fbpx

B9 - Ritkábban hallani erről a vitaminról, pedig az agyat és a szívet is hatékonyan védi

A folát egy természetes, biológiailag aktív B9 forma, ami előfordul a mindennapi táplálékunkban.

A folát, más néven a B9-vitamin nem kap olyan sok figyelmet, mint más vitaminok, miközben olyan alapvető testi funkciókban vesz részt, mint a DNS előállítása és a sejtek osztódása.

Ehhez a vitaminhoz egyes ételekből természetes formában lehet hozzájutni, de elérhető táplálékkiegészítőkben és dúsított élelmiszerekben is. Szintetikus változatát folsavnak nevezik. A kettő közti különbségről itt olvashat részletesen.

A folát hiánya a szervezetben legtöbbször fáradtsággal és megmagyarázhatatlan gyengeséggel jár. Ez a hiányállapot fokozott kockázatot jelent a terhes kismamák, a csecsemők, a gyermekek, a májbetegségben és cöliákiában szenvedők, valamint azok, akik bizonyos gyógyszereket, mint például fogamzásgátlót, egy metotrexa nevű kemoterápiás gyógyszert vagy a vércukorszint szabályozását segítő metformint szednek.

Most lássuk részletesebben is, hogy miért olyan fontos a folát az emberi szervezet számára:

A folát csökkenti a vérnyomást

Egy tanulmány kimutatta, hogy megfelelő bevitele esetén a folát csökkenti a vérnyomást és mérsékeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ez a hatás azzal függ össze, hogy a fehérjék lebomlásakor egy homocisztein nevű aminosav keletkezik, amely megkeményítheti az artériákat, ezzel megnövelve a szívroham és a szélütés kockázatát. A folát azonban csökkenti a homocisztein szintjét.

A folát csökkenti a makuladegeneráció kockázatát

Az életkorral összefüggő makuladegeneráció oka egyelőre nem teljesen ismert. Az orvosok úgy gondolják, hogy a tartós látásvesztéshez vezető állapot kialakulásában a gyulladás és az oxidatív stressz mellett a megemelkedett homociszteinszint is közrejátszhat. Egy tanulmány kimutatta, hogy a folsavbevitel akár 40 százalékkal is csökkentheti a makuladegeneráció kockázatát.

A B9-vitamin megelőzheti az Alzheimer-kór kialakulását

A folát pozitív hatással lehet az agy egészségére, egy nemrégiben készült tanulmány pedig azt sugallja, hogy megelőző szerepe lehet az Alzheimer-kór kialakulásában is. Legalábbis erre utal, hogy a vizsgálatok során az Alzheimer-kóros betegek folsavszintje alacsonyabb volt azokhoz képest, akik nem szenvedtek neurodegeneratív betegségekben.

A folát támogatja az egészséges embriófejlődést

A folát nélkülözhetetlen a méhben végbemenő idegrendszeri változásokhoz. Lezárja a neurális csövet, és hozzájárul a magzat agyának, koponyájának és gerincvelőjének fejlődéséhez. A terhesség első néhány hónapjában a magzatnál idegcsőzáródási rendellenesség (NTD) jelentkezhet – különösen alacsony folát- és B12-vitamin-szint esetén.

Folát bevitele

A folát napi ajánlott beviteli értéke 250 mikrogramm, ami várandósság esetén 400 mikrogrammra nő.

Az alábbi élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb folátot:

  • banán
  • tojás
  • lencse
  • kelbimbó
  • spárga
  • spenót
  • avokádó
  • fekete bab
  • cékla
  • narancs
  • brokkoli
  • diófélék és magvak
  • edamame bab

Forrás: Divany.hu

A GALLMET SZÍV+ÉR étrendkiegészítő kapszula olyan mennyiségű folátot (B9‑vitamin), betaint, B6‑ és B12‑vitamint tartalmaz, amelyek csökkentik a vér emelkedett homocisztein szintjét, ezzel hozzájárul a szív, valamint az érrendszer normál működéséhez, ami fenntarthatja a szív és a keringés egészségét.​💊

PRÓBÁLJA KI A GALLMET SZÍV+ÉR KAPSZULÁT MOST AKCIÓS BEVEZETŐ ÁRON!

Az oldal nyomtatásához kattintson az ikonra:

Kedvezményes szállítással egyes országokba akár 1 200 Ft összeget is megtakaríthat.

Több flakon GALLMET epesav kapszula egyidejű vásárlása esetén további kedvezményt adunk!​

Kedvezményes szállítással egyes országokba akár 1 200 Ft összeget is megtakaríthat.

Több flakon GALLMET epesav kapszula egyidejű vásárlása esetén további kedvezményt adunk!​
gallmet.hu
hu_HUMagyar