fbpx

Az epesavak alkalmazási lehetőségei a szív- és az érrendszer megbetegedéseiben – Patika Tükör 1996. szeptember

Az epesavak alkalmazási lehetőségei a szív- és az érrendszer megbetegedéseiben

Gallmet Szív+Ér a szív és érrendszer egészségéhez

Szerző: Dr. Bíró Sándor
Szakirodalom címe: Az epesavak alkalmazási lehetőségei a szív- és az érrendszer megbetegedéseiben
Forrás: Patika Tükör 1996. szeptember

Összefoglalás

Érelmeszesedés (arterioszklerózis)

Az érelmeszesedés a nagy és a közepes verőerek elváltozása, melyet az érfal keményedése, rugalmasságának csökkenése jellemez. A foltok terjednek és össze is folyhatnak. Előfordulás a férfiaknál az életkorral párhuzamosan növekszik, nőknél a havivérzés elmaradásáig ritkább, később a férfiakéhoz hasonló mértékű. Az 50. év feletti népesség 90%-ában ki lehet mutatni.

Az érelmeszesedés kialakulásában az egyik leglényegesebb szerepet a koleszterin játssza. A rendkívül bonyolult folyamat lényege a következő: a bármilyen okból létrejött verőér belhártya sérülése helyén vérlemezkék tapadnak meg és kicsapódását elősegítő anyagok szabadulnak fel. Ezek az anyagok izgatva az erek körkörös izomzatát érszűkületet és vérnyomás-emelkedést okoznak. Az így sérült területeken rakódnak le a koleszterin tartalmú lipoproteinek, elindítva az érfalak vastagodását, keményedését, majd meszesedését.

Az érelmeszesedés számos keringési betegség oki tényezői között szerepel. A koszorúerek meszesedése, a magas vérnyomás betegség, a szívinfarktus, az agyi erek meszesedése és az ezek következtében kialakuló agyi komplikációk (érelzáródás vagy agyvérzés). Mindezek kezelésében nagy jelentőségű lehet az epesavas termékek koleszterinszint csökkentő hatása.

Epesav tartalmú termékek fogyókúrás alkalmazása

Régóta ismert az a tény, hogy jelentős testsúlytöbblettel rendelkező pácienseknél nagyon nehezen érhető el a zsírpárnák eltűnése. Eddigi tudásunk alapján biztosnak látszik, hogy az elhízás az energiaforgalom zavarával hozható összefüggésbe. Az elhízás okát modern korunkban a civilizációt kísérő bőségesebb táplálkozással és kevesebb testmozgással magyarázzuk. Természetesen a szervezet kóros folyamatai, illetve betegségei is előidézhetik. Bizonyítottnak tartható az is, hogy az elhízás elősegíti bizonyos betegségek előfordulását és az ezekhez csatlakozó halálozást.
Az elhízás egészségkárosító hatását mutatja, hogy jelentősen növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az ezek kialakulását elősegítő magas vérnyomás, cukorbetegség és zsírvérűség előfordulásának gyakoriságát. Az elhízás azt jelenti, hogy a szervezetben a szükségesnél több zsír rakódik le. Általánosan elfogadott álláspont szerint mindenkit kezelni kell, akinek testsúlya legalább 20%-kal meghaladja a még elfogadható szintet. Jelenlegi tudásunk szerint az elhízás kialakulásában számos tényező játszik szerepet.
Közülük a legfontosabbak: a táplálékfelvétel magatartási kontrollja, és az étrendi tényezők, a zsírraktározási mechanizmusok, az energiafelvétel és felhasználás összetevői, genetikai és pszichológiai hatások.

A táplálékfelvétel szabályozása

Az élőlényeknél a táplálkozás elsőrendű feladata a tápanyagok állandó szintjének fenntartása a szervezetben. E cél érdekében az agy folyamatos információt gyűjt a tápanyagokról és az elérhető táplálékokról
és ezen jelzések alapján szabályozza az anyagcsere-folyamatokat, az aktivitási szintet és a táplálékfelvételt. A táplálékfelvétel gyakoriságát és mennyiségét részben a gyomor-bélrendszert is magában foglaló környéki idegrendszeri visszacsatolási kör, részben központi idegrendszeri folyamatok szabályozzák. 

Étrendi tényezők

Az étrendi tényezőkkel kapcsolatos vizsgálatok amellett szólnak, hogy rövid távon a zsírfelvétel közvetlenül befolyásolja a zsíregyensúlyt. Az ételek tápanyagtartalmától biztosan függ a zsírlerakódás mértéke. Ha az étrendben nő a zsírok százalékos aránya, ezzel növekszik a raktározott energia mennyisége is.
A tápanyagtartalom mellett a táplálékfelvétel változásai is befolyásolják a zsírlerakódást.

Zsírraktározási problémák

Mivel a férfiak inkább a hasukra híznak és itt a zsírok lebontását a lipoproteinlipáz aktívabb alakja végzi, a férfiak általában könnyebben fogynak, mint a nők, akiknél a zsírlerakódás a csípő táján nagyobb. Állatkísérletek és emberi megfigyelések is arra utalnak, hogy a stresszhatások hasi zsírlerakódáshoz vezetnek. Amikor a zsírsejtekben trigliceridek rakódnak le, kezdetben csak a sejtek mérete nő, majd mikor maximális méretüket elérik, osztódni kezdenek. Míg a mérsékelt elhízás feltehetően a sejtek méretének növekedéséből adódik, addig a túlzott mértékű elhízást feltehetően a zsírsejtek osztódásával magyarázhatjuk.

Elsősorban a zsírraktározási kóros folyamatok előnyös befolyásolása céljából jöhet szóba epesavas termékek fogyókúrás adása.

Letöltés PDF-ben

Az oldal nyomtatásához kattintson az ikonra:

A GALLMET termékek minden magyar gyógyszertárban és egyes gyógynövény szaküzletekben is kaphatók vagy megrendelhetők!

20 000 Ft kosárérték felett 1 390 Ft szállítási kedvezményt adunk, 30 000 Ft felett pedig további 5% kedvezményt!

Felhívás: felhívjuk kedves vásárlóink figyelmét, hogy az ünnepi időszakban a kiszállítás több napot csúszhat a szállítók túlterheltsége miatt.

Vásároljon közvetlenül a gyártótól!

gallmet.hu
hu_HUMagyar