Józsa Ildikó – Tanácsok “epebetegeknek”

Józsa Ildikó - Tanácsok epebetegeknek

tanácsok epeköveseknek

Cikk címe: Tanácsok “epebetegeknek”

Recept nélkül Egészségügyi Folyóirat

Szerző: Józsa Ildikó

Megjelenés időpontja: 2019. július-augusztusi szám

Tanácsok epebetegeknek

Az étkezés nemcsak biológiai szükségle­tünk, de nagyon élvezetes elfoglaltság, és társadalmi összetartó ereje is van. Egy kiadós, laktató családi ebéd után hasi fájdalmai, görcsei, puffadása van? Ilyenkor – egyéb emésztőrendszeri problémák mellett – sajnos az epe megbetegedésére is gondolni kell.

De mi is az epe?

Egy emésztőnedv, melyet a máj termel, és az étkezések sorén bevitt zsírok apró részecskékké történő lebontásában segít. Az epehó­lyagban tárolódik, innen az epevezetéken keresztül jut a vékonybélbe. Epebetegsége­ken az epefolyadék, illetve az epe termelé­sében, tárolásában és elvezetésében részt vevő szervek elváltozását értjük.

A leggyakoribb epebetegség az epekő

A leggyakoribb epebetegség az epekő, amely manapság népbetegség. Hajlamosító tényező a magas koleszterinszint, a túlsúly, vagy akár a túlzott diéta is. Már meglévő más betegségekhez (bélbetegségek, cukorbetegség) is társulhat, és genetikai tényezők is okolhatók érte. Terhesség és szoptatás alatt is kialakulhat, nőknél, va­lamint a kor előrehaladtával 30 éves kor fölött gyakrabban jelentkezhet.

Az epekövek az epében előforduló kristályos anyagok, amelyek az epehólyagban, de időnként az epeutakban is képződhetnek. Sokáig észre sem vesszük a jelenlétüket, de lassan növekednek, és az emésztés során összehúzódó epehólyag mozgásakor elmozdulnak, és elzárhatják az epehólyag kivezető csatornáját, ami fájdalmas tünetek­kel jár. Nagy mennyiségű, vagy zsíros étel fogyasztása után, 1 -2 órával hasi puffadás és görcsös fájdalom jelentkezik, legfőképp a jobb bordaívünk alatt, amely kisugározhat az alhasba, hátba, vállba, illetve a lapocka tájékára, és gyakran hányinger, hányás és verejtékezés is kísérheti. Ha nem foglalkozunk testünk jelzéseivel, epehólyag, epeúti gyulladás is kialakulhat, akár súlyos szövődményekkel. Ilyenkor láz, hidegrázás, májfunkciós zavar, sárgaság is jelentkezhet.

Tegyünk epehólyagunk egészségéért!

Az epehólyag megfelelő működéséhez csökkenteni kell a zsíros, erősen fűszeres, nehezen emészthető ételek bevitelét. Fontos, hogy naponta több alkalommal kis mennyiségű ételt fogyasszunk, és sok folyadékot igyunk. Kerüljük a cukrokat és az alkoholos italokat. Ha néha mégsem tudtunk ellenállni a bőséges, finom ételek­nek, bevethetünk ősi praktikákat. Bizonyos gyógynövények, például a borsmenta, az édesgyökér, az édeskömény stb. hozzájá­rulnak az egészséges emésztéshez A kelle­metlen és fájdalmas tünetek jelentkezésekor jól jön a gyors segítség, ezért nem árt. ha beszerzünk görcsoldó és puffadásgátló, gyógyhatású termékeket.

Józsa Ildikó

A Gallmet epesav kapszulák hasonló mennyiségben tartalmaznak epesavakat, de a GALLMET-Mix emésztést támogató gyógynövény kivonatokat is tartalmaz. A GALLMET-Extra pedig emésztő enzimeket és gyógynövény kivonatokat is tartalmaz, melyek szintén támogatják az emésztést.

gallmet.hu
hu_HUMagyar
Adatvédelmi áttekintés
gallmet.hu

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A sütik információi az Ön böngészőjében tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint például az Ön felismerése, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítenek csapatunknak megérteni, hogy a weboldal mely részeit találja a legérdekesebbnek és leghasznosabbnak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges cookie-kat mindig engedélyezni kell, hogy el tudjuk menteni az Ön cookie-beállításokra vonatkozó beállításait.

Harmadik féltől származó sütik

Ez a weboldal a Harmadik féltő származó sütik (Hirdetéshez kapcsolódó sütik és Teljesítményt biztosító sütik) segítségével anonim információkat gyűjt.