Hogyan kezelhető az epekő epesavakkal?

Hogyan előzhető meg az epekövesség?

Az epekőképződés megelőzésének egyik legfontosabb eleme, hogy a máj termeljen elég epét és segítsük az epeürülést. Tehát minél hígabb legyen, és minél könnyebben ürüljön az epehólyagból. Fontos a tartalmas, kiegyensúlyozott étkezés. Reggelire érdemes lágytojást, szalonnát, vajas pirítós kenyeret enni, ezek „megszólítják” az epehólyagot és kiürül belőle az éjszaka folyamán termelődött epe. Reggel étkezzünk úgy, mint a királyok, délben, mint a polgárok, este pedig, mit a koldusok.

Forrás: Béky László természetgyógyász és Dr. Tihanyi István főorvos (Echo TV – Vitalitás című műsor 2013.10.15. – 3 perc)

 

Hogyan alakul ki az epekövesség?

Kialakulásakor az epehólyagban található epe nagyon besűrűsödik, telített oldat lesz belőle és ha ebbe például bekerül néhány leszakadt sejt bármi ok miatt, akkor kis kristályok kezdenek rá belőle kicsapódni, felrakódni. Ezek kis epepolipok formájában lerakódnak az epehólyag belső falára. Ezekből idővel egyre több réteg rakódik le.

Mitől alakul ki az epekövesség?

  • Az epekőképződés egyik oka genetika, tehát családon belül főleg a nőknél öröklődik.
  • Nők esetében a terhesség időszakában is gyakran előfordul. Továbbá életmód és étrend is befolyásolja ezt.
  • Egyik ok lehet a napi 3, de minimum 2 liternél kevesebb szénsav és egyéb adalék mentes vízbevitel.
  • Leggyakrabban a túlzott mértékű zsírfogyasztás állhat a háttérben. Tehát a túlsúly és a magas koleszterinszint is hajlamossá teszi az embereket az epekövességre.
  • Másik esetben pedig ennek ellenkezőjekor a diétázóknál alakul ki, mert nem fogyasztanak elegendő mennyiségű zsíros, olajos ételt, amely megfelelő epetermelésre serkenti az epehólyagot.
  • Tehát összességében, főleg a genetika, a rossz táplálkozási szokások, a májműködés zavara áll az epekövesség hátterében.
  • Az epekövesség föbb tünetei a puffadás, a görcsölő has, jobb oldali bordaív alatti fájdalom, sajgások, a hátba kisugárzó, szúró fájdalom.

Források: Webbeteg cikk és

Dr Balaicza Erika főorvos szakértői beszélgetése a témáról (7 perc):

 

Mit tehet, akinél már kialakult az epekövesség?

  • Epesavat és esetleg mellé keserű anyagokból álló, gyógynövényeket tartalmazó szerek szedése és a kevésbé stresszes életmód enyhíti az epekövesség tüneteit.
  • Epesavak fogyasztásával tünet mentesíthető, sőt feloldható a  legfeljebb 10-15 mm úgynevezett puha koleszterinkő.

A GALLMET termékek MINDEN gyógyszertárban is megvásárolhatók illetve megrendelhetők!

 

 

 

!!! További egészségügyi javaslatok:

Az epe és az epesavak meghatározó szerepe az emésztésben. Hogyan előzhető meg és hogyan kezelhető az epekő epesavakkal? Mit tehet az epehólyag műtét után? Hogyan szabadítja meg az epe a szervezetet a felesleges koleszterintől? Az epesavak jótékony hatása az immunrendszerre is. Pikkelysömör (psoriasis) kedvező befolyásolása epesavakkal Stressz és emésztési problémák összefüggése A természetes epesavak élettani hatásai