Puffadástól az infarktusig

Forrás: Vasárnapi Blikk 2014. augusztus
Emésztési zavar, zsírvérűség, érelmeszesedés – többek között ezek lehetnek a következményei az epeműködés zavarainak.
Az epesavakat a máj állítja elő, és a bélcsatornában bomlanak le, újraépítésük ugyancsak a máj feladata. Fontos feladatuk, hogy a vékonybélben a táplálékban lévő zsírokat apró cseppekre választva könnyebben elérhetővé tegyék a bontóenzimek számára. Amennyiben erre nem kerül sor, a vastagbélbe jutva a bélflóra kezdi el a zsírok bontását, ez pedig fokozott gázképződéssel, haspuffadással s egyéb emésztési zavarokkal jár. Az epesavak másik jelentősége, hogy segítik a szervezetet megszabadítani a fölösleges és így károssá váló koleszterintől. Ha ezen a területen támad zavar, fölösleges koleszterin marad a szervezetben, amely lerakódik az erek falára, a leszűkült erek pedig növelik a keringési betegségek kialakulásának kockázatát.
Az epesavaknak azonban nemcsak az emésztésben, vagyis a zsírok lebontásában, hanem a szervezet immunrendszerének fenntartásában is jelentős szerepük van: semlegesítik a gombák és a baktériumok pusztulásakor felszabaduló és erősen mérgező anyagokat. Emellett epesavak nélkül nem történhet meg a zsírban oldódó vitaminok (A-, E-, D- és K-vitaminok) felszívódása sem, így még a látszólagosan megfelelő vitaminellátás ellenére is kialakulhat vitaminhiány, ami tovább gyengíti az ellenálló képességet, és újabb betegségek kialakulásához vezethet.
Az epesavak mennyisége a kor előrehaladtával, de stressz, gyulladások és gyógyszerek hatására is a megfelelő szint alá süllyedhet, ilyenkor az egészség megőrzése érdekében pótolni kell a hiányzó mennyiséget.
A GALLMET termékek MINDEN gyógyszertárban és a gyógynövény szaküzletekben is kaphatók vagy megrendelhetők!
Az oldal nyomtatásához kattintson az ikonra: [print-me]