B9 - Ritkábban hallani erről a vitaminról, pedig az agyat és a szívet is hatékonyan védi
A folát, más néven a B9-vitamin nem kap olyan sok figyelmet, mint más vitaminok, miközben olyan alapvető testi funkciókban vesz részt, mint a DNS előállítása és a sejtek osztódása.
Ehhez a vitaminhoz egyes ételekből természetes formában lehet hozzájutni, de elérhető táplálékkiegészítőkben és dúsított élelmiszerekben is. Szintetikus változatát folsavnak nevezik. A kettő közti különbségről itt olvashat részletesen.
A folát hiánya a szervezetben legtöbbször fáradtsággal és megmagyarázhatatlan gyengeséggel jár. Ez a hiányállapot fokozott kockázatot jelent a terhes kismamák, a csecsemők, a gyermekek, a májbetegségben és cöliákiában szenvedők, valamint azok, akik bizonyos gyógyszereket, mint például fogamzásgátlót, egy metotrexa nevű kemoterápiás gyógyszert vagy a vércukorszint szabályozását segítő metformint szednek.
Most lássuk részletesebben is, hogy miért olyan fontos a folát az emberi szervezet számára:
A folát csökkenti a vérnyomást
Egy tanulmány kimutatta, hogy megfelelő bevitele esetén a folát csökkenti a vérnyomást és mérsékeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ez a hatás azzal függ össze, hogy a fehérjék lebomlásakor egy homocisztein nevű aminosav keletkezik, amely megkeményítheti az artériákat, ezzel megnövelve a szívroham és a szélütés kockázatát. A folát azonban csökkenti a homocisztein szintjét.
A folát csökkenti a makuladegeneráció kockázatát
Az életkorral összefüggő makuladegeneráció oka egyelőre nem teljesen ismert. Az orvosok úgy gondolják, hogy a tartós látásvesztéshez vezető állapot kialakulásában a gyulladás és az oxidatív stressz mellett a megemelkedett homociszteinszint is közrejátszhat. Egy tanulmány kimutatta, hogy a folsavbevitel akár 40 százalékkal is csökkentheti a makuladegeneráció kockázatát.
A B9-vitamin megelőzheti az Alzheimer-kór kialakulását
A folát pozitív hatással lehet az agy egészségére, egy nemrégiben készült tanulmány pedig azt sugallja, hogy megelőző szerepe lehet az Alzheimer-kór kialakulásában is. Legalábbis erre utal, hogy a vizsgálatok során az Alzheimer-kóros betegek folsavszintje alacsonyabb volt azokhoz képest, akik nem szenvedtek neurodegeneratív betegségekben.
A folát támogatja az egészséges embriófejlődést
A folát nélkülözhetetlen a méhben végbemenő idegrendszeri változásokhoz. Lezárja a neurális csövet, és hozzájárul a magzat agyának, koponyájának és gerincvelőjének fejlődéséhez. A terhesség első néhány hónapjában a magzatnál idegcsőzáródási rendellenesség (NTD) jelentkezhet – különösen alacsony folát- és B12-vitamin-szint esetén.
Folát bevitele
A folát napi ajánlott beviteli értéke 250 mikrogramm, ami várandósság esetén 400 mikrogrammra nő.
Az alábbi élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb folátot:
- banán
- tojás
- lencse
- kelbimbó
- spárga
- spenót
- avokádó
- fekete bab
- cékla
- narancs
- brokkoli
- diófélék és magvak
- edamame bab
Forrás: Divany.hu
A GALLMET SZÍV+ÉR étrendkiegészítő kapszula olyan mennyiségű folátot (B9‑vitamin), betaint, B6‑ és B12‑vitamint tartalmaz, amelyek csökkentik a vér emelkedett homocisztein szintjét, ezzel hozzájárul a szív, valamint az érrendszer normál működéséhez, ami fenntarthatja a szív és a keringés egészségét.💊
PRÓBÁLJA KI A GALLMET SZÍV+ÉR KAPSZULÁT MOST AKCIÓS BEVEZETŐ ÁRON!
Az oldal nyomtatásához kattintson az ikonra: