Az Epesavak szerepe a szervezet fiziko-kémiai védelmében

Összefoglalás

“… Az epesavak általunk felismert és azóta mások által is megerősített fontos hatása a szervezet különleges – a bélben érvényesülő – védelme. Ez a detergens hatás az epesavaktól függ. Erre a bakteriális endotoxinok (Gram-negatív baktériumok lipopoliszaharid jellegű sejtfalanyagai – belső mérgek) bélből történő „felszívódásának” vizsgálata során derült fény.

Az epesavak detergens hatásán alapuló fiziko-kémiai védelemben a szervezetnek olyan általános védekező mechanizmusát ismertük meg, amely nem korlátozódik a bakteriális endotoxinokra, hanem kiterjed mindazokra az „ágensekre” (például egyes vírusokra is), amelyeknek a felületén lipoprotein vagy lipoid szerkezete van…”

Professzor Dr. Bertók Lóránd

Szerző: Dr. Bertók Lóránd professzor az orvostudomány (MTA) doktora, címzetes egyetemi tanár

Szakirodalom címe: Az Epesavak szerepe a szervezet fiziko-kémiai védelmében

Megjelenés helye: Magyar Tudomány, 2008/07 844. oldal

Az epesavak általunk felismert és azóta mások által is megerősített fontos hatása a szervezet különleges – a bélben érvényesülő – védelme. A védekező rendszerben, az immunológiai mellett, számos más mechanizmus is fontos szerepet játszik. Egyik ezek közül a bélcsatornában kimutatható detergens hatás, mely a májban termelt és a bélüregbe ürített epesavaktól függ. Erre a bakteriális endotoxinok (Gram-negatív baktériumok lipopoliszaharid jellegű sejtfalanyagai) bélből történő „felszívódásának” vizsgálata során derült fény. Közismert ugyanis, hogy az endotoxinok mérgező hatásukat kísérleti körülmények között csak akkor tudják kifejteni, és a természetes megbetegedésekhez (például sebészi sokk) többé-kevésbé hasonló kórformákat létrehozni, ha a bélcsatorna megkerülésével juttatjuk azokat a szervezetbe. Az ún. „entero-endotoxémiával” járó kórképekben (például különböző sokkállapotok) azonban az endotoxin mindig a bélből jut a vérkeringésbe, de ezt nem tudtuk magyarázni. (Bertók, 2004)
Egy amerikai kutatócsoport in vitro vizsgálataiban kimutatta, hogy az endotoxin makromolekulát egy epesavval (nátrium-dezoxikoláttal) kezelve, kisebb molekulasúlyú, már nem mérgező „alegységek” keletkeznek. Ez felkeltette a gyanút, hogy az epesavak az élő szervezetben (bél) is részt vehetnek az endotoxin méregtelenítésében. (Bertók, 1977, 1999) A bakteriális endotoxin kémiailag lipopoliszacharid makromolekula, amelyben a toxikus hatás a zsírsavakban gazdag lipid részhez kötött. Így arra lehetett gondolni, hogy az endotoxinok élőben (in vivo), a bélcsatornában történő méregtelenítése az epe, ill. epesavak jelenlétéhez kötött. (Kocsár et al.,1969)
Az egészséges állatnak szondán át a bélcsatornájába juttatott vagy ott természetes körülmények között Gram-negatív baktériumokból felszabaduló endotoxin azért nem okoz tüneteket, mert a bélben állandóan jelen lévő epesavak detergens hatásuk révén azt a helyszínen „feldarabolják”, nem mérgező kisebb részekre hasítják, amelyek a béltartalomban lévő fehérjékhez kötődnek, és természetes úton kiürülnek.
Epefisztulával epehiányossá tett patkányokban azonban az endotoxin-felszívódást ki lehetett mutatni,
endotoxinsokkot lehetett kiváltani. Bizonyíthatóvá vált, hogy az endotoxin csak epesavhiány esetén tud felszívódni a bélcsatornából. Az így kiváltott endotoxinsokkot azonban epesavas sók szájon keresztüli (szondán át) adásával meg lehetett előzni. Az epesavaknak ez a hatása egyszerűen fizikokémiai,
felületaktív, detergens hatás (Bertók, 1977, 1999; Gaffin, 1982; Cahill, 1983).

Az epe szerepének jobb megismerése a régebben csecsemőkben is észlelt, de a kórházi körülmények javulása miatt már csak ritkán előforduló betegség, az ún. újszülött kori „entero-endotoxémia”
kórfejlődésének új magyarázatát adhatja.
E kórformának még napjainkban is igen nagy gazdasági jelentősége van újszülött borjak és malacok esetében. Az újszülöttek egy részében az epetermelés (valószínűleg a májműködés zavara miatt) vagy az epe vékonybélbe való ürülésének megindulása (valószínűleg a kolecisztokinin – az epehólyag ürülést kiváltó peptid – hiánya miatt) nem esik egybe a születés pillanatával, és így egy ideig epehiányos állapot áll fenn. Közben a külvilágból az újszülött bélcsatornájába igen gyorsan bejutó és ott „logaritmikusan” szaporodó Gram-negatív baktériumokból ún. enterotoxinok (nyálkahártya károsító hatású anyagok) és folyamatos elpusztulásuk során endotoxinok szabadulnak fel, amelyek a természetes detergens – az epe – hiányában valami módon felszívódnak („transzlokálódnak”), és kifejtik káros hatásukat (Kocsár, 1969; Gaffin, 1982; Cahill, 1983).
Az állatkórtan köréből vett példák összehasonlító kórtani szempontból modellértékűek, mert ismert, hogy a hazai lakosság körében igen nagy az epe-, illetve epehólyaggondokkal küzdők száma (Bertók, 2002).
Ha megpróbáljuk általános kórtani szinten megfogalmazni a kérdést, akkor azt mondhatjuk, hogy az endotoxinok bélből való felszívódásával kapcsolatban sikerült megismernünk a szervezetnek egy eddig ismeretlen védekező mechanizmusát, melynek jelentősége valószínűleg túlmutat a bakteriális endotoxinok elleni védelmen. Ezt a védekező mechanizmust neveztük el a szervezet fiziko-kémiai védelmének. A fiziko-kémiai védelem alapja tehát az epesavak detergens hatása. Felmerülhet a kérdés, hogy ez a detergens hatásból adódó védelem csak az entero-endotoxémiák ellen véd-e, vagy más olyan kórképekben is, amelyekben feltételezhető az endotoxin káros hatása (Bertók – Chow, 2005).
Kiderült, hogy a kísérleti – az elülső bélfodri verőér ideiglenes lezárásával előidézett –, ún. „bélischaemiás” sokkban az epehiánynak súlyosbító szerepe van. Kimutattuk azt is, hogy ilyen állapotban jelentősen kevesebb epe termelődik. Azzal is lehetett ezt bizonyítani, hogy epesavak adásával a kísérleti bélischaemiás sokkot kutyák 60–70 %-ában ki lehetett védeni. Az epesavak védő hatására utal az az eredmény is, hogy a kísérletesen előidézett heveny bélelzáródásban, az ún. strangulációs ileuszban – melynek kórfejlődésében az endotoxin az egyik legfontosabb kórokozó tényező – a bél üregébe adott epesav meghosszabbítja az állatok túlélését (Bertók, 2002).
Reményünk lehet arra, hogy megfelelő epesavkészítmény használata új lehetőségeket fog teremteni emberek esetében az ún. akut hasi katasztrófák és esetleg különböző epehiányos állapotok kezelésében is (Bertók, 1999).
Felvetődik ezek után az a kérdés, hogy az epesavak detergens hatása csak a bakteriális endotoxinok ellen irányul-e. Ismeretes ugyanis Max Theilernek az a megfigyelése, hogy a sárgaláz vírusa és más „athropod borne” vírusok (rendszertanilag jelenleg: Flaviviridae-család) ha majomepével vagy nátrium-dezoxikoláttal hozzák őket össze, inaktiválódnak, míg a gyermekbénulás-, az egéragyvelő- és szívizomgyulladás-. valamint a Coxsackie-vírusok ennek a kezelésnek ellenállnak. Ez a megfigyelés vált később a vírusrendszerezés egyik fontos szempontjává, melynek alapján a vírusokat két nagy csoportra, nátrium-dezoxikolátra érzékeny („nagy vírusok”) és ellenálló („kis vírusok”) csoportra lehet
felosztani. Kiderült az is, hogy csak azok a vírusok érzékenyek, amelyeknek lipoprotein „burokkal” (peplonnal) rendelkeznek. Ezzel szemben a „burok nélküliek” mind ellenállóak (Bertók – Chow, 2005).
Valószínűnek látszik, hogy az időleges és részleges epesavhiány fontos lehet, például a herpeszfertőzések kialakulásában nagyobb táplálkozási túlterhelések (például lakodalmak, keresztelők
zsíros ételei stb.) után. De az epe-/epesavhiány felismerése jelentős a pikkelysömör – az egyik legnagyobb jelentőségű bőrbetegség – (mintegy 100 millió embert érint évente) – kórfejlődésében és kezelésében is, mert az emiatt felszívódó endotoxinok – e betegségre örökletesen hajlamos emberekben – citokinek termelődését váltják ki a bőrben, és ezáltal jellegzetes gyulladást okoznak. Ez támasztja alá az a tapasztalat, hogy a szokásos gyógykezelés epesavval történő kiegészítése a heveny pikkelysömörös betegek 95 %-ában rövid idő alatt jelentősen és tartósan csökkentette, illetve teljesen megszüntette a pikkelysömörös tüneteket (Gyurcsovics – Bertók, 2000). Ezeket az eredményeinket újabban a bőrgyógyászok kezdik figyelembe venni (Itoh et al., 2007).
Az epesavak jelentőségére hívta fel a figyelmünket az a megfigyelés, hogy kutyákban súlyos járványt okozó, egy ún. „kis vírus” (tehát epesavra nem érzékeny) parvovírus-fertőzés súlyos bélvérzéssel járó heveny szakában észlelt tünetek nagymértékben hasonlítanak a kísérleti endotoxinsokkra. Az elhullott állatok boncolása során pedig minden esetben nagymértékben kitágult, feszülésig telt epehólyagot találtak. A heveny parvovírusos kutyák vérsavójából endotoxint lehetett kimutatni. Mindez arra utal,
hogy a parvovírus által létrehozott vékonybél-nyálkahártya-károsodás – többnyire súlyos bélvérzés – miatt valószínűleg nincs kolecisztokinin-termelés, aminek hiányában az epehólyag nem ürül. Így a bélben részleges epesavhiány alakul ki, ami lehetővé teszi, hogy az endotoxin bontatlan, mérgező
formában kerüljön a vérkeringésbe. A beteg kutyák elhullását tehát valószínűleg endotoxinsokk okozza (Szaniszló – Bertók, 1990).
Az is kiderült, hogy az epefisztulával epehiányossá tett patkányok jelentősen hamarabb hullanak el sugárbetegségben, mint a csak besugárzott vagy csak álműtött és besugárzott állatok. Az epesavhiány tehát meggyorsítja az endotoxémia kialakulását (Bertók Jr. et al., 1992).
Megállapítható tehát, hogy az epesavak detergens hatásán alapuló fiziko-kémiai védelemben a szervezetnek olyan általános védekező mechanizmusát ismertük meg, amely nem korlátozódik a bakteriális endotoxinokra, hanem kiterjed mindazokra az „ágensekre” (például egyes vírusokra is), amelyeknek a felületén lipoprotein vagy lipoid szerkezete van. A szervezet eddigi ismert védekezési mechanizmusai mellé tehát felsorakoztathatjuk a szervezet fiziko-kémiai védekező rendszerét is, amelynek letéteményesei a májban termelődő és a bél–máj körforgalomban részt vevő epesavak.
Lévén az epesavak a koleszterin anyagcsere legjelentősebb, újra felhasználásra kerülő, meghatározó mennyiségű végtermékei, amelyek az összes, de viszonylag igen kis mennyiségű szteroid hormon (mellékvesekéreg és nemi hormonok) termelődésére hatással vannak, nem zárható ki, hogy több ún. endokrin/szaporodásbiológiai kórkép kialakulásában is fontos és eddig fel nem tárt szerepet játszhatnak (Bertók, 2002).

Letöltés PDF-ben

Az oldal nyomtatásához kattintson az ikonra:

A GALLMET termékek MINDEN gyógyszertárban és a gyógynövény szaküzletekben is kaphatók vagy megrendelhetők!

Mindkét GALLMET termék  hasonló mennyiségben tartalmaz epesavakat, de a GALLMET-M gyógynövényeket is tartalmaz, melyek kiegészítik az epesavak emésztést támogató hatását.

Magyarországon bármely GALLMET termék vásárlása esetén a szállítás és az utánvét díját mi fizetjük, ezzel akár 1 440 Ft-ot is megtakaríthat.

Több GALLMET termék egyidejű vásárlása esetén további kedvezményt adunk!​

Magyarországon bármely GALLMET termék vásárlása esetén a szállítás és az utánvét díját mi fizetjük, ezzel akár 1 440 Ft-ot is megtakaríthat.

Több GALLMET termék egyidejű vásárlása esetén további kedvezményt adunk!​
 • GALLMET-M/30 db természetes epesavakat és gyógynövényeket tartalmazó, bélben oldódó étrend-kiegészítő kapszula, az emésztés és az epeműködés támogatására
 • GALLMET-M/60 db természetes epesavakat és gyógynövényeket tartalmazó, bélben oldódó étrend-kiegészítő kapszula, az emésztés és az epeműködés támogatására
 • GALLMET-Mix/60 db természetes epesavakat és gyógynövényeket tartalmazó, bélben oldódó étrend-kiegészítő kapszula, az emésztés és az epeműködés támogatására - Változatlan összetétel új csomagolásban
 • GALLMET-M/90 db epesav és gyógynövény kapszula
 • GALLMET-N/30 db természetes epesavakat tartalmazó, bélben oldódó étrend-kiegészítő kapszula

  GALLMET-N * 30 db epesav kapszula – Natural

  4 030 Ft
  1 év alatt 151 db-ot adtunk el
  Megveszem
 • GALLMET-N/60 db természetes epesavakat tartalmazó, bélben oldódó étrend-kiegészítő kapszula

  GALLMET-N * 60 db epesav kapszula – Natural

  6 430 Ft
  1 év alatt 251 db-ot adtunk el
  Megveszem
 • GALLMET-Natural/60 db természetes epesavakat tartalmazó, bélben oldódó étrend-kiegészítő kapszula, az emésztés és az epeműködés támogatására - Változatlan összetétel új csomagolásban
 • GALLMET-N/90 db természetes epesavakat tartalmazó, bélben oldódó étrend-kiegészítő kapszula
 • Akció! Gallmet-M60-AntiBac

  Gallmet-Mix 60 db + AntiBac 30 db együtt kedvezőbben

  10 429 Ft
  Akciós ár: 8 900 Ft
  Az emésztés és az immunrendszer kombinált támogatása.

  Csak emésztési probléma esetén GALLMET ajánlott. Fertőzéses időszakokban AntiBac ajánlott: megelőzésként 2×1 kapszula/nap, megbetegedés esetén 3-4×1 kapszula a tünetek súlyosságától függően.
  Együtt a kettőre nincs szükség, mert fertőzéses időszakban az AntiBac átveszi a GALLMET szerepét is.

  Megveszem
 • Akció!

  Gallmet-M 90 db + AntiBac 30 db együtt kedvezőbben

  12 429 Ft
  Akciós ár: 10 000 Ft
  Az emésztés és az immunrendszer kombinált támogatása.

  Csak emésztési probléma esetén GALLMET ajánlott. Fertőzéses időszakokban AntiBac ajánlott: megelőzésként 2×1 kapszula/nap, megbetegedés esetén 3-4×1 kapszula a tünetek súlyosságától függően.
  Együtt a kettőre nincs szükség, mert fertőzéses időszakban az AntiBac átveszi a GALLMET szerepét is.

  Megveszem
 • Akció! Gallmet-N60-AntiBac

  Gallmet-Natural 60 db + AntiBac 30 db együtt kedvezőbben

  10 429 Ft
  Akciós ár: 8 900 Ft
  Az emésztés és az immunrendszer kombinált támogatása.

  Csak emésztési probléma esetén GALLMET ajánlott. Fertőzéses időszakokban AntiBac ajánlott: megelőzésként 2×1 kapszula/nap, megbetegedés esetén 3-4×1 kapszula a tünetek súlyosságától függően.
  Együtt a kettőre nincs szükség, mert fertőzéses időszakban az AntiBac átveszi a GALLMET szerepét is.

  Megveszem
 • Akció!

  Gallmet-N 90 db + AntiBac 30 db együtt kedvezőbben

  12 429 Ft
  Akciós ár: 10 000 Ft
  Az emésztés és az immunrendszer kombinált támogatása.

  Csak emésztési probléma esetén GALLMET ajánlott. Fertőzéses időszakokban AntiBac ajánlott: megelőzésként 2×1 kapszula/nap, megbetegedés esetén 3-4×1 kapszula a tünetek súlyosságától függően.
  Együtt a kettőre nincs szükség, mert fertőzéses időszakban az AntiBac átveszi a GALLMET szerepét is.

  Megveszem

A GALLMET készítményt mindenki saját felelősségére használja és ajánlott, hogy az orvosával is egyeztessen!

A nemzetközi szállítási díjak és határidők megtekintéséhez tegyen a kosárba terméket, majd adja meg a címét!

hu_HUMagyar
Görgessen a tetejére