A koleszterin problémáról - epesavak

Szerző: Zsoldos Bence

Cím: Epesav és GALLMET tanulmány 2013
Forrás: http://nelegybeteg.hu/tanulmany-epesavak-gallmet.php

A koleszterin problémáról

A koleszterin minden állati szervezet számára nélkülözhetetlen vegyület ezért a hiánya az élettel összeegyeztethetetlen. Ez az oka, hogy szinte minden sejt képes két szénatomos elemekből összerakni, szintetizálni ezt a négy gyűrűből és oldalláncból álló molekulát.
A koleszterinből a különböző szervek, néha csak csekély módosítással, egymástól egészen eltérő hatású vegyületeket hoznak létre, amelyeket gyűjtő néven szteroidoknak neveznek. Ezek közé tartoznak a hím-és a női nemi hormonok, a szénhidrát- és az ásványi anyag forgalmat szabályozó mellékvesekéreg hormonok, a D3 vitamin és az epesavak.
A mellékvesekéreg koleszterinből állítja elő a gyulladáscsökkentő hatásáról ismert kortizol hormon csoportot, amely számos gyulladáscsökkentő gyógyszer alapanyaga.
A koleszterinből képződő vegyületek nagy csoportját az epesavak képezik. Ezek a máj működése révén keletkeznek. A zsírok emésztésében és felszívódásában játszott szerepükön túl, a méregtelenítés fontos eszközei.
A kevés epesav kiválasztás számos betegség forrása lehet.
A kevés epesav termelés oka, hogy kevés olyan ételt eszünk, ami epe kiválasztásra kényszeríti a májat. A kevés epének viszont az a hatása, hogy fölös mennyiségben marad a koleszterin a szervezetben, tökéletlenebb lesz a zsírok emésztése, a felszívódó zsírok megemelik a vér koleszterin és triglicerid tartalmát, ezek pedig lerakódnak a vérkeringés útján az erek falára, szűkítve azok belső lumenét,ennek következménye keringési zavarokat, infarktust hozhat létre.
Ha nincs elég epesav a bélben, például azért mert nem fogyasztunk kellő mennyiségű epeürítő hatású táplálékot például zsírt, olajat, akkor a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódása és felhasználása zavart szenved. Vagyis ilyen helyzet esetén hiába vesszük be az említett vitaminokat a felszívódás elmaradása miatt hiányban lesz része a szervezetnek.
Elsődleges szerepük abban jelentkezik, hogy segítik a szervezetet megszabadítani a fölösleges és így károssá váló koleszterintől.
Fölös koleszterin
Ha a máj kevesebb epesavat termel és ürít, akkor kevesebb epe képződik. Ilyenkor több fölös mennyiségű koleszterin marad a szervezetben, a zsírok emésztése tökéletlenebb lesz és az így felszívódó zsírok megemelik a vér koleszterin és triglicerid tartalmát, lerakodnak a vérkeringési rendszerben az erek falára, szűkítik azok belső lumenét és ezáltal katasztrófához vezető keringési és infarktust okozó szituációkat hozhatnak létre.
A vérben is keringő epesavak segítségével a vitaminokat eljuttatják a felhasználási helyükhöz a sejtekhez.
A bélbe jutó epesavak kétharmada visszaszívódik a vérbe, majd a májba jutva részt vesz a bél-vér-máj-bél körforgalomban teljesítve ezzel a rárótt élettani feladatokat.
A vékonybél utolsó szakaszába lejutó epesavak a normális székelési inger kiváltásának legfőbb tényezői.
Ebből fakadóan ha kevés epesav kerül a vékonybélbe, azaz ha nem ürítik naponta rendszeresen a tömény epét az hólyagból, akkor székrekedés léphet fel
A HDL koleszterin magas aránya azért kedvező mert velük a zsírcseppecskékben, az erek falában lerakódott koleszterin szállítódik vissza az érfalból a májba, ahol lebontásra és a korábban felvázolt módon kiürítésre kerül.
A vér koleszterin tartalma helytelen táplálkozás, cukorbetegség esetén, vagy a pajzsmirigy csökkent működése, vesebetegség és érelmeszesedés esetén magas lehet
A HDL koleszterin szintjét megfelelő táplálkozással és mozgással lehet emelni. .A férfiak 30%-ánál míg a nők 20%-ánál fordul elő alacsony HDL szint .Az alkohol kis mennyiségben emeli a HDL szintjét. A nőknél a változás kora utáni hormonpótlás emeli a HDL koleszterin étéket. A B3 vitamin szintén emeli a jó koleszterin mennyiséget. Ennek érdekében különösen ajánlott a csirkehús, makréla, pisztráng, lazac, mogyoró és borjúhús rendszeres fogyasztása “Nature Medicine” folyóiratban megjelent tanulmány szerint a koleszterin valójában növeli egy fontos idegrendszeri elem termelődését, amely megkönnyíti a helyes idegsejt kommunikációt, és késlelteti az agyi betegségek progresszióját (például a Parkinson-kór és Alzheimer kór).
Az alacsony vagy normál koleszterin szinttel rendelkező férfiak gyakrabban szenvedtek Parkinson-kórban, mint azok a társaik, akiknél magas volt ez az érték Kutatások szerint mindössze az emberiség egy százaléka hordoz olyan géneket, hogy az ételektől és a stressztől, valamint egyéb hatásoktól függetlenül egészséges maradhat. Jó példa erre az egykori brit miniszterelnök, Winston Churchill, aki végigcsinált egy világháborút, sosem sportolt, viszont folyton szivarozott és az alkoholt sem vetette meg, mégis kilencvennégy évig élt.

A GALLMET termékek MINDEN gyógyszertárban és a gyógynövény szaküzletekben is kaphatók vagy megrendelhetők!

Mindkét GALLMET termék  hasonló mennyiségben tartalmaz epesavakat, de a GALLMET-M gyógynövényeket is tartalmaz, melyek kiegészítik az epesavak emésztést támogató hatását.

Magyarországon a szállítás és az utánvétel díját mi fizetjük, ezzel akár 1400 Ft-ot is megtakaríthat!

Több termék egyidejű vásárlása esetén további kedvezményt adunk!​

  • GALLMET-N * 30 db epesav kapszula

    3 290 Ft
    Eddig 251 db-ot adtunk el
    Kosárba teszem
  • GALLMET-N * 60 db epesav kapszula

    5 350 Ft
    Eddig 311 db-ot adtunk el
    Kosárba teszem
  • GALLMET-N * 90 db epesav kapszula

    7 000 Ft
    Eddig 1312 db-ot adtunk el
    Kosárba teszem

A GALLMET készítményt mindenki saját felelősségére használja és ajánlott, hogy az orvosával is egyeztessen!

A nemzetközi szállítási díjak és határidők megtekintéséhez tegyen a kosárba terméket, majd adja meg a címét!

Scroll to Top Optimized with PageSpeed Ninja