Az epesavak egyik legfontosabb funkciója a zsírbontás

Az epesavak egyik legfontosabb funkciója a zsírbontás, apró részecskékre diszpergálják – bontják az olajat és a zsírt.
Ezen kívül aktiválják a lipázt, a zsírbontó enzimet, melynek segítségével felgyorsul a szervezetben a zsírok / olajok lebontása és felszívódása.
Zsíros – olajos ételek fogyasztásánál már a rágáskor beindul egy olyan reflex, melynek hatására a májban képződött és az epehólyagban tárolt epe kiürül a patkóbélbe, ezzel is segítve, hogy a zsíros és olajos ételek emésztése minél hamarabb elkezdődjön.

emesztes

Az elégtelen epeellátás miatt nem megfelelő zsírbontás illetve a nem jól megemésztett étel miatt alakul ki a puffadás / teltség érzet, fáradtság az étkezések  után, mely később hasi fájdalmat is eredményezhet. Ezeket a negatív hatásokat azzal is megelőzhetjük, ha alaposan összerágjuk az elfogyasztott falatokat, tehát érdemes kerülni a gyors, habzsoló étkezést. Az emésztés elősegítése epesavak pótlásával az epekövességtől szenvedő és epehólyag eltávolító műtéten átesett betegeknél nagyon fontos, de azoknak is ajánlott, akik a nagyobb étkezések után a felsorolt tünetek valamelyikével találkoznak.

Rövid beszélgetés a témáról Dr. Balaicza Erika belgyógyász és természetgyógyásszal (kb 4 perc):

Mindkét GALLMET termék termék hasonló mennyiségben tartalmaz epesavakat, de a GALLMET-M gyógynövényeket is tartalmaz, melyek kiegészítik az epesavak emésztést támogató hatását. Ezek a mentalevél, a pemetefű, a fehérmályva gyökér, az édesgyökér és az édeskömény.

A GALLMET termékek MINDEN gyógyszertárban is megvásárolhatók illetve megrendelhetők!