Májvédelem, máj egészségének fenntartása
Mit tehetünk a máj egészségéért?
- Egészséges táplálkozás: Fogyasszunk elegendő zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonákat, egészséges zsírokat, és kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást.
- Testsúlykontroll: kerüljük az elhízást, mivel az elhízás növelheti a zsírmáj kialakulásának kockázatát.
- Megfelelő folyadékbevitel: Igyunk elegendő vizet, hogy segítsük a méreganyagok eltávolítását
A fentiek mellett az epesavaknak, a népi gyógyászatból is ismert máriatövisnek, articsókának és a szójalecitinnek is pozitív hatása van a máj egészségére, melyek megtalálhatók a GALLMET-Extra kapszulában.
Máriatövis
'A máriatövis már több száz éve van használatban a máj védelmére és májbetegségek kezelésére, beleértve a zsírmájbetegséget, a hepatitiszt, a májzsugort. A szilimarin – a máriatövis hatóanyaga – védi az ép és még nem visszafordíthatatlanul károsodott májsejteket. Klinikai vizsgálatokban zsírmáj betegségben szenvedő betegeknél a szilimarin-kezelés jelentősen csökkentette az elhalálozást.'
Articsóka
Az articsókáról antioxidáns, epeserkentő, májvédő és lipid csökkentő hatásokat mutattak ki, a folyamatban lévő kutatások alapján pedig a májra gyakorolt jótékony hatása tűnik ki különösen. Egy kutatásban az articsóka gyökereinek és leveleinek folyékony kivonatai bizonyították, hogy képesek megvédeni a májat, sőt valószínűleg még a májsejtek regenerálódását is elősegítik.
Szójalecitin
A szójalecitin jótékony szerepet játszik a májkárosodással szembeni védelemben, megelőzheti a májzsugorodást azáltal, hogy csökkenti a májsejtek gyulladását. Csökkenti káros anyagok felhalmozódását a májban, növeli a kolinszintet és egy enzim aktivitását, amely segíti a káros anyagok lebontását a májban. Mivel a lecitin elsődleges szerepe a zsír lebontása és emulgeálása, segíthet megelőzni a zsírmájbetegséget. A szójalecitin tehát segíthet helyreállítani a máj normális szerkezetét és működését, segíti a májsejtek regenerálódását és védi a májat a károsodástól.
Epesavak
Az elmúlt évtizedekben végzett széleskörű tanulmányok alátámasztják az epesavak kedvező szerepét a nem alkoholos zsírmáj kezelésében, de a hatásmechanizmus még nem teljesen tisztázott.