A homociszteinről – egy kis biokémia és történelem
A homocisztein egy aminosav, ami nélkülözhetetlen a normális sejtműködés fenntartásához, azonban a magas homocisztein szintnek vannak nem kívánatos hatásai. A felesleges homociszteintől kétféle módon szabadulhat meg a szervezet:
- Két enzim segítségével (MS és MTHFR) a szervezet – B12‑vitamin és folát jelenlétében – metioninná alakítja.
- A májban található (BHMT) enzim segítségével átalakul – betain és B6‑vitamin közreműködésével – ami azután a vizelettel ürülhet ki.1
A homocisztein klinikai jelentősége 1962‑ben vált nyilvánvalóvá, amikor először fedezték fel, hogy a magas homocisztein szintű betegeknél az érelzáródás kockázata kiemelten magas volt.
Rövid beszélgetés több nyelvű felirattal:
A magas homociszteinszint káros hatásai2
- Károsítja a vérerek belső felszínét (endothelfunkciót).
- Fokozza a vérlemezkék egymáshoz tapadását és ezáltal az érelzáródás kockázatát.
- Fokozza a véralvadást.
- Károsítja az erek tágulási képességét.
- Gátolja a glutation-peroxidáz antioxidáns működését, melynek döntő szerepe van a káros oxigéngyökök semlegesítésében.
Mitől lehet magas a homocisztein szintem?
- öröklött genetikai elváltozások
- táplálkozási szokások: nagyobb állati fehérje-, zsír- és cukorbevitel
- szedett gyógyszerek hatóanyagai:
- cukorbetegség esetén szedett gyógyszerek (inzulin, metformin, kolesztiramin),
- női hormon gyógyszerek (ösztrogén),
- emlőrák elleni gyógyszerek (tamoxifen),
- epilepszia esetén alkalmazott gyógyszerek (karbamazepin, fenitoin, fenobarbitál),
- reuma és pikkelysömör gyógyszerek (metotrexát),
- vizelethajtók (tiazid),
- Crohn betegség és Colitis ulcerosa esetén szedett gyógyszerek (szulfaszalazin),
- stb. 4, 5
- alacsony folát bevitel
- öregedés
- dohányzás
- oxidatív stressz
Mennyi a normális homocisztein szint?
Rövid beszélgetés több nyelvű felirattal
- Egészséges emberekben a vér optimális homocisztein szintje 5,0 és 15,0 μmol/l (nagyteljesítményű folyadékkromatográfiás módszerrel mérve – HPLC) vagy 5,0‑12,0 μmol/l (ELISA módszerrel meghatározva) között van.
- Újabban még ennél is alacsonyabb szintet (7,2 μmol/l ELISA)13 határoztak meg, amely fölött a homocisztein szintje már kockázati tényező.6 Ebben az esetben már érdemes olyan terméket fogyasztani, ami tartalmazza a homocisztein szint csökkentéséhez szükséges vitaminokat és betaint!
Honnan tudhatom meg biztosan, hogy magas-e a homocisztein szintem?
- Laboratóriumi vizsgálattal: Synlab
Mekkora az esélye, hogy hibás géneket örököltem?
Egy vizsgálat alapján a csak egyik szülőtől örökölt génhiba (heterozigóta C/T) 45,2%‑ban, míg a mindkét szülőtől örökölt génhiba (homozigóta T/T) 11,1%‑ban volt jelen.7
Tehát a népesség több, mint felénél megtalálható ez a génhiba. Ez a MTHFR‑gén 677. bázishelyén előforduló génhiba a homociszteinszintet szabályozó enzim működését rontja.
Amennyiben mindkét szülőtől örökölt formában van jelen a génhiba (homozigóta T/T), úgy 50‑60%‑kal romlik a homocisztein szint csökkentő enzim működése.
Csak egyik szülőtől örökölt génhiba (heterozigóta C/T) esetén 25‑30%‑os visszaesés következik be a homocisztein szint csökkentő enzim működésében.
Honnan tudhatom, hogy érintett vagyok valamelyik genetikai problémában és magas-e a homocisztein szintem?
- Alzheimer-kór,
- Parkinson-kór,
- demencia,
- trombózis,
- agyi érbetegségek,
- szív-érrendszeri betegségek,
- rák,
- súlyos vagy halálos kimenetű SARS‑Cov2 fertőzés.
Honnan tudhatom meg biztosan, hogy örököltem az MTHFR C677T génhibát?
- Laboratóriumi vizsgálattal: Synlab
Mit egyek, hogy elegendő betaint, B6‑, B9‑ és B12‑vitamint fogyasszak?
Búzakorpa | 1339 mg / 100 g |
Búzacsíra | 1241 mg / 100 g |
Spenót | 622 mg / 100 g |
Cékla | 200 mg / 100 g |
Búzakenyér | 200 mg / 100 g |
Keksz | 125 mg / 100 g |
A táblázat alapján látható, hogy a homocisztein kedvező befolyásolásához szükséges betain mennyiséget normál étkezéssel nem tudjuk elfogyasztani, ezért étrendkiegészítővel való pótlása ajánlott lehet az érintetteknél.
Az európai népesség folát bevitele is igen alacsony (spenót és hüvelyes zöldségek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben) csak mintegy harmada a táplálkozási ajánlásokban megfogalmazott értéknek.11
Meg kell jegyezzük, hogy sok B9‑vitamint tartalmazó termékek folsavat tartalmaznak, miközben a folsav biológiai hasznosulása nem azonos a természetes foláttal a gyakori – MTHFR 1298C és C677T – génhibákkal rendelkező betegek esetében. A folsav nem csökkenti közvetlenül a homociszteinszintet, viszont vesekárosodást okozhat, és a természetes foláttal ellentétben nem jut át a vér-agy gáton!12
A GALLMET SZÍV+ÉR étrendkiegészítő kapszula olyan mennyiségű folátot (B9‑vitamin), betaint, B6‑ és B12‑vitamint tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a szervezet megfelelő homociszterin szintjéhez!💊
PRÓBÁLJA KI A GALLMET SZÍV+ÉR KAPSZULÁT MOST AKCIÓS BEVEZETŐ ÁRON!
Az oldal nyomtatásához kattintson az ikonra:
Kedvezményes szállítással egyes országokba akár 1 200 Ft összeget is megtakaríthat.
Kedvezményes szállítással egyes országokba akár 1 200 Ft összeget is megtakaríthat.
[1] A plazma-homociszteinszint vizsgálata ischaemiás szívbetegekben – Dr. Márk László, Dr. Erdei Ferenc, Dr. Márki-Zay János, Dr. Nagy Erika, Kondacs András és Dr. Katona András - Orvosi hetilap_2001.07.29. 30. szám. http://real-j.mtak.hu/11264/
[2] A plazma-homociszteinszint vizsgálata ischaemiás szívbetegekben – Dr. Márk László, Dr. Erdei Ferenc, Dr. Márki-Zay János, Dr. Nagy Erika, Kondacs András és Dr. Katona András - Orvosi hetilap_2001.07.29. 30. szám. http://real-j.mtak.hu/11264/
[3] Homocysteine – from disease biomarker to disease prevention – Smith AD, Refsum H. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joim.13279
[4] Using data mining technology to explore homocysteine at low levels – Tseng FC, Huang TC. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8376364/
[5] A homocisztein szerepe a korai fellépésű ischaemiás szívbetegségek pathogenezisében – Dr. Szollár Lajos http://real.mtak.hu/62/1/34815_ZJ1.pdf
[6] Homocysteine – from disease biomarker to disease prevention – Smith AD, Refsum H. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joim.13279
[7] B9‑vitamin élettani és kórélettani jelentősége – Dr. Zsigrai Sára, Dr. Kalmár Alexandra, Dr. Valcz Gábor, Szigeti Krisztina Andrea, Dr. Barták Barbara Kinga, Nagy Zsófia Brigitta, Dr. Igaz Péter, Dr. Tulassay Zsolt és Dr. Molnár Béla https://akjournals.com/view/journals/650/160/28/article-p1087.xml
[8] Homocysteine metabolism as the target for predictive medical approach, disease prevention, prognosis, and treatments tailored to the person – Koklesova L, Mazurakova A, Samec M, Biringer K, Samuel SM, Büsselberg D, Kubatka P, Golubnitschaja O. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8581606/
[9] Homocysteine metabolism as the target for predictive medical approach, disease prevention, prognosis, and treatments tailored to the person – Koklesova L, Mazurakova A, Samec M, Biringer K, Samuel SM, Büsselberg D, Kubatka P, Golubnitschaja O. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8581606/
[10] Homocysteine and the SARS-CoV-2 Coronavirus – the X Factor of Severe Disease and Death – Nancy Lord & Mary Ruwart https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3708654
[11] A homocisztein szerepe a korai fellépésű ischaemiás szívbetegségek pathogenezisében – Dr. Szollár Lajos http://real.mtak.hu/62/1/34815_ZJ1.pdf
[12] New Evidence for Homocysteine Lowering for Management of Treatment-Resistant Hypertension – Merrill F. Elias and Craig J. Brown https://academic.oup.com/ajh/article/35/4/303/6475983
[13] Homocysteine: Highs, Lows, and Optimals – Dicken Weatherby, N.D. and Beth Ellen DiLuglio, MS, RDN, LDN https://www.optimaldx.com/blog/homocysteine-optimal-range