Zsírmáj

Nem alkoholos zsírmáj összefüggése az epesavakkal és a magas homocisztein szinttel - Gallmet Szív+Ér

Zsírmáj

epekő ellen

Forrás: https://xmm.hu/maj-az-epetermeles-es-az-epeholyag/

Az őseink számára évezredeken át az jelentette a túlélést, ha ínségesebb időszakokban a korábban felhalmozott tartalékokhoz fordulhattak. Ma egészen más életmódot folytatunk, de a szervezetünk most is tartalékol. Ám, többnyire sokkal több kalóriát fogyasztunk, mint amennyire szükségünk lenne, és a tartalék nem csupán a bőr alatti zsírrétegben, de a szerveinkben, így a májban is halmozódik. Egy darabig ez nem okoz problémát, ám később úgynevezett zsírmáj alakulhat ki. Ezért is káros a túlzott alkoholfogyasztás: az alkoholnak ugyanis rendkívül nagy a kalóriatartalma, a felesleget pedig a szervezet zsírrá alakítja.

A zsírmáj tehát alkoholos eredetű is lehet, az alkoholos májkárosodás első lépcsője. A túlzott alkoholfogyasztás mellett azonban a hepatitisz B- és C-vírus is okozhat májelzsírosodást, bár ezek a vírusok elsősorban a májsejtek károsításáért felelősek, ami gyulladást vált ki a környező májszövetben.

gallmet.hu
hu_HUMagyar
Adatvédelmi áttekintés
gallmet.hu

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A sütik információi az Ön böngészőjében tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint például az Ön felismerése, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítenek csapatunknak megérteni, hogy a weboldal mely részeit találja a legérdekesebbnek és leghasznosabbnak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges cookie-kat mindig engedélyezni kell, hogy el tudjuk menteni az Ön cookie-beállításokra vonatkozó beállításait.

Harmadik féltől származó sütik

Ez a weboldal a Harmadik féltő származó sütik (Hirdetéshez kapcsolódó sütik és Teljesítményt biztosító sütik) segítségével anonim információkat gyűjt.