fbpx

Miért van szükségünk az epére?

Miért van szükségünk az epére?

epeholyag es epeko

Az epebántalmak legfőbb okozója az epekövesség. Az epe egy része 80% koleszterint tartalmaz. Ha a koleszterinnek az aránya megnő az epén belül, vagy valamilyen funkciózavar lép fel az epe működésében, akkor a koleszterin kicsapódik és kalciummal, valamint néhány más anyaggal kővé tömörül.

Az epe megkönnyíti a zsírok felszívódását. Epe nélkül a zsír nagy része emésztetlenül a széklettel távozna.
Mivel az epe nagy része koleszterinből áll, olyan epesavak termelődnek, amelyek ezt a koleszterint oldott, azaz folyékony állapotban tartják. Ha ezekből az epesavakból nem elegendő vagy semennyi nem termelődik, a koleszterin összesűrűsödik és más anyagokkal együtt megkövesedik. Epekövet okozhat a fokozott koleszterin-kiválasztás, egyes májműködési zavarok, az epehólyag lelassult ürülése miatt fellépő hosszas epepangás, illetve az epeutak fertőzéses gyulladása.

Tévhit, hogy a rendszeres, zsírmentes ételek fogyasztásával elkerülhető az epekő kialakulása. A szervezet naponta egyszer megkövetel egy olyan étkezést, amelyben legalább 5-10 gramm zsír van, mert ez serkenti epe kibocsátására az epehólyagot. Ha a zsírbevitelt drasztikusan lecsökkentjük, akkor az epehólyag túl ritkán végez összehúzódást, nem bocsát ki elég epét és ezzel növekszik az epekő kialakulásának veszélye. A szerényebb, de sűrűbb étkezés megakadályozza, hogy az epe túlzottan felgyűljön az epehólyagban, tehát együnk inkább sűrűbben, egyúttal egyszerre kevesebbet.

Forrás: Egészségtér

Az oldal nyomtatásához kattintson az ikonra:

A GALLMET termékek minden magyar gyógyszertárban és egyes gyógynövény szaküzletekben is kaphatók vagy megrendelhetők!

20 000 Ft kosárérték felett 1 390 Ft szállítási kedvezményt adunk, 30 000 Ft felett pedig további 5% kedvezményt!

Felhívás: felhívjuk kedves vásárlóink figyelmét, hogy az ünnepi időszakban a kiszállítás több napot csúszhat a szállítók túlterheltsége miatt.

Vásároljon közvetlenül a gyártótól!

gallmet.hu
hu_HUMagyar