A koleszterin problémáról - epesavak
Szerző: Zsoldos Bence
Cím: Epesav és GALLMET tanulmány 2013
Forrás: http://nelegybeteg.hu/tanulmany-epesavak-gallmet.php
A koleszterin problémáról
A koleszterin minden állati szervezet számára nélkülözhetetlen vegyület ezért a hiánya az élettel összeegyeztethetetlen. Ez az oka, hogy szinte minden sejt képes két szénatomos elemekből összerakni, szintetizálni ezt a négy gyűrűből és oldalláncból álló molekulát.
A koleszterinből a különböző szervek, néha csak csekély módosítással, egymástól egészen eltérő hatású vegyületeket hoznak létre, amelyeket gyűjtő néven szteroidoknak neveznek. Ezek közé tartoznak a hím-és a női nemi hormonok, a szénhidrát- és az ásványi anyag forgalmat szabályozó mellékvesekéreg hormonok, a D3 vitamin és az epesavak.
A mellékvesekéreg koleszterinből állítja elő a gyulladáscsökkentő hatásáról ismert kortizol hormon csoportot, amely számos gyulladáscsökkentő gyógyszer alapanyaga.
A koleszterinből képződő vegyületek nagy csoportját az epesavak képezik. Ezek a máj működése révén keletkeznek. A zsírok emésztésében és felszívódásában játszott szerepükön túl, a méregtelenítés fontos eszközei.
A kevés epesav kiválasztás számos betegség forrása lehet.
A kevés epesav termelés oka, hogy kevés olyan ételt eszünk, ami epe kiválasztásra kényszeríti a májat. A kevés epének viszont az a hatása, hogy fölös mennyiségben marad a koleszterin a szervezetben, tökéletlenebb lesz a zsírok emésztése, a felszívódó zsírok megemelik a vér koleszterin és triglicerid tartalmát, ezek pedig lerakódnak a vérkeringés útján az erek falára, szűkítve azok belső lumenét,ennek következménye keringési zavarokat, infarktust hozhat létre.
Ha nincs elég epesav a bélben, például azért mert nem fogyasztunk kellő mennyiségű epeürítő hatású táplálékot például zsírt, olajat, akkor a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódása és felhasználása zavart szenved. Vagyis ilyen helyzet esetén hiába vesszük be az említett vitaminokat a felszívódás elmaradása miatt hiányban lesz része a szervezetnek.
Elsődleges szerepük abban jelentkezik, hogy segítik a szervezetet megszabadítani a fölösleges és így károssá váló koleszterintől.
Fölös koleszterin
Ha a máj kevesebb epesavat termel és ürít, akkor kevesebb epe képződik. Ilyenkor több fölös mennyiségű koleszterin marad a szervezetben, a zsírok emésztése tökéletlenebb lesz és az így felszívódó zsírok megemelik a vér koleszterin és triglicerid tartalmát, lerakodnak a vérkeringési rendszerben az erek falára, szűkítik azok belső lumenét és ezáltal katasztrófához vezető keringési és infarktust okozó szituációkat hozhatnak létre.
A vérben is keringő epesavak segítségével a vitaminokat eljuttatják a felhasználási helyükhöz a sejtekhez.
A bélbe jutó epesavak kétharmada visszaszívódik a vérbe, majd a májba jutva részt vesz a bél-vér-máj-bél körforgalomban teljesítve ezzel a rárótt élettani feladatokat.
A vékonybél utolsó szakaszába lejutó epesavak a normális székelési inger kiváltásának legfőbb tényezői.
Ebből fakadóan ha kevés epesav kerül a vékonybélbe, azaz ha nem ürítik naponta rendszeresen a tömény epét az hólyagból, akkor székrekedés léphet fel
A HDL koleszterin magas aránya azért kedvező mert velük a zsírcseppecskékben, az erek falában lerakódott koleszterin szállítódik vissza az érfalból a májba, ahol lebontásra és a korábban felvázolt módon kiürítésre kerül.
A vér koleszterin tartalma helytelen táplálkozás, cukorbetegség esetén, vagy a pajzsmirigy csökkent működése, vesebetegség és érelmeszesedés esetén magas lehet
A HDL koleszterin szintjét megfelelő táplálkozással és mozgással lehet emelni. .A férfiak 30%-ánál míg a nők 20%-ánál fordul elő alacsony HDL szint .Az alkohol kis mennyiségben emeli a HDL szintjét. A nőknél a változás kora utáni hormonpótlás emeli a HDL koleszterin értéket. A B3 vitamin szintén emeli a jó koleszterin mennyiséget. Ennek érdekében különösen ajánlott a csirkehús, makréla, pisztráng, lazac, mogyoró és borjúhús rendszeres fogyasztása “Nature Medicine” folyóiratban megjelent tanulmány szerint a koleszterin valójában növeli egy fontos idegrendszeri elem termelődését, amely megkönnyíti a helyes idegsejt kommunikációt, és késlelteti az agyi betegségek progresszióját (például a Parkinson-kór és Alzheimer kór).
Az alacsony vagy normál koleszterin szinttel rendelkező férfiak gyakrabban szenvedtek Parkinson-kórban, mint azok a társaik, akiknél magas volt ez az érték Kutatások szerint mindössze az emberiség egy százaléka hordoz olyan géneket, hogy az ételektől és a stressztől, valamint egyéb hatásoktól függetlenül egészséges maradhat. Jó példa erre az egykori brit miniszterelnök, Winston Churchill, aki végigcsinált egy világháborút, sosem sportolt, viszont folyton szivarozott és az alkoholt sem vetette meg, mégis kilencvennégy évig élt.
Az oldal nyomtatásához kattintson az ikonra:
A GALLMET termékek minden magyar gyógyszertárban és egyes gyógynövény szaküzletekben is kaphatók vagy megrendelhetők!
20 000 Ft kosárérték felett 1 390 Ft szállítási kedvezményt adunk, 30 000 Ft felett pedig további 5% kedvezményt!
Vásároljon közvetlenül a gyártótól!
GALLMET-Extra * 60 db epesav, enzim és gyógynövény kapszula – Angol nyelvű csomagolásban
10 990 FtKapszula ár: 183 FtMegveszemGALLMET-Natural * 90 db epesav kapszula – Angol nyelvű csomagolásban
10 490 FtKapszula ár: 117 FtMegveszemGALLMET-Mix * 90 db epesav és gyógynövény kapszula – Angol nyelvű csomagolásban
10 490 FtKapszula ár: 117 FtMegveszemGALLMET-Natural * 60 db epesav kapszula – Angol nyelvű csomagolásban
7 990 FtKapszula ár: 133 FtMegveszemGALLMET-Mix * 60 db epesav és gyógynövény kapszula – Angol nyelvű csomagolásban
7 990 FtKapszula ár: 133 FtMegveszemGALLMET-Natural * 30 db epesav kapszula – Angol nyelvű csomagolásban
4 990 FtKapszula ár: 166 FtMegveszemGALLMET-Mix * 30 db epesav és gyógynövény kapszula – Angol nyelvű csomagolásban
4 990 FtKapszula ár: 166 FtMegveszemGALLMET – C-vitamin + Echinacea 60 db kapszula az immunrendszer normál működéséhez
4 370 FtKapszula ár: 146 FtMegveszemGALLMET – Q10 koenzim + Q1 NADH 60 db tabletta a szív egészséges működéséhez
5 970 FtKapszula ár: 199 FtMegveszem