról a korai / enyhe közönséges influenza kezelésében egyébként egészséges felnőtteknél a COVID‑19 összefüggésében. Bár ezek a növényi gyógyszerek nem gyógyítják vagy akadályozzák meg az influenzát, a betegek általános közérzetét javíthatják és lehetőséget kínálhatnak számukra a terápiás megközelítések személyre szabására.

Hivatkozások:
1. Inhibition of several strains of influenza virus in vitro and reduction of symptoms by an elderberry extract (Sambucus nigra L.) during an outbreak of influenza B/Panama – Z Zakay-Rones, N Varsano, M Zlotnik, O Manor, L Regev, M Schlesinger, M Mumcuoglu https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9395631/
2. Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections – Z Zakay-Rones, E Thom, T Wollan, J Wadstein https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/147323000403200205
3. Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections – Z Zakay-Rones, E Thom, T Wollan, J Wadstein https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/147323000403200205
4. Elderberry Supplementation Reduces Cold Duration and Symptoms in Air-Travellers: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial – Evelin Tiralongo, Shirley S. Wee, Rodney A. Lea https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848651/
5. Black elderberry (Sambucus nigra) supplementation effectively treats upper respiratory symptoms: A meta-analysis of randomized, controlled clinical trials – Jessie Hawkins, Colby Baker, Lindsey Cherry, Elizabeth Dunne https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30670267/
6. Antiviral potential of garlic (Allium sativum) and its organosulfur compounds: A systematic update of pre-clinical and clinical data – Razina Rouf, Shaikh Jamal Uddin, Dipto Kumer Sarker, Muhammad Torequl Islam, Eunus S. Ali, Jamil A. Shilpi, Lutfun Nahar, Evelin Tiralongo, and Satyajit D. Sarkerf https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7434784/
7. Allicin as add-on therapy for Helicobacter pylori infection: A systematic review and meta-analysis – Xiao-Bei Si, Xu-Min Zhang, Shuai Wang, Yu Lan, Shuo Zhang, and Lin-Yu Huo https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6815797/
8. The association of garlic with Helicobacter pylori infection and gastric cancer risk: A systematic review and meta-analysis – Ziyu Li, Xiangji Ying, Fei Shan, Jiafu Ji https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30155945/
9. Garlic for hypertension: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials – X J Xiong, P Q Wang, S J Li, X K Li, Y Q Zhang, J Wang https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25837272/
10. Garlic Lowers Blood Pressure in Hypertensive Individuals, Regulates Serum Cholesterol, and Stimulates Immunity: An Updated Meta-analysis and Review – Karin Ried https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26764326/
11. Anti-hyperlipidemia of garlic by reducing the level of total cholesterol and low-density lipoprotein A meta-analysis – Yue-E Sun PhD, Weidong Wang PhD, Jie Qin MS https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6392629/
12. Garlic consumption and colorectal cancer risk in man: a systematic review and meta-analysis – Manuela Chiavarini, Liliana Minelli, Roberto Fabiani https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25945653/
13. Preventing the common cold with a garlic supplement: a double-blind, placebo-controlled survey – P Josling https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11697022/
14. The effects of allium sativum on immunity within the scope of COVID‑19 infection – Mustafa Metin Donmaa, Orkide Donmab : https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306987720313487?via%3Dihub
15. Andrographis paniculata (Burm. f.) Wall. ex Nees: A Review of Ethnobotany, Phytochemistry, and Pharmacology – Md. Sanower Hossain, Zannat Urbi, Abubakar Sule, and K. M. Hafizur Rahman https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4408759/
16. Harnessing the medicinal properties of Andrographis paniculata for diseases and beyond: a review of its phytochemistry and pharmacology – Agbonlahor Okhuarobo, Joyce Ehizogie Falodun, Osayemwenre Erharuyi, Vincent Imieje, Abiodun Falodun and Peter Langer https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4032030/
17. Review on liver inflammation and antiinflammatory activity of Andrographis paniculata for hepatoprotection – Lee Suan Chua https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25043965/
18. Activity of phytochemical constituents of Curcuma longa (turmeric) and Andrographis paniculata against coronavirus (COVID‑19): an in silico approach – Kalirajan Rajagopal, Potlapati Varakumar, Aparma Baliwada, and Gowramma Byran https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7562761/
19. Andrographolide and its fluorescent derivative inhibit the main proteases of 2019-nCoV and SARS‑CoV through covalent linkage – Tzu-Hau Shi, Yi-Long Huang, Chiao-Che Chen, Wen-Chieh Pi, Yu-Ling Hsu, Lee-Chiang Lo, Wei-Yi Chen, Shu-Ling Fu, Chao-Hsiung Lina https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7447262/
20. Broad-spectrum antiviral properties of andrographolide – Swati Gupta, K P Mishra, Lilly Ganju https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27896563/
21. Andrographis paniculata (Burm. f.) Wall. ex Nees: A Review of Ethnobotany, Phytochemistry, and Pharmacology – Md. Sanower Hossain, Zannat Urbi, Abubakar Sule, and K. M. Hafizur Rahman https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4408759/
22. Andrographis paniculata (Burm. f.) Wall. ex Nees: A Review of Ethnobotany, Phytochemistry, and Pharmacology – Md. Sanower Hossain, Zannat Urbi, Abubakar Sule, and K. M. Hafizur Rahman https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4408759/
23. Andrographis paniculata (Chuān Xīn Lián) for symptomatic relief of acute respiratory tract infections in adults and children: A systematic review and meta-analysis – Xiao-Yang Hu, Ruo-Han Wu, Martin Logue, Clara Blondel, Lily Yuen Wan Lai, Beth Stuart, Andrew Flower, Yu-Tong Fei, Michael Moore, Jonathan Shepherd, Jian-Ping Liu, and George Lewith https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5544222/
24. Andrographis paniculata (Burm. f.) Wall. ex Nees: A Review of Ethnobotany, Phytochemistry, and Pharmacology – Md. Sanower Hossain, Zannat Urbi, Abubakar Sule, and K. M. Hafizur Rahman https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4408759/
25. A double-blind, randomized, placebo-controlled study to assess the efficacy of Andrographis paniculata standardized extract (ParActin®) on pain reduction in subjects with knee osteoarthritis – Juan L Hancke, Shalini Srivastav, Dante D Cáceres, Rafael A Burgos https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30968986/
26. Andrographis paniculata Extract (HMPL-004) for Active Ulcerative Colitis – William J Sandborn, Stephan R Targan, Vera S Byers, Dean A Rutty, Hua Mu, Xun Zhang, Tom Tang https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3538174/
27. Randomised clinical trial: herbal extract HMPL-004 in active ulcerative colitis – a double-blind comparison with sustained release mesalazine – T Tang, S R Targan, Z-S Li, C Xu, V S Byers, W J Sandborn https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21114791/
28. Effect of Andrographis paniculata Extract on Triglyceride Levels of the Patients with Hypertriglyceridemia: A Randomized Controlled Trial – Kutcharin Phunikhom, Kovit Khampitak, Chantana Aromdee, Tarinee Arkaravichien, Jintana Sattayasai https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26434249/
29. A review for the neuroprotective effects of andrographolide in the central nervous system – Jiashu Lu,
Yaoying Ma, Jingjing Wu, Huaxing Huang, Xiaohua Wang, Zhuo Chen, Jinliang Chen, Haiyan He, Chao Huang https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332219315239?via%3Dihub
30. Broad-spectrum antiviral properties of andrographolide – Swati Gupta, K. P. Mishra & Lilly Ganju https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00705-016-3166-3?fbclid=IwAR2pQr6JA7qDzxg8y1IALEQL3lCqaswmwSvLe1fMk-MqrplbaUxEHzQ_U-8
31. An Insight into a Blockbuster Phytomedicine; Marrubium vulgare L. Herb. More of a Myth than a Reality? –
Javier Rodríguez Villanueva, Jorge Martín Esteban https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27271209/
32. An Insight into a Blockbuster Phytomedicine; Marrubium vulgare L. Herb. More of a Myth than a Reality? –
Javier Rodríguez Villanueva, Jorge Martín Esteban https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27271209/
33. Marrubium vulgare L.: A Phytochemical and Pharmacological Overview – Milica Aćimović, Katarina Jeremić, Nebojša Salaj, Neda Gavarić, Biljana Kiprovski, Vladimir Sikora, Tijana Zeremski https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7355696/
34. Evaluation of in vitro antioxidant and in vivo anti-inflammatory potentialof white Horehound (Marrubium vulgare) Leaves – N. Ghedadba, Leila Hambaba, Haoues Bousselsela, M. Hachemi https://www.researchgate.net/publication/311206266_Evaluation_of_in_vitro_antioxidant_and_in_vivo_anti-inflammatory_potentialof_white_Horehound_Marrubium_vulgare_Leaves
35. A methanolic extract of Marrubium vulgare L. suppresses inflammatory responses in isoproterenol induced myocardialinfarction in rats – M. Rameshrad, K. Yousefi, F. Fathiazad, H. Soraya, S. Hamedeyazdan, A. Khorrami, N.Maleki-Dizaji, A. Garjani http://www.rps.mui.ac.ir/index.php/jrps/article/view/977/961
36. Marrubium vulgare L.: A Phytochemical and Pharmacological Overview – Milica Aćimović, Katarina Jeremić, Nebojša Salaj, Neda Gavarić, Biljana Kiprovski, Vladimir Sikora, Tijana Zeremski https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7355696/
37. Marrubium vulgare L.: A Phytochemical and Pharmacological Overview – Milica Aćimović, Katarina Jeremić, Nebojša Salaj, Neda Gavarić, Biljana Kiprovski, Vladimir Sikora, Tijana Zeremski https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7355696/
38. Chemical Characterization and Antibacterial Activity of Phases Obtained from Extracts of Artemisia herba alba, Marrubium vulgare and Pinus pinaster – Zouhir Djerrou https://www.researchgate.net/publication/273371357_Chemical_Characterization_and_Antibacterial_Activity_of_Phases_Obtained_from_Extracts_of_Artemisia_herba_alba_Marrubium_vulgare_and_Pinus_pinaster
39. Marrubium vulgare L.: A Phytochemical and Pharmacological Overview – Milica Aćimović, Katarina Jeremić, Nebojša Salaj, Neda Gavarić, Biljana Kiprovski, Vladimir Sikora, Tijana Zeremski https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7355696/
40. Phytochemical screening and antiviral activity of Marrubium vulgare – Amal Gaber Salman Fayyad, Nazlina Ibrahim and Wan Ahmad Yaakob https://mjm.usm.my/uploads/issues/351/5%20Corrected%20proof%20MJM%20580-13. pdf
41. An Insight into a Blockbuster Phytomedicine; Marrubium vulgare L. Herb. More of a Myth than a Reality? –
Javier Rodríguez Villanueva, Jorge Martín Esteban https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27271209/
42. Postprandial Responses of Serum Bile Acids in Healthy Humans after Ingestion of Turmeric before Medium/High-Fat Breakfasts – Tannaz Ghaffarzadegan, Yoghatama Cindya Zanzer Elin Östman Frida Hållenius, Sofia Essén, Margareta Sandahl, Margareta Nyman https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31411373/
43. Vasodilating, spasmolytic, inotropic and chronotropic activities of curcuminoids from Curcuma longa in isolated organ preparations of guinea pigs – Q U A Jamil, S M Iqbal, W Jaeger, C Studenik https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30279307/
44. Effects of Turmeric (Curcuma longa) Extract in streptozocin-induced diabetic model – Rana Essa, Ahmed M El Sadek, Marine E Baset, Mohamed A Rawash, Diana G Sami, Marwa T Badawy, Maha E Mansour, Hamdino Attia, Mona K Saadeldin, Ahmed Abdellatif https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31489664/
45. Efficacy and safety of turmeric and curcumin in lowering blood lipid levels in patients with cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled trials –
Si Qin, Lifan Huang, Jiaojiao Gong, Shasha Shen, Juan Huang, Hong Ren, and Huaidong Hu https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637251/
46. Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials – James W. Daily, Mini Yang, and Sunmin Park https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5003001/
47. Efficacy of Curcumin as Adjuvant Therapy to Induce or Maintain Remission in Ulcerative Colitis Patients: an Evidence-based Clinical Review – Marcellus Simadibrata, Christopher Christian Halimkesuma, Benedicta Mutiara Suwita http://www.actamedindones.org/index.php/ijim/article/view/520/pdf
48. Curcumin, a traditional spice component, can hold the promise against COVID‑19? – Vivek Kumar Sonia, Arundhati Mehta, Yashwant Kumar Ratre, Atul Kumar Tiwari, Ajay Amit, Rajat Pratap Singh, Subash Chandra Sonkar, Navaneet Chaturvedi, Dhananjay Shukla, Naveen Kumar Vishvakarma https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0014299920306439
49. Botanical drugs and supplements affecting the immune response in the time of COVID‐19: Implications for research and clinical practice –Thomas Brendler, Ahmed Al‐Harrasi, Rudolf Bauer,Stefan Gafner, Mary L. Hardy, Michael Heinrich, Hossein Hosseinzadeh, Angelo A. Izzo, Martin Michaelis, Marjan Nassiri‐Asl, Alexander Panossian, Solomon P. Wasser, Elizabeth M. Williamson https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.7008
50. Botanical drugs and supplements affecting the immune response in the time of COVID‐19: Implications for research and clinical practice –Thomas Brendler, Ahmed Al‐Harrasi, Rudolf Bauer,Stefan Gafner, Mary L. Hardy, Michael Heinrich, Hossein Hosseinzadeh, Angelo A. Izzo, Martin Michaelis, Marjan Nassiri‐Asl, Alexander Panossian, Solomon P. Wasser, Elizabeth M. Williamson https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.7008
51. Epstein-Barr virus, Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Epstein%E2%80%93Barr_virus
52. Dr Bertók Lóránd (az orvostudomány – Magyar Tudományos Akadémia – doktora, címzetes egyetemi tanár, He is in 500 Greatest Genuises Of the 21st Century – American Biographical Institute): Az endotoxinok szerepe a természetes immunitásban, Magyar Tudomány, 2004/10, 1130. oldal
53. Dr Bertók Lóránd (az orvostudomány – Magyar Tudományos Akadémia – doktora, címzetes egyetemi tanár, He is in 500 Greatest Genuises Of the 21st Century – American Biographical Institute): Az epesavak szerepe a szervezet fiziko-kémiai védelmében, Magyar Tudomány
, 2008/07
, 844. oldal
54. Dr Bertók Lóránd (He is in 500 Greatest Genuises Of the 21st Century – American Biographical Institute), Dr Berczi István: Natural Immune Mechanisms and of Species Specific Resistance, Advances in Neuroimmune Biology 1 (2011) 11-24, DOI 10.3233/NIB-2011-002, IOS Press
55. Az epesavak vírusellenes és immuntámogató hatása
https://www.epesavak.hu/virus-immun-szakirodalom
56. Dr Bertók Lóránd (az orvostudomány – Magyar Tudományos Akadémia – doktora, címzetes egyetemi tanár, He is in 500 Greatest Genuises Of the 21st Century – American Biographical Institute): Újabb szempontok a stressz kórélettanában – Selye emlékére, Magyar Tudomány
, 2007/05
, 607. oldal
57. Luo L, Han W, Du J, Yang X, Duan M, Xu C, Zeng Z, Chen W, Chen J: Chenodeoxycholic Acid from Bile Inhibits Influenza A Virus Replication via Blocking Nuclear Export of Viral Ribonucleoprotein Complexes. Molecules. 2018 Dec 14;23(12). E3315. : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6321071/
58. Baglivo M, Baronio M, Natalini G, Beccari T, Chiurazzi P, Fulcheri E, Petralia PP, Michelini S, Fiorentini G, Miggiano GA, Morresi A, Tonini G, Bertelli M: Natural small molecules as inhibitors of coronavirus lipid-dependent attachment to host cells: a possible strategy for reducing SARS‑COV‑2 infectivity? Acta Biomed. 2020 Mar 19;91(1):161-164. : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7569585/
59. Can natural detergent properties of bile acids be used beneficially in tackling coronavirus disease-19? – Yashwant Kumar, Reena Yadav & Alka Bhatia: https://www.futuremedicine.com/doi/10.2217/fvl-2020-0210?fbclid=IwAR2oi8q6zFhKLcxub7C-rEs7iLXjEJmSk7JCB5GYPbJYzBZvDpLGjG1dv40
60. Huan Yan, Bo Peng, Yang Liu, Guangwei Xu, Wenhui He, Bijie Ren, Zhiyi Jing, Jianhua Sui, Wenhui Licorresponding: Viral Entry of Hepatitis B and D Viruses and Bile Salts Transportation Share Common Molecular Determinants on Sodium Taurocholate Cotransporting Polypeptide. Journal of Virology 2014 Mar; 88(6): 3273–3284. : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3957944/
61. Omata M, Yoshida H, Toyota J, Tomita E, Nishiguchi S, Hayashi N, Iino S, Makino I, Okita K, Toda G, Tanikawa K, Kumada H; Japanese C-Viral Hepatitis Network: A large-scale, multicentre, double-blind trial of ursodeoxycholic acid in patients with chronic hepatitis C. Gut. 2007 Dec;56(12):1747-53. Epub 2007 Jun 15. : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2095694/
62. Yunjeong Kim, Kyeong-Ok Chang: Inhibitory Effects of Bile Acids and Synthetic Farnesoid X Receptor Agonists on Rotavirus Replication. Journal of Virology. 2011 Dec; 85(23): 12570–12577. :
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3209393/
63. Schupp AK, Trilling M, Rattay S, Le-Trilling VTK, Haselow K, Stindt J, Zimmermann A, Häussinger D, Hengel H, Graf D: Bile Acids Act as Soluble Host Restriction Factors Limiting Cytomegalovirus Replication in Hepatocytes. Journal of Virology. 2016 Jul 11;90(15):6686-6698. : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4944301/
64. John Y. L. Chiang: Bile Acid Metabolism and Signaling. Compr Physiol. 2013 July ; 3(3): 1191–1212. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4422175/
65. Peter Hegyi, Jozsef Maléth, Julian R. Walters, Alan F. Hofmann, Stephen J. Keely: Guts and Gall: Bile Acids in Regulation of Intestinal Epithelial Function in Health and Disease. Physiological Reviews: Volume 98Issue 4October 2018Pages 1983-2023 https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/physrev.00054.2017
66. Jing Wang, Richard A. Flavell & Hua-Bing Li: Viral immunity: a link to bile acids. Cell Research volume 29, pages177–178(2019) 18 February 2019: https://www.nature.com/articles/s41422-019-0148-5
67. Sándor Sipka, Geza Bruckner: The Immunomodulatory Role of Bile Acids. International Archives of Allergy and Immunology September 2014 165(1):1-8: https://www.researchgate.net/publication/266582501_The_Immunomodulatory_Role_of_Bile_Acids
68. Epstein-Barr virus, Wikipedia-EN: https://en.wikipedia.org/wiki/Epstein%E2%80%93Barr_virus
69. Epstein-Barr virus, Wikipedia-HU: https://hu.wikipedia.org/wiki/Epstein%E2%80%93Barr-v%C3%ADrus
70. National Center for Immunization and Respiratory Diseases https://www.cdc.gov/epstein-barr/about-ebv.html
71. Viruses, Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Virus
72. Virus, Wikipedia: https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADrus
73. Viral Capsids and Envelopes:Structure and Function – William Lucas, David M Knipe https://www.semanticscholar.org/paper/Viral-Capsids-and-Envelopes%3A-Structure-and-FunctionLucas91357e1357c82c7527a0dc99057e7a843407d2ea
74. Landesman SH, Gorbach SL.: Gram negative sepsis and shock. Orthop Clin North Am. 1978 Jul;9(3):611-25. : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/358039
75. Szűcs Orsolya dr., Kristóf Katalin dr., Darvas Katalin dr., Csomós Ákos dr: Multirezisztens kórokozók gyakoriságának változása és ennek vonatkozásai az intenzív osztályon. Orvosi Hetilap, 2011, 152, 1486–1491. : https://repo.lib.semmelweis.hu/bitstream/handle/123456789/731/1694262. pdf?sequence=1
76. COVID‑19: Is There Evidence for the Use of Herbal Medicines as Adjuvant Symptomatic Therapy? – Dâmaris Silveira,1,*† Jose Maria Prieto-Garcia,2,*† Fabio Boylan,3 Omar Estrada,4 Yris Maria Fonseca-Bazzo,1 Claudia Masrouah Jamal,5 Pérola Oliveira Magalhães,1 Edson Oliveira Pereira,1 Michal Tomczyk,6 and Michael Heinrich7,*†: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7542597/

Az oldal nyomtatásához kattintson az ikonra:

A GALLMET termékek MINDEN gyógyszertárban és a gyógynövény szaküzletekben is kaphatók vagy megrendelhetők!

Mindkét GALLMET termék  hasonló mennyiségben tartalmaz epesavakat, de a GALLMET-M gyógynövényeket is tartalmaz, melyek kiegészítik az epesavak emésztést támogató hatását.

Kedvezményes, akár ingyenes szállítással és utánvéttel egyes országokba akár 1 440 Ft összeget is megtakaríthat.

Több flakon GALLMET epesav kapszula egyidejű vásárlása esetén további kedvezményt adunk!​

Kedvezményes, akár ingyenes szállítással és utánvéttel egyes országokba akár 1 440 Ft összeget is megtakaríthat.

Több flakon GALLMET epesav kapszula egyidejű vásárlása esetén további kedvezményt adunk!​
 • GALLMET-Mix 30 epesav és gyógynövény kapszula
 • GALLMET-Mix 60 epesav és gyógynövény kapszula
 • GALLMET-Mix 60 epesav és gyógynövény kapszula
 • GALLMET-Mix 90 epesav és gyógynövény kapszula
 • GALLMET-Natural 30 epesav kapszula
 • GALLMET-Natural 30 epesav és gyógynövény kapszula
 • GALLMET-Natural 60 epesav kapszula
 • GALLMET-Natural 60 epesav kapszula
 • GALLMET-Natural 90 epesav kapszula
 • GALLMET-Natural 90 epesav kapszula
 • Gallmet-Mix90-AntiBac

  Gallmet-Mix 90 db + AntiBac 30 db együtt kedvezőbben

  14 250 Ft
  Akciós ár:
  11 000 Ft

  A kedvezményes ár rendelésenként egyszer vehető igénybe, más 90 db‑os GALLMET kedvezménnyel nem vonható össze, a kedvezményeket a pénztárban részletezzük.

  Megveszem
 • Gallmet-Natural90-AntiBac

  Gallmet-Natural 90 db + AntiBac 30 db együtt kedvezőbben

  14 250 Ft
  Akciós ár:
  11 000 Ft

  A kedvezményes ár rendelésenként egyszer vehető igénybe, más 90 db‑os GALLMET kedvezménnyel nem vonható össze, a kedvezményeket a pénztárban részletezzük.

  Megveszem
 • Akció!

  GALLMET-SZÍV+ÉR * 90 db kapszula

  Bevezető áron: 9 990 Ft Megveszem
 • Akció! Gallmet Heart plus 90 capsules

A GALLMET terméket mindenki saját felelősségére használja és ajánlott, hogy az orvosával is egyeztessen!

A nemzetközi szállítási díjak és határidők megtekintéséhez tegyen a kosárba terméket, majd adja meg a címét!

hu_HUMagyar
Görgessen a tetejére