Dr. Prinz Gyula – Fővárosi Szent László Kórház
Amit a candidiasisról tudni kell
KLINIKAI KÖZLEMÉNYEK MEDICINA –
VI. JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA 2000

A candidiasis lehet súlyos szisztémás betegség, mely megfelelő hajlamosító tényezők esetén ill. bizonyos klinikai szituációkban alakul ki.

A szisztémás candidiasis súlyos életet veszélyeztető kórkép, mely csökkent védekezőképességû betegeknél, vagy nagy hasi műtétek után, intenzív osztályon ápolt betegeknél invazív beavatkozások nyomán alakul ki. Ilyenkor a vérből többnyire izolálható a kórokozó.

Napjainkban a szisztémás candidiasist egyes szerzők új népbetegségnek tartják.

A candidák okozta igazi kórképek sem számítanak újdonságnak a mindennapi orvosi gyakorlatban. Már Hippocrates és Galenus is ismerte a szájpenészt. A jól is-mert kórképek egy része a bőrt és bőrfüggelékeket, mások a nyálkahártyákat érintik. Az invazív illetve szisztémás candidiasis pedig megfelelő hajlamosító tényezők esetén jelentkezik. Az újszülöttek candida szepszise, a csecsemők száj-penésze és pelenkadermatitise, a protézist viselők oroph-aryngeális candidiasisa, a leromlott általános állapotú betegek oesophagitise nem számít újdonságnak. Valóban több invazív (szisztémás) candidiasis kerül felismerésre, mint korábban, hiszen szaporodik a csökkent védekezőképességû betegek száma. A szerv- és csontvelőtranszplantáltak, a malignus hematológiai betegségben szenvedő, agresszív kemoterápiában részesülők, az intenzív osztályon kezelt, tartósan intravaszkuláris kanült viselők, a nagy hasi műtéten átesett betegek, HIV pozitívek körében komoly kihívást jelent a candidiasis és más mycosisok fellépte. A hüvelyi candidiasis ép immunitású nők esetében ismételten is fel-léphet, hajlamosító tényezők hiányában is.

Ez a kórkép számos tünettel és panasszal jár. Különböző testtájékok viszketegsége, látásromlás, gombócérzés a torokban, orrdugulás, fáradékonyság, koncentrációzavar, has-puffadás, szénhidrátéhség, szorulás, hasmenés, menstruációs görcs stb. alapján a beteg magától rájöhet mi a baja. Ezt sugallja a népszerűsítő irodalom is, a „hagyományos” szemléletű orvosok úgy sem jönnek rá, mi áll a panaszok hátterében. Elégséges, ha a megfelelő panaszok számbavételével a beteg ráébred, hogy hosszú évek óta meglévő panaszait mi okozza. A diagnózis felállításában „segítséget” jelent a Vega teszt pozitivitása, a Voll teszt, vagy a biokristály analízis. A betegek egy részének van, vagy volt bőr, köröm vagy hüvelyi candidiasisa, vagy más gombás folyamata.

Az „új” candidiasisban szenvedő betegek valóban szenvednek. A betegek rossz közérzete, hasi panaszai hátterében állhat vastagbélbetegség, colon irritabile, de tumor is. Ha a szorongás dominál, ezt csak elmélyíti, ha ezt egy nehezen gyógyíthatónak mondott fertőzéssel magyarázzák, mely több éves önmegtartóztató diéta, költséges gombaellenes kezelés után is fellángolhat.

Scroll to Top Optimized with PageSpeed Ninja