Az epének és az epesavaknak van egy fertőtlenítő hatása, ami a zsírbontó hatásából ered, ugyanis az epesav lebontja a különböző káros baktériumok, mikroorganizmusok és vírusok külső, zsírból álló peptid burkát, így segítve az immunrendszert. Minden epehiányos állapot egyben immunhiányos állapot is, amely megnöveli a szervezet érzékenységét különböző fertőzésekre és más betegségekre. Ha nem termelődik megfelelő mennyiségű epe, akkor ez a fertőtlenítő funkció sem működik megfelelően, amit epesavak szájon át történő szedésével lehet pótolni.
Emellett az epesavak védenek az endotoxinok (belső mérgek) ellen is. Az endotoxinok a bélben szétesett baktériumokból szabadulnak fel, melyek ha onnan felszívódnak a keringésbe, akkor kóros folyamatokat indíthatnak el. Ideális körülmények között azonban az epesavak védik a szervezetet a bélben jelen lévő endotoxinok ellen.
„Az epesavak detergens hatásán alapuló fiziko-kémiai védelemben a szervezetnek olyan általános védekező mechanizmusát ismertük meg, amely nem korlátozódik a bakteriális endotoxinokra, hanem kiterjed mindazokra az „ágensekre” (például egyes vírusokra is), amelyeknek a felületén lipoprotein vagy lipoid szerkezet van…” Forrás: Bertók Lóránd professzor kutatásai alapján – Magyar Tudomány, 2008/07 844. oldal